Home » Archief » Japanse aapjes kijken in Tokidoki


[25.09.2018]

Japanse aapjes kijken in Tokidoki

Peter Breedveld


Josephine Baker

Ik las een sympathiek stuk over het VPRO-programma Tokidoki in De Groene Amsterdammer en besloot om toch maar eens te kijken. Aanvankelijk had ik me voorgenomen dit aan me voorbij te laten gaan, want ik had de trailer gezien waarin ons werd beloofd dat er “met humor” verslag zou worden gebracht van de vreemde gewoontes van de Japanners.

En dan weet je het meestal wel. Als er een westerling naar Japan gaat, moet er altijd gelachen worden om de buitenissigheden van die rare Japanners. Negen van de tien nieuwsberichten over Japan gaan ook altijd over seksuele aberraties: zadelsnuiven, oogballikken en gedragen slipjes die door middelbare kantoorslaven uit verkoopautomaten worden getrokken. Daar had ik dus geen zin in.

Tokidoki is niet zo erg als ik had verwacht, maar helaas wijkt ook dit programma niet heel erg af van de gebruikelijke kost. Een witte vrouw, Paulien Cornelisse, over wie ik overal lees dat ze zelf een beetje gek is maar in wie ik zelf een doodnormale Nederlandse witte vrouw herken die zich gedraagt zoals alle doodnormale witte Nederlandse vrouwen, spreekt in de eerste aflevering met Japanners die een beetje gek zijn: drie jonge mensen die helemaal idolaat zijn van mos, een groep Japanners die ontstresst in het bos door daar in hangmatten te gaan liggen, een groep Japanners die onder een ijskoude waterval gaan staan om de ziel te reinigen.

Eigen toiletpot meenemen

Cornelissen zet ze niet voor gek, dat pleit voor haar en voor het programma. Ze is oprecht nieuwsgierig en laat de Japanners zelf aan het woord, zonder verneukeratieve montage en zo. Wat ze wél doet, is alsof het typisch Japans is om de stad af te struinen en zowat in katzwijm te vallen bij een stukje mos tussen twee stoeptegels en een ring te dragen waar mos uit groeit, of om je eigen wc-pot (mét wc-borstel) mee te nemen naar het bos.

Ze wijst naar een briefje op een struik in het park. Het blijkt een mededeling van de politie te zijn, met bruine tape aan die struik bevestigd, dat het verboden is om in die struik te wonen. Dit, vertelt ze de kijkers, vindt zij typisch Japans.

Ze doet mee aan dat watervalritueel maar maakt er een punt van dat ze “absoluut niet spiritueel” is. En dat Japanners geloven in natuurgoden, dat vindt zij gek. In het voorjaar, als ook in de stad alle bomen in bloei staan, gaan veel Japanners picknicken in het park. “Lekker met z’n allen”, sneert Cornelissen.

En zo gaat het altijd: elke reportage van een witte man of witte vrouw in een vreemd land gaat over hoe die witte man of vrouw alles ervaart, wat hij of zij vindt van de gewoonten van de plaatselijke bevolking. Hoe alles in dat land zich verhoudt tot de witte, westerse standaard.

Naakt bowlen

Van enige zelfreflectie is daarbij zelden sprake. Het komt nooit in zo’n verslaggever in Japan op dat hij de uitzondering is en niet die 127 miljoen Japanners om hem heen, dat hij raar is, niet zij. Ik schreef daar al eens over toen een groep Nederlandse journalisten zich vreselijk misdroeg ter gelegenheid van het staatsbezoek van onze koning aan Japan.

En ik verzeker u: de meeste Japanners zijn niet zo idolaat van mos als de drie mensen in Tokidoki, en de meeste Japanners nemen hun eigen toiletpot niet mee naar het bos. Voor de meeste Japanners zijn de mensen die geportretteerd worden in Tokidoki net zo vreemd als voor ons.

Excentriekelingen heb je overal. Stel je voor dat er een Japans camerateam naar Nederland komt en het resultaat is een serie waarin je Nederlanders naakt ziet bowlen, op zoek ziet gaan naar kabouters in het bos en door de stad ziet rolschaatsen in alleen een string en bedekt met zilverkleurige bodypaint. Dat is wat Tokidoki is.

Wel zat er een hele mooie en integere reportage in van de laatst overgebleven Japanners in het radioactieve gebied bij Fukushima, waar een aardbeving en een tsunami leidden tot een kernramp. Cornelissen spreekt daar met twee bejaarde mensen die niks meer hebben en wachten tot ze doodgaan. “De sukkels gaan altijd het laatst”, zegt één van hen.

Slavende huisvrouwen

De tweede aflevering gaat over de positie van de vrouw in Japan. Wat Cornelisse daarin laat zien is zonder meer fascinerend: slavende huisvrouwen die om vier uur al opstaan om de lunchbox voor manlief klaar te maken, jonge vrouwen die zich als Manga-poppetjes verkleden, de zogenaamde Lolita’s, ze past een kimono aan en doet mee aan een soort van etiquette-workshop en praat met een groep vrouwen die bij elkaar komen om elkaar te leren zich tegen hun man te verzetten.

Hier komt de Hollandse lompheid goed van pas, wat Cornelisse stelt directe vragen over hun seksualiteit, die ze, geamuseerd door haar directheid, openhartig beantwoorden. Met elkaar hadden ze het hier nog niet over gehad.

In de voice-over wordt het weer bloedirritant. “O wat zijn ze onvrij!” “Dit voelt niet erg vrij, hoor!” “In Nederland zijn de vrouwen veel vrijer!” en gezeur van die strekking. Nu is het zonder meer zo dat de positie van de vrouw in Japan deplorabel is, maar hou je zelf niet voor de gek over Nederland. Hier doen de vrouwen het huiswerk gewoon náást hun full-time baan en als ze kinderen krijgen, moeten ze part-time gaan werken omdat het een vanzelfsprekendheid is dat zij voor de kinderen zorgt. Nederland heeft nog steeds minder vrouwelijke hoogleraren dan een land als Iran, vrouwen verdienen nog altijd minder dan mannen voor hetzelfde werk en Cornelisse vertelt zelf dat ze als stand-up-komiek altijd werd aangekondigd als een soort moetje, en dat ze eerst iets denigrerends over zichzelf moest zeggen om de zaal gerust te stellen. Ook #Metoo is aan ons huisje niet voorbijgegaan. ’s Nachts in de trein ben je als vrouw alleen ook niet veilig in Nederland. Ook hier moet een vrouw het niet wagen haar stem te verheffen, ook hier moet ze lichaams- en figuurcorrigerende kleding aan.

Lekker hapje neuken

En er is een keerzijde aan wat Cornelisse laat zien. Die Japanse huisvrouw moet er om vier uur uit, maar haar man slaaft tot ’s avonds laat door op kantoor en er wordt van hem verwacht dat hij daarna nog gaat drinken met de baas en zijn collega’s. Is het redelijk om hem een lege lunchbox in zijn handen te douwen en hem te verstaan te geven, zoals Cornelisse het zo elegant formuleert, dat-ie zijn lunch “lekker zelf” bereidt?

De lunchrooms in Tokio zitten elke dag vol, met lange rijen wachtenden buiten, allemaal vrouwen. Man-lief werkt zich een maagzweer (als hij geluk heeft, veel Japanners werken zich letterlijk dood) en zijn vrouw neukt intussen een lekker hapje dat ze op een dating-site heeft gescoord, zonder gevaar te worden betrapt door haar echtgenoot, want vroeger thuiskomen van je werk is een rariteit in Japan. Ook in Japan komt incest voor, maar in tegenstelling tot Europa en Amerika schijnt in Japan vaak sprake te zijn van incest tussen moeders en hun zoons.

En dat is mijn probleem met Tokidoki. Het is vermakelijk en onderhoudend, maar we krijgen een ontzettend vertekend en eenzijdig beeld van Japan, en het dient uiteindelijk allemaal om ons in te peperen hoe goed we het hier in Nederland hebben. En dat is gewoon niet zo.

 

Become a Patron!

 

Is het Vrije Woord u écht lief? Help me dan met een financiële bijdrage. Deze website wordt elke dag bedreigd door de virtuele knokploegen van Domrechts, malafide Nederlandse journalisten en zelfs door de vicepremier. Steun Frontaal Naakt. Doneer aan de enige dwarsdenkende, onafhankelijke site van Nederland. Stort wat u missen kunt op rekeningnummer NL59 RABO 0393 4449 61 (N.P. Breedveld, Rabobank Rijswijk), SWIFT BIC RABONL2U o.v.v. ‘Frontaal Naakt’. Lees hier waarom dat niet met PayPal kan, maar steunen via Patreon kan weer wel. Nog liever heb ik dat u op Frontaal Naakt adverteert of mij inhuurt. Mail mij.

Japan, Peter Breedveld, 25.09.2018 @ 07:30

[Home]
 

1 Reactie

op 25 09 2018 at 07:40 schreef Peter:

Had u wat? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS