Home » Archief » Negertje


[08.07.2013]

Negertje

Peter Breedveld

beach12
Illustratie: Baron von Lind

Het vreemdst aan die hele heisa rond het ‘negertje’ in de Tour de France vind ik de timing. Waarom nu pas? Waarom was er niet al veel eerder discussie over het veelkoppige monster Racisme, dat dagelijks in tal van media opduikt? Waarom bleef het nagenoeg stil rond de actie ‘Een neger omdat het moet‘, van een door de overheid gesubsidieerde omroep, die het ook grappig vond om op een koude winterdag de straat op te gaan om tegen donkere mensen te zeggen dat het “geen weer voor een zwarte” was?

De publieke omroep is er gek op om donkere mensen te pesten. ‘Het Neger Uur Journaal’. Anderhalf jaar geleden somde Marcia Luyten een aantal fraaie staaltjes op van ouderwets racisme in de media, in een artikel met de kop ‘De Neger is Terug‘. Zelfs zij kreeg het niet voor elkaar een nationaal debat aan te zwengelen over de heropleving van racisme in Nederland.

Racistische haatpropaganda

Het is sindsdien alleen maar erger geworden. Nog steeds is één van de vaste gasten van een discussieprogramma op het respectabele Radio 1 de gecertificeerde racist Joost Niemöller, die inmiddels een hele serie artikelen geschreven heeft waarin koortsachtig wordt betoogd dat zwarten een inferieur ras vertegenwoordigen, verantwoordelijk zelfs voor de ondergang van onze beschaving. Uiteraard laat hij zich niet onbetuigd in de discussie over het ‘negertje’. Man, wat verheffend weer allemaal.

Een sportcommentator die ‘negertje’ zegt, dat is echt helemaal níets vergeleken met de stroom aan racistische haatpropaganda die ons dagelijks overspoelt, niet alleen vanuit de holen van de Roze Khmer, maar ook vanuit de traditionele media, de Volkskrant, het Parool, de Vara, noem maar op. Een tijdje terug stond er een ‘mop’ in het weekblad Panorama: ‘Hoe noem je een huilende neger? Antwoord: een snikker.’

Onzorgvuldig gebruik

Ik schrijf daar wel eens over, zoals mijn trouwe lezertjes misschien wel weten. Dan krijg ik gezeik over het woord ‘racisme’: “Jij noemt alles racisme”, “door jou wordt de betekenis inflatoir”. Het Bureau Discriminatiezaken Hollands Midden & Haaglanden betichtte me van ‘onzorgvuldig gebruik van de term racisme’.

Dus ik ben echt verbaasd dat heel Nederland nu al bijna een week in een verhit debat is geraakt vanwege een domme sportcommentator die een wielrenner een ‘negertje’ noemt. Wat is er zo anders aan de manier waarop hij over donkere mensen praat, tegenover de manier waarop in Nederland over het algemeen over donkere mensen wordt gepraat? Waarom mag Henk Lubberding niet, wat de presentatoren van de Vara en PowNed wél mogen? Waarom wordt Lubberding weggezet als een vieze racist, terwijl GeenStijl de hemel wordt ingeprezen als de enige ware erfgenaam van Baruch Spinoza? Waarom is Lubberding niet óók de enige ware erfgenaam van Spinoza?

86 keer ‘neger’

Nee echt, ik begrijp er geen sikkepit van. Hoe kun je het iemand in vredesnaam kwalijk nemen dat hij verbaasd is dat er een ‘negertje’ meerijdt in de kopgroep, als we allemaal full-time worden blootgesteld aan racistische retoriek in onze praatprogramma’s, door de erfgenamen van de grootste denker uit de Nederlandse geschiedenis, op de opiniepagina’s van onze kwaliteitskranten en zelfs door onze gekozen volksvertegenwoordigers?

We doen hier nog aan blackface! Intellectuelen debatteren hier door 86 keer achter elkaar het woord ‘neger’ in hun stukken te proppen! Het is hier Ku Kluxland! Wat is er dan zo schokkend aan ‘negertje’?

Blanke top der duinen

Lubberding zei zelf dat-ie het allemaal niet zo kwetsend bedoelde. Dat-ie zo juist probeerde aan te geven hoe prachtig hij het vond dat er een donkere man meereed in de kopgroep, omdat dat ongewoon schijnt te zijn.

Ik geloof hem. Ik geloof dat Lubberding zich van geen kwaad bewust was.

De erfgenamen van Spinoza, daarentegen, weten precies wat ze doen als ze weer eens op negerjacht gaan. Marcel Hulspas gaat er ook even goed voor zitten als hij het wereldrecord negerzeggen probeert te verbreken, omdat-ie dat godverdomme zelf wel uitmaakt, of hij neger zegt of niet. Joost Niemöllers wetenschappelijke verhandelingen over de penislengte en het ritmegevoel van de neger maken deel uit van een uitgekiende campagne in aanloop naar de verhoopte etnische zuivering van ons bezoedelde paradijsje achter de blanke top der duinen.

Je moet het menen

Maar niemand maakt zich druk om de erfgenamen van Spinoza, om Hulspas of om Niemöller. Iedereen gaat flippen als Henk Lubberding zijn verbazing uit over een ‘negertje’ op een fiets.

De boodschap lijkt me duidelijk: als je het woord ‘neger’ gebruikt, moet je dat wel goed doen. Je moet het doen om te kwetsen. Dat moet je dóel zijn. Per ongeluk kwetsen is een gruwel in de ogen van de Nederlander. Níet kwetsen ook, kijk maar naar Theo Maassen, die zich bij Pauw & Witteman moest melden voor een stevig kruisverhoor omdat-ie had geweigerd moslims te kwetsen.

Verloedering van de wielersport

Maar echt, opzettelijk kwetsen; ‘neger’ zeggen uit de grond van je hart, echt met de bedoeling om donkere mensen eens goed te raken waar het pijn doet, weet je wel – dát blijft gewoon toegestaan. Dát wordt gewaardeerd.

Dus Henk Lubberding, onthou het voor de volgende keer: zie je een donkere man in de kopgroep, begin dan verontwaardigd te schelden over de verloedering van je mooie wielersport door die inferieure zwarten. En méén het. Háát die man met volle overtuiging. Dan mag je straks vast ook iets met serieuze journalistiek (dus geen sport) gaan doen.

Steun Frontaal Naakt, het enige echte dissidente geluid in Nederland! Stort op rekeningnummer NL59 RABO 0393 4449 61 (N.P. Breedveld, Rabobank Rijswijk), SWIFT BIC RABONL2U o.v.v. ‘Frontaal Naakt’.

Peter Breedveld, 08.07.2013 @ 16:39

[Home]
 

30 Reacties

op 08 07 2013 at 16:52 schreef Rob:

Ik las vanwege deze toestand pas dit weekeind dat Evert ten Napel – een professionele sportjournalist en niet iemand die van zijn fiets is getrokken als Lubberding – verzorgers van Afrikaanse voetbalelftallen tijdens het WK in Zuid-Afrika als “medicijnmannen” en “wonderdokters” aanduidde. U weet wel, Zuid-Afrika, beroemd om ehh… kom toch, wat was het ook alweer? http://nl.wikiquote.org/wiki/Evert_ten_Napel

op 08 07 2013 at 17:04 schreef Ralph van der Geest:

“een uitgekiende campagne in aanloop naar de verhoopte etnische zuivering van ons bezoedelde paradijsje achter de blanke top der duinen.”
Raak, en daar zijn de Rutenfransjes, de Niemöllertjes, de ‘rifapen’-krijsertjes als Brussen, Rutte, Samsom, Asscher. ‘Pauw en Witteman, JOOP.nl, POWNed, GeenStijl en die hele TMG bagger en nog zo’n hele zooi van dat schorem voor verantwoordelijk als het ooit zo ver komt…
Met hun nimmer aflatende haatcampagnes jegens alles wat ‘niet zuiver blank’ is.

op 08 07 2013 at 17:13 schreef Niels van Lobberegt:

@ Rob

Dat komt om dat Afrikaanse (landen)teams serieus medicijnmannen meenemen tijdens voetbalwedstrijden.

http://www.parool.nl/parool/nl/2244/WK-VOETBAL/article/detail/298466/2010/06/10/Magie-riten-en-mythen-in-afrikaans-voetbal.dhtml

op 08 07 2013 at 18:11 schreef Coos van Leeuwen:

Jammer dat het podium voor dit soort duidelijke stukken zo klein is!

op 08 07 2013 at 20:32 schreef dewanand:

namaste Peter en Fnaakters,

Ik als geboren en getogen bruin koelie aapje uit de jungle van Kwatta vind het wel leuk wat hier gezegd wordt.

Denk hieraan:
In Amerika zegt de blanke elite dit:
onze aziaten, indiers en hindoes zijn beter dan de rest in heel Azie.
Kennen jullie deze uitspraak?

Nu vraag ik mij af van:
Zijn onze mooie, zwarte, lieve negers hier in Nederland niet beter dan die in Afrika en Suriname?
OF je kan vragen: zijn de gekleurde koelie/ hindoe apen in Nederland beter dan die overige 1,3 miljard in India?

OF draai het om 360 graden, en roteren langs z as:
Heeft Nederland de beste of slechtste blanke kutaaapjes van Europa?
Heet de beste blanke brulaap van Nederland nu Peter Breedveld, met een lintje van 1 roepia op zijn witte reet gespeld door Wieroe?

Hoog tijd dat een echte full neger hier iets komt zeggen, ik ben maar 30 procent genetisch negertje en Afrikaans he. Kom maar in mijn broek kijken als je bewijzen wilt.

dewanand

op 08 07 2013 at 20:50 schreef Joris:

“Waarom mag Henk Lubberding niet, wat de presentatoren van de Vara en PowNed wél mogen?”

Misschien dat we hier te maken hebben met het verschijnsel dat Slavoj Zizek ooit postmodern racisme heeft genoemd. Je hoort tegenwoordig niet snel meer iemand zeggen dat negers dom zijn of dat zigeuners het liefste je keel doorsnijden. In plaats daarvan worden oude vooroordelen op zo’n manier in de discussie ingezet dat de spreker zelf zich er al bij voorbaat zogenaamd van gedistantieerd heeft: door het vooroordeel ‘ironisch’ te gebruiken, door te beargumenteren dat statistische discriminatie niks met echte discriminatie te maken heeft, of, zoals Wilders doet, door te beweren dat je zelf natuurlijk niks tegen moslims hebt en alleen een soort van ideologiekritiek bedrijft.

Het zou me niks verbazen als dezelfde mensen die dit soort spelletjes bedrijven zich nu verontwaardigd op Henk Lubberding storten, die uit de Achterhoek komt en gewoon meent wat hij zegt. Wat ook weer blijkt nu hij achteraf zijn excuses aanbiedt.

op 08 07 2013 at 21:54 schreef Haes:

Ik lees eigenlijk nooit wat van die Niemöller. Nu toch even gekeken, maar, jezus, wat een walgelijk stuk zeg. Daar rijzen mijn haren van ten berge.

op 08 07 2013 at 22:02 schreef You On A Gin:

Bij mij kwam het altijd juist racistisch over als iemand negers “zwarten” of “nikkers” noemt (wat overigens ook in dit stuk wordt beweerd). Het woord neger zag ik altijd als een uiterlijke typering die verder niet veel zegt, zoals bijvoorbeeld ook “bolle”, “lange” of “Chinees”. Mijn broertje en ik noemen elkaar ook wel eens neger.

Nu kom ik er (lekker snel) achter dat het woord neger écht uit de tijd van de slavernij stamt en vandaar dus ook kwetsend kan zijn. Ik hoop dat jullie me geloven als ik zeg dat ik dat niet wist, en waarschijnlijk velen met mij ook niet. Dus aan die kant bekeken is het misschien goed dat die presentator deze uitglijder maakte, want het zorgt wel voor bewustwording.

op 08 07 2013 at 22:05 schreef Ben:

dit is denk ik ook een probleem:

Blanken zijn in algemeen indivualisten van de cultuur uit en hebben weinig in het algemeen met het groepsgewijse blank zijn.( dit is natuurlijk niet altijd zo want er zijn ook blanken die net als andere bevolkingsgroepen geen zigeuner of koerdische status willen hebben zonder land waar ze de meerderheid zijn etc.)

Vaak word gedacht dat dit dan voor negroiden ook wel zal gelden.Maar dit lijkt me in het algemeen en misvatting kijk de verscheidene mamjo en andere sites er maar op na.Het gaat erg vaak over zwart zijn en de verschillen met blank en ook voor afro surinaamse / antiliaanse etc. cabaretiers is het het meest voorkomende item.En omdat ze veel om zwart zijn geven kan het ook meer pijn doen als er een slecht gemaakte grap word gemaakt of erger .HIER MOET REKENING MEE WORDEN GEHOUDEN.

op 09 07 2013 at 06:45 schreef yurp:

@Ben

Dat komt niet door hun huidskleur maar door het feit dat ze een minderheid zijn. De blanken in Zuid-Afrika zijn zich bijvoorbeeld ook zeer bewust van hun witheid en ik als linkspoot ben me altijd bewust van de hand waarmee iemand anders schrijft.

op 09 07 2013 at 08:31 schreef Bigpete:

Ik begrijp de ophef niet. Toen ik op school zat was neger een hele normale term en zwarte juist een scheldwoord. Nu schijnt het opeens andersom te zijn. Neger heeft voor mij geen enkele negatieve bijklank, dit in tegenstelling tot zwarte. Ik gebruik dat woord eigenlijk liever niet maar tegenwoordig ben je bijna een crimineel als je een zwarte een neger noemt…

op 09 07 2013 at 09:45 schreef Joachim Stolzer:

Hoewel Bigpete naar mijn mening wel erg gemakkelijk voorbijgaat aan de problematische sociale en historische context rondom het woord “neger”, ben ik het in de grond toch met hem eens. Dankzij een doorgeschoten politieke correctheid komen we dikwijls terecht in een “euphemism treadmill”, waarbij benamingen die voorheen volkomen normaal en acceptabel waren steeds weer een beledigende bijklank krijgen en daarom telkens opnieuw vervangen worden andere termen. Natuurlijk is dat dweilen met de kraan open, want uiteindelijk zal iedere benaming, hoe kies en keurig ook, bezoedeld raken doordat bevooroordeelde randdebielen ermee aan de haal gaan. Bovendien is het alechts symptoombestrijding: het onderliggende racisme wordt echt niet minder als je “neger” vervangt door “zwarte” of “iemand met donkere huidskleur” of wat dan ook.

Daarom zeg ik: naar de vuilstort met politiek correct taalgebruik, dat stickertje op een gapende wond. Laat de mensen maar eens zeggen wat ze echt denken over minderheden; daarna kunnen we zien wat we eraan kunnen doen.

op 09 07 2013 at 10:09 schreef laarmans:

Niemoller stelt in een artikel op DDS negertje gelijk met een Chineesje. Een verkleinwoordje en dat moeten we dan vertederend zien.In een artikel in de Volkskrant ter gelegenheid van 150 jaar slavernij, las ik van een Surinaamse radiomaker dat het woord neger is afgeleid van negerijen, wat te maken had met de waarde die een slaaf had, namelijk niks.Humberto Tan klom over negertje in de pen en terecht.Niemoller noemt Tan een pedant ventje, met andere woorde doe niet zo meilijk.Het zegt meer over Niemoller dan over Tan en gezien de instemmende reacties op DDS is racisme een item waar Nederland niet van wakker ligt.Het is even onbelangrijk als een verkleinwoordje.

op 09 07 2013 at 10:37 schreef MNb:

@YOAG en Grote Piet:
Zoals altijd hangt het af van de wijze waarop een woord gebruikt wordt. In Suriname heeft het woord neger nog steeds geen negatieve associaties. Een Surinamer die mij een witte neger noemt bedoelt dat als compliment: ik heb mij goed aangepast. Dewanand bevestigt dat. Op dezelfde wijze noemde Bouterse zichzelf vlak na zijn inauguratie “pikin ingi”, kleine indiaan.
Maar zulks kan rap veranderen – dankzij GeenStijl en consorten bv.

op 09 07 2013 at 10:42 schreef Turiddu:

Even voor de duidelijkheid: waarom mag je wel ‘blanke’ zeggen en niet ‘neger’?

op 09 07 2013 at 14:11 schreef Thomas E:

@Laarmans @Turiddu

‘Neger’ komt van het Spaanse woord ‘negro’ en betekent dus zwart. Waarschijnlijk heeft het in de slaventijd de pejoratieve betekenis gekregen. Het lastige is nu dat lang niet alle afro-descendants zich gekleineerd/gediscrimineerd voelen door de benaming neger. Toch vind ik dat het ons past om rekening te houden met de gevoeligheden van diegenen die er aanstoot aan nemen. Turiddu, de benaming ‘blanke’ heeft in de westerse wereld (behalve hier op FN) eerder een positieve lading dan een negatieve. Dat is nu precies het verschil. Overigens stoort het mij totaal niet als Antillianen mij een makamba (blanke Hollander) noemen. Wél hoe ze de benaming gebruiken: plagerig en met een knipoog, of met norse vijandigheid.

op 09 07 2013 at 14:24 schreef vander f:

@Turiddu,
omdat het hier over woorden gaat en de ‘kleur’, smaak, connotatie wat een woord heeft in een bepaalde cultuur en bepaalde tijd.
Zoals Mnb zegt is het woord neger in Suriname niet ‘besmet’ zoals het in Nederland wel is, of de VS.
Hier gaat men politiek correct over op het woord ‘zwart’ .
Waar ik me vervolgens dan bij afvraag hoe dit probleem in Spaanstalige landen wordt opgelost
Vervolgens stelt Big Pete dat ‘zwarte’ in het verleden juist een negatieve lading had en neger meer neutraal, hier zie je de verschuiving van betekenis in de tijd.

‘Blanke’ is geen probleem omdat diegene op wie het woord van toepassing is zich hier niet door beledigd voelt, het gaat dus niet om het woord an sich maar meer hoe de ontvangende partij dat woord beoordeeld,
ofwel wat de het woord uitsprekende partij hier mee beoogd, ‘gewoon’ een aanduiding of echt beledigend bedoeld. Maar het 1 kan denk ik niet los worden gezien van het ander, als je het niet opvat als belediging kan de andere partij het helemaal niet als beledigend gebruiken lijkt me.

op 09 07 2013 at 14:38 schreef Leo Schmit:

BP snapt het gewoon niet, of is van het zelfde slag. Ik vermoed het laatste.
Joachiem begint over PC taal, dan weten we wel uit welke hoek de wind waait. Tan is niet PC, maar vraagt gewoon om gelijke behandeling. Als de wielrenner Dubbeltukker in de kopgroep zit wordt hij gewoon Dubbeltukker genoemd. Als de wielrenner Rezo in de kopgroep zit wordt hij negertje genoemd.

Dit alles in een context waarin een stel opgefokte knullen zichzelf een zadelorgasme rijden en geen buitenstaanders dulden. En in een bredere maatscahppelijke context waarin racisme officieel als journalistiek genre wordt erkend.

Soms kijk ik wel naar de Tour. Dan geniet ik het meest van de valpartijen en van de luchtopnames van het Franse landschap en de historische stadjes. Het geluid staat daarbij altijd uit.

op 09 07 2013 at 15:21 schreef babs:

Negers zijn in Spanje gewoon negro’s. Dat heeft soms een negatieve klank en vaak ook niet.

Als een grootgrondbezitter olifanten gaat jagen en spreekt over de 20 negertjes die als drager dienst doen, dan is dat wat bizar.

Tegelijkertijd heeft ‘De Broederschap der Negertjes’ weer geen enkele negatieve bijklant. Zelfs niet als ze er witte puntmutsen bij dragen. Integendeel.
http://www.youtube.com/watch?v=9Xm15snlifM

op 09 07 2013 at 16:04 schreef Joachim Stolzer:

En uit welke hoek waait bij mij de wind dan wel, Leo Schmit? Leg mij dat eens haarfijn uit. Of is het je er om te doen om mij als racisme-apologeet weg te zetten?

Nogmaals: als een minderheid als geheel aanstoot neemt aan een bepaalde benaming, zoals “neger”, dan mag die benaming van mij verdwijnen. Geen probleem. Ik zet enkel vraagtekens bij de politiek correcte (en gemakzuchtige) neiging om zulke taalwijzigingen te verkopen als “oplossing” of verzachting voor het onderliggende racismeprobleem. Voor mij staat het verzinnen van steeds weer nieuwe benamingen gelijk aan capituleren. Als je fietsketting steeds je broek vies maakt, trek je dan om de zoveel uur een schone broek aan? Of repareer je de kettingkast?

op 09 07 2013 at 16:21 schreef Leo Schmit:

Nog even terug naar Joachiem Stolzer:
‘uiteindelijk zal iedere benaming, hoe kies en keurig ook, bezoedeld raken doordat bevooroordeelde randdebielen ermee aan de haal gaan.’

Benaming, daar gaat het nou juist om. De wielrenner heet Rezo, maar wordt benaamd als ‘negertje’. Dan gaat Joachiem mieren of dat wel de juiste benaming is, want ‘anders gaan randdebielen ermee vandoor’. Ik maak hieruit op dat ‘negertje’ ongelukkig gekozen was en ‘zwart’ misshien een betere keuze zou zijn geweest.

Dat is niks minder racistisch. Nogmaals, zoals Tan zegt, de enige manier om een opvallende renner in de kopgroep die goed presteert te benoemen was met vermelding van zijn naam en eerdere prestaties, eventueel zijn achtergrond als geboren fransman. Dat alles verdwijnt in de “nevel van racisme” die ons land teistert.

De vraag is: hoe diep zijn wij gezonken, of zijn we altijd zo geweest? Ik vrees het laatste.

op 09 07 2013 at 17:03 schreef dewanand:

namaste Ben en MNB,

interessant: Ben zegt dat blanken individualisten zijn, klopt in dit kapitalistische stelsel hier is je huidskleur irrelevant, men rekent je af op kennis, gedrag, skills, kwaliteiten, enz iedere blanke man weet dit zelf wel goed, je witte kleur zwart verven zal niet helpen. OOk de blanke man moet zich dus aanpassen in deze witte samenleving anders is hij sowieso white trash en rijp voor de ruimings machines van de staat.

Neger zijn is bijna irrelevant in een kenniseconomie of technocratie of informatie maatschappij. Gewoon slechts 5 bytes aan data over een figuur en het past op elke harddisk of op een leuke plaatje met hoge resolutie, verder is het inhoudsloos en betekenisloos. Wat de betreffende neger hier dan zelf van denkt is zijn probleem en niet de mijne of van andere blanken. Hij is de minderheid hier en hij wijkt af. Idem dito als ik als bruine koelieman in een land kom met een neger meerderheid, met een eigen rimboe cultuur, dan wijk ik af en ben ik de kleine koelielul daar.

dewanand

op 09 07 2013 at 17:09 schreef Leo Schmit:

Stolzer, nog een keer. Ik spreek voor mijn beurt, maar ik moet zo maar gaan slapen want hier is ook veel te doen.

In Frankrijk is Rezo een Fransman. In Nederland wordt hij ‘negertje’ genoemd. Kan het nog erger?

Kan je je nog de euforie over Zihidane herrinneren? In de voetbal? De trots van Frankrijk, en terecht. Die werd daar echt niet als ‘bruintje’ of ‘Algerijntje’ weggezet.

Dat is nou het probleem met het Nederlandse racisme, en fuck off met je PC gelul.

Dat van die fietskettingen snap ik niet.

op 09 07 2013 at 17:33 schreef Joachim Stolzer:

Volgens mij ben je toch danig in de war, Leo. Wat Lubberdings commentaar (waarschijnlijk onbedoeld) racistisch maakt, is niet het gebruik van een raciale aanduiding op zichzelf. “Meneer X is een neger” is een volkomen objectieve bewering over een persoonlijk kenmerk van X.

Het punt is juist dat Lubberding Reza lijkt te kleineren (“negertje” i.p.v. “neger”) en bovendien dat hij sterk de suggestie wekt dat mensen met een zwarte huidskleur over het algemeen niet deugen als wielrenner (en dat Reza daarom uitzonderlijk is). Dat is racisme: vooronderstellen dat iemand een bepaalde eigenschap bezit of ontbeert louter en alleen op grond van de perceptie dat degene tot een specifiek “ras” behoort.

Maar meer in het algemeen zie ik niet in waarom je om o.a. stilistische redenen niet af en toe iemands naam mag vervangen door een of ander persoonlijk kenmerk. Stel dat Jan de enige Fries is in een klas met Zeeuwen. Wat is er dan op tegen om bijv. te zeggen: “De Fries (i.p.v. Jan) haalde als enige in zijn klas een tien”? Zolang daar niet de impliciete aanname achter zit dat Friezen door de band genomen juist dommer zijn dan Zeeuwen lijkt het me een volkomen onschuldige opmerking.

op 09 07 2013 at 22:06 schreef MNb:

“zie ik niet in”
Joachim, vervang “Meneer X is een neger” eens door “Meneer X is een nikker” of “Meneer X is een roetmop”. Houd je dan ook vol dat je volkomen objectieve beweringen doet?
Wat jij niet inziet is dat aan woorden associaties gehecht zijn. Die associaties veranderen met plaats en tijd.
Taal is nooit objectief, zelfs niet in de wetenschap. De natuurkundige term kracht is binnen dat vakgebied minstens twee keer van betekenis veranderd. Moderne natuurkundigen bedoelen er iets anders mee dan Newton en die weer iets anders dan Aristoteles.

op 09 07 2013 at 22:35 schreef vander f:

@joachim,
inderdaad, het negerTJE maakt het in dit geval toch behoorlijk denigrerend.
Nu ik er toch over nadenk, kijk hoe S. Davis wordt benaderd in de schaatswereld, negers schaatsen immers nauwelijks (logisch)
Toch heb ik eigenlijk geen racisme bespeurd bij sportprogramma’s over deze top schaatser,
gewoon een goeie schaatser, aardige gozer, fijn dat het schaatsen wat breder word getrokken als alleen maar een sport voor Noormannen, al is dat opzich eigenlijk ook weer racistisch maar dan in meer positieve zin.
Ik wist even z’n naam niet meer dus klopte ik ‘schaats neger’ in bij meneer Google,
gelijk helder waarom het woord ‘schaatsneger’ verdomde racistisch kan zijn
http://www.stormfront.org/forum/t115022/

Ziet elke kleuter wel in mag ik aannemen.
Het woord zelf betekent op zich niets, gewoon een aanduiding, de context echter maakt hier het hele verschil.
En aangezien die ranzige context in dit geval dus duidelijk een realiteit is moet je dus oppassen met wat je zegt.
Ook al bedoel je er zelf niets mee.

op 10 07 2013 at 07:38 schreef Joachim Stolzer:

Akkoord, MNb, mijn voorbeeld met het woord “neger” is, in de context van deze discussie, ongelukkig gekozen. Toch blijf ik erbij dat eenvoudige uitspraken over zaken als huidskleur objectief genoemd mogen worden. Natuurlijk niet objectief in de zin van “1 + 1 = 2”, maar wel zo objectief “as it gets” in het dagelijks leven.

(Kan “Meneer X heeft een donkere huidskleur” trouwens wel je goedkeuring wegdragen?)

op 10 07 2013 at 09:23 schreef laarmans:

Toen Clarence Seedorf in huilen uitbarstte na zijn eerste,gewonnen Europa Cup, was Nederland ook in tranen.Maar toen diezelfde Seedorf in een belangrijke penaltyserie een strafschop miste, was het gedaan met de sympathie voor Seedorf.Het is sindsdien ook nooit meer goed gekomen met Seedorf en het Nederlandse volk.Welke onderhuidse sentimenten speelden hierin mee,denk ik weleens. Heeft een Surinamer op een beslissend moment Nederland verraden. Of was dit de wraak voor de slavernij? Of zie ik nu mumsels? In ieder geval is het zo dat een gekleurde sporter in Nederland extra zijn best moet doen om sympathie te verwerven.En wanneer hij in de volksmond heeft gefaald, nog meer zijn best moet doen. Veel meer dan een autochtone sporter.van Basten miste in Zweden ook een zeer belangrijke penalty.Werd van Basten stijfgescholden en aan de paal genageld? Had Rijkaard of Gullit moeten doen.Ik bedoel,in de sportwereld wordt met twee maten gemeten en Humberto Tan als ex-sportpresentator weet dit als de beste.

op 10 07 2013 at 15:08 schreef MNb:

@Joachim: ja, want mijn vader had na drie dagen in de zon ook altijd een donkere huidskleur. Overigens is het niet zo dat ik het woord neger afkeur – dat gebeurt pas als er negatieve associaties aan zijn verbonden. Zoals ik al schreef beschouw ik het als een compliment als een Surinamer mij een witte neger noemt.

op 23 07 2013 at 11:27 schreef Ellen de Koning:

Waarom valt heel het land over Lubberding en niet over de stijl en het taalgebruik van Pownews? Omdat de vanuit de Randstad geïnitieerde alles-moet-kunnen-houding het not-done maakt om relschoppers en quasi grappig verpakte racisten zoals bij Pownews af te keuren. Als je dat doet dan “snap je het niet” en ben je een boeren provinciaal.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS