Home » Archief » Oss is niet van ons


[22.09.2018]

Oss is niet van ons

Peter Breedveld


Josephine Baker

Dat het ongeluk met een elektrische bolderkar in Oss zo’n enorme schokgolf door het hele land teweegbrengt, is begrijpelijk. Dodelijke auto-ongelukken behoren tot de dagelijkse realiteit, af en toe een grote brand is onvermijdelijk. Maar die bolderkarren, die deel zijn gaan uitmaken van het vertrouwde straatbeeld, symboliseerden veiligheid en geborgenheid. Zoveel mensen brengen hun kinderen naar een dagverblijf, je houdt er geen rekening mee dat hen daar iets kan overkomen. Ook nog omdat de techniek het liet afweten, er een situatie ontstond waarover geen enkele controle was.

De oorzaak van een auto-ongeluk is bijna altijd een menselijke fout, brand ook. Het had voorkomen kunnen worden. Als er maar was opgelet, als hij maar niet zo roekeloos was geweest. Maar aan het drama in Oss draagt, naar het zich laat aanzien, niemand schuld. Het is een freak accident dat al onze zekerheden overhoop gooit. De zekerheid dat onze kinderen veilig en geborgen zijn, de zekerheid dat techniek onze veiligheid vergroot.

Emoties bespelen

Maar de media hebben zich het drama toegeëigend en er vooral click-bait van gemaakt. Na de aanvankelijke feitelijke berichtgeving (‘vier kinderen omgekomen; nog onduidelijk wat er precies is gebeurd’) begon al snel het bespelen van de emoties met berichten die ons niet informeerden over de ware toedracht van het ongeluk, maar over de afschuwelijkheid van alles: ‘drie van de omgekomen kinderen waren zusjes’; ‘Getuige hoorde de bestuurder schreeuwen’; ‘Dit is niet te bevatten’; ‘Hier zijn geen woorden voor’.

In razend tempo volgden dit soort berichten elkaar op en werden er prominente Nederlanders opgevoerd die verklaarden hoe geschokt ze waren: de premier, koningin Maxima. De Telegraaf kopte al snel: ‘Dit raakt ons allemaal’.

‘Dit raakt ons allemaal’ is wat de burgemeester van Oss naar aanleiding van het ongeluk schreef op de gemeentelijke website, maar De Telegraaf maakt er een kop zonder aanhalingstekens van en legt daarmee het hele land op om geraakt te worden. Nu ben ik zelf ook geneigd om iets te vinden van iemand die onaangedaan blijft door zo’n ongeluk, of die in elk geval de drang voelt dat aan anderen mee te delen, maar emoties dwing je niet af en dat moet je ook niet willen.

Hufterige tweet

Enige ruimte om zelf iets te vinden of zelfs te voelen is ons niet door de media gegund. Er werd ons vrij precies voorgeschreven wat er in ons diende om te gaan. Vanuit welk perspectief we het drama moesten beschouwen (‘het zal je eigen kind maar zijn’; ‘wat moet er door de machinist zijn heengegaan’) en welke factoren precies bijdragen aan de ergtegraad ervan (‘drie van de slachtoffers waren zusjes’; ‘een getuige hoorde de bestuurder schreeuwen’) Een onderwijzeres die iets hufterigs over het ongeluk had getweet uit frustratie vanwege een treinvertraging, werd hierom niet alleen ontslagen, wat me niet onterecht lijkt, maar ze krijgt nu ook nog een trial by media, die allemaal op de zaak zijn gedoken en er uitvoerig over berichten. Ook Youp van ’t Hek heeft haar inmiddels veroordeeld. Dit een week nadat in de Tweede Kamer een VVD’er werd geïnstalleerd die, ook uit frustratie om een vertraging, iets hufterigs had getweet over een zelfmoord.

De stroom aan emo-porno hield niet op. Berichten over mensen die bloemen gingen leggen bij de plek van het ongeluk, over huilende mensen die brandweermannen knuffelden, elke traan, elke snik kreeg zijn eigen bericht tot aan een bericht over een radiocolumn toe, een afschuwelijk ding, een aaneenrijging van plagiaat (‘de glimlach van een kind doet je beseffen dat je leeft’) en Twitter-clichés waar ook weer emotioneel op werd gereageerd, waar ook weer verslag van werd gebracht, wat ook weer geen ruimte liet om zelf iets van die column te vinden.

Ondraaglijk verlies

Er knapte iets in me toen ik de volgende dag las dat de media zelfs verslag brachten van de rouwverwerking op de school van de slachtoffers. ‘De school in Oss probeert ondraaglijk verlies een plekje te geven’, rapporteerde Het Algemeen Dagbad. Het leert ons niets nieuws, het ligt nogal voor de hand dat die school, en de dorpsgemeenschap, en de familie, dat alle direct betrokkenen dit verlies een plekje proberen te geven.

En dat gaat moeilijk worden, de komende tijd zal een hel zijn en iedereen begrijpt waarom. Daar hebben we de media niet bij nodig. Wat we nodig hebben, wat de familie van de slachtoffers nodig heeft, en de school ook en de dorpsgemeenschap, is dat de media ze met rust laten.

Dit ongeluk is niet van ons. Dit is hun tragedie. Dat we ons allemaal betrokken en geschokt hebben getoond, geeft ons niet het recht om deelgenoot te worden gemaakt van de rouwverwerking van de nabestaanden.

Nationaal evenement

Straks zullen de begrafenissen of crematies zijn en ik hoop zó dat de media zelfbeheersing zullen betrachten en daar wegblijven, maar tegelijkertijd vrees ik het ergste. Dat ook hier weer een mediaspektakel, een nationaal evenement van zal worden gemaakt. Dat de gemeenschap in Oss zelfs dit zal worden afgepakt in de strijd om meer clicks en meer kijkers, maar onder het mom van ‘betrokkenheid’ en ‘medemenselijkheid’.

 

Become a Patron!

 

Is het Vrije Woord u écht lief? Help me dan met een financiële bijdrage. Deze website wordt elke dag bedreigd door de virtuele knokploegen van Domrechts, malafide Nederlandse journalisten en zelfs door de vicepremier. Steun Frontaal Naakt. Doneer aan de enige dwarsdenkende, onafhankelijke site van Nederland. Stort wat u missen kunt op rekeningnummer NL59 RABO 0393 4449 61 (N.P. Breedveld, Rabobank Rijswijk), SWIFT BIC RABONL2U o.v.v. ‘Frontaal Naakt’. Lees hier waarom dat niet met PayPal kan, maar steunen via Patreon kan weer wel. Nog liever heb ik dat u op Frontaal Naakt adverteert of mij inhuurt. Mail mij.

Peter Breedveld, 22.09.2018 @ 11:55

[Home]
 

1 Reactie

op 22 09 2018 at 15:32 schreef Peter:

Commentaar? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS