Home » Archief » Schaamhaar


[10.08.2011]

Schaamhaar

Lydia Vermeer

James is nu voor de dag gekomen met een tekst uit een oud nummer van Vrij Nederland, een heel oud nummer, begin jaren zeventig. ‘Zo maar wat vrouwelijkheid’. Daarin wordt Mary Quant geciteerd:

‘Schaamhaar, we zien het nu al in films en op het toneel, zal in de mode alle aandacht krijgen. Ik vind het een erg mooi deel van de vrouwelijke anatomie. Vrouwen zijn ongelooflijk goed ontworpen schepselen en er moet meer van te zien zijn.’

Daarin is ook sprake van ‘een beeldschone foto van dijen en schaamhaar’ en een citaat uit de Lady van D.H. Lawrence: ‘Met rustige vingers stak hij een paar vergeet-mij-nietjes in de fijne bruine vacht aan de mond van Venus.’ Verder worden er onderzoeken genoemd waaruit blijkt dat naarmate meisjes meer schaamhaar hebben, zij meer sexy zijn.

Is Mary Quant niet wat al te optimistisch geweest? Mij is het in elk geval niet bekend dat dat krullerige driehoekje toen in films en op het toneel alle aandacht kreeg. En van aandacht voor schaamhaar in de mode heb ik ook nog nooit gehoord.

James heeft een strikt logische redenering. Bij een aantrekkelijke vrouw is het hoofdhaar een zo mooi aandachtspunt dat je twee reacties kunt waarnemen. Een ambivalentie. Het moet wel eens worden bedekt, zoals in sommige kerken, anderzijds kan de aandacht erop worden gevestigd door versiering met een bloemenkrans of zo.

In feite is het vreemd dat voor het schaamhaar vooral één van de kanten geldt: bedekken. Ik vind het een enig idee van James om maar eens consequent te zijn en de aantrekkelijkheid van mijn schaamhaar te accentueren door er een bloemetje in te steken.

Als ik er verder over nadenk is er nog iets dat opvalt het hoofd, dat kostbare zenuwcentrum, wordt van nature beschermd door het hoofdhaar. De invloed van zonnehitte en vrieskou wordt erdoor opgevangen. Die bedekking hoeft in normale omstandigheden niet nog eens te worden bedekt. Zo wordt ook het vaginale gebied beschermd door haargroei. Wie kan me uitleggen waarom die bedekking op zijn beurt, op haar beurt, nog eens moet worden bedekt? Leuke vraag voor de Sofisten: Wie bewaakt de bewakers, hoe lang moet je ermee doorgaan?

Een belangrijke artistieke vraag is nu: Wat is een goede kleurstelling? Welk bloempje past het best bij mijn blonde schaamhaar? Op mijn beurt heb ik James iets geleerd. Voor leuke foto’s is het van belang dat de haartjes een beetje worden opgekamd. Wie een volledig fotoverhaal wil maken moet ook de voorbereidende fase registreren. In dat geval is het nodig na te denken over de kleur van het kammetje.

Misschien maak ik daar met Sinterklaas een surprise van, met een gedicht over het nieuwe doel van een blauw kammetje: blond en blauw is een mooie combinatie. Maar blond met een rood strikje kan ook een fraai geheel zijn. Dus blond met een rode kam? En met een wit of roze roosje? Moet wel klein zijn, anders blijft het niet goed zitten. Vastzetten met een handige speld.

Op een Engels nudistenterrein heeft James wel eens een meisje gezien dat altijd een bloempje plukte en het in haar haartjes stak. Maar hij durfde toen niet goed te kijken, uit angst dat een lid van het Lagerhuis in opstand zou komen. Wat zou bij donker en bij zwart haar het beste passen? In elk geval zijn er leuke variaties denkbaar. Hopelijk wil hij niet dat ik de vorm van het driehoekje ga variëren. Hoewel, een hartje is wel een leuk idee, ik wil wel eens proberen het in die vorm te kammen.

Ja, ik ben het hartgrondig eens met Mary Quant. Ze heeft gelijk, maar moet nog veel meer gelijk krijgen. Zou ik haar opvatting niet kunnen promoten? Een mooie opgave. Past goed bij me, want ik vind het erg leuk als iemand me zegt dat ik mooi schaamhaar heb. Mooie borsten zijn niet zo’n schaars artikel meer, maar ik vind het een heel goed idee een bijdrage te leveren aan het eerherstel van het schaamhaar. Eerherstel is het goede woord. Ik ken een Egyptisch beeldje van de naakte godin Isis, even fijnzinnig als realistisch beschilderd en dus compleet met haar schaamhaar.

Er zijn heel wat meisjes die een deel wegscheren en soms maar een streepje overlaten. Door die hoog opgesneden badpakjes kunnen ze niet anders, vinden ze. Als trouw bezoekster van het naaktstrand heb ik gelukkig geen last van zo’n rare consequentie van die badmode. Ik heb als experiment ook wel eens alles er afgeschoren, maar bij die ene keer is het gebleven.

Fragment uit Terug naar Ariadne: bespiegelingen van een naaktmodel, uitgeverij Panta Menei, 1998. Frontaal Naakt wil een special wijden aan het schaamhaar. Stuur uw persoonlijke, wetenschappelijke, beschouwende, duidende of humoristische stukken (500 – 800 woorden) naar Frontaal Naakt.

Lydia Vermeer, schaamhaar, 10.08.2011 @ 08:07

[Home]
 

37 Reacties

op 10 08 2011 at 09:52 schreef ‘Eerherstel voor vrouwelijk schaamhaar’ - Sargasso:

[…] /**/‘Eerherstel voor vrouwelijk schaamhaar’10-08-2011 om 09:52 door Dimitri Tokmetzis‘Eerherstel voor vrouwelijk schaamhaar’schaamhaar, Waan v/d Dag var […]

op 10 08 2011 at 09:55 schreef Mas:

Bravo, ik haat de hedendaagse kalekutten-mode en verdenk liefhebbers ervan stiekum pedo te zijn.
Niets zo lekker, spannend en opwindend als een donker mysterieus bosje.

op 10 08 2011 at 10:22 schreef willem:

binnen de islam zijn kalekutten een must, maar ja die mogen dan ook niet gezien worden.

op 10 08 2011 at 10:22 schreef pimmetje:

Inderdaad Lydia Vermeer, schaamhaar behoort in ere hersteld te worden. Schaamhaar strelen, met mijn neus er doorheen woelen en de geur diep in me opsnuiven. Of de sensatie om over heel mijn lijf door schaamhaar gestreeld te worden. De intieme reacties die dat oproepen mis ik echt bij glad- of bijna weggeschoren. Rood schaamhaar met de bijbehorende rozige huid vind ik overigens heel erg gaaf.

op 10 08 2011 at 10:52 schreef Hans Langbroek:

Wel een redelijk gore foto om te zien boven dit artikel.

op 10 08 2011 at 11:08 schreef Sasha Berkman:

willem: expert?

op 10 08 2011 at 11:36 schreef Otto:

Hier ben ik het nu geheel met de schrijfster van dit artikel eens. En volledig kaal, nou ja, ik ben er geen liefhebber van maar dat gaat op zich nog wel. Het ergste vind ik nog die Hitler- en Oliver Hardysnorren.

op 10 08 2011 at 12:10 schreef Richard E:

@Otto
Ha! Godwin!

op 10 08 2011 at 12:18 schreef Rob:

“Naarmate online discussies langer worden, nadert de waarschijnlijkheid van een opmerking over de islam of Wilders één.”
Wet van Rob, 2011.

op 10 08 2011 at 12:41 schreef G!:

Als we dan toch tegen onnodige scheerderij zijn: eerherstel voor baarden. Laten we Bin Laden posthuum een medaille geven – al gebiedt de eerlijkheid mij te zeggen dat Osama er goed aan had gedaan zo nu en dan een bloemetje in z’n baard te steken!

op 10 08 2011 at 12:55 schreef Renée O:

In de 19de eeuw was men gek op schaamhaar, getuige het schitterende schilderij van Gustave Courbet

http://www.amazon.co.uk/Framed-picture-Gustave-Courbet-Markant/dp/B004DZ70YC

op 10 08 2011 at 17:13 schreef Huib:

Ik vind het alleen al beschamend, dat we over “schaam”haar spreken, als we het hebben over les poils qui accompagnent la source de vie et de jouissance. Er is niets beschamends aan.
Ooit beschoor een vriendin zich. Weken daarna vergalden de stoppels steeds weer het genot.
Leve het harige kussen. Dixi.

op 10 08 2011 at 18:31 schreef MNb:

Wat is er redelijk goor aan die foto, Hans Langbroek? Krijg je er het gevoel van rabiaat rechts te zijn? Kun je je na het bekijken niet langer schurken in het rücksichtlose midden?

op 10 08 2011 at 19:12 schreef Wampie:

@Hans Langbroek Huh, vind jij piemels vies?

op 10 08 2011 at 20:26 schreef Rene K:

Ik vind het wel een mooie foto eigenlijk. Niets goors aan.

op 10 08 2011 at 20:34 schreef yvonne:

Ik denk dat Hans het heeft over sex met dieren, want wat doet dat kuiken ertussen?

op 10 08 2011 at 21:47 schreef Sandro:

Er gaat volgens mij niets boven een netjes, gedeeltelijk, geschoren vrouwelijk geslachtsdeel!
Wie het daar niet mee eens is kan de kolere krijgen ;-)

op 10 08 2011 at 22:24 schreef yvonne:

Ook goeienavond, Sandro

Peter, ik vroeg me af of er ook nog blote mannen aan bod komen voor de vrouwelijke clientèle?

op 10 08 2011 at 22:49 schreef Marco Meijer:

Die foto zou nog mooier zijn als die piemel achter de benen van de vrouw verborgen zou zijn gebleven. Dat glurende eikeltje maakt het net een beetje ranzig.
De vrouw op de foto is erg mooi. Zelfs zo schuin van onder gefotografeerd blijft ze prachtig. Komt ook door het schaamhaar. Net even verhullend en daardoor esthetischer.

op 10 08 2011 at 22:56 schreef Peter:

Het is je opvoeding, waardoor je die glurende eikel ‘ranzig’ vindt. Maar die eikel hoort erbij, zo is het echte leven, en het echte leven is mooier dan de dwingende esthetiek van Hollywood en Cosmopolitan.

op 11 08 2011 at 00:04 schreef Wampie:

Opvallend dat het juist mannen zijn die vinden dat de idylle verstoort wordt door hun eigen stukje vlees. Wel schattig eigenlijk.

op 11 08 2011 at 02:22 schreef Frans Weerts:

Engelsen noemen het netjes ‘pubic hair’. Ik zou voorstellen dat het wordt benoemd als ‘venushaar’. Zonder dat vreselijk calvinisme van de ‘schaamstreek’.

Ik heb zo gauw geen mooie term voor de mannelijke haargroei in de kruis-streek. ‘Mars-manen’ wellicht?

Lydia, I’m in. Van mij kun je een bijdrage verwachten in deze serie.

op 11 08 2011 at 11:06 schreef Peter:

Peter, ik vroeg me af of er ook nog blote mannen aan bod komen voor de vrouwelijke clientèle?

Bovenstaand heerschap bevalt niet, Yvonne?

op 11 08 2011 at 12:46 schreef Marco Meijer:

Esthetisch gezien is het vrouwelijk lichaam gemiddeld een stuk mooier afgewerkt dan het mannelijk lichaam. Daarom beelden kunstenaars al eeuwenlang vooral veel vrouwelijk naakt af.
Bij het mannelijk lichaam, met name de genitaliën, is de esthetiek ondergeschikt aan de functionaliteit.
Het ziet er niet uit maar het is reuze handig.

Kijk maar naar het verschil tussen dansende naakte vrouwen en dansende naakte mannen. Een dansende vrouw kan er naakt prima uitzien, alles beweegt harmonisch mee. Bij een dansende man is daar down under een of andere dolle derwish bezig een heel eigen feestje te bouwen, los van de rest van het lichaam.

op 11 08 2011 at 15:44 schreef Simone:

Door onze kaalheidsmanie is de schaamluis maar mooi uitgestorven. Ik vond overigens net twee schaamharen op de wcbril op mijn werk. Net iets minder prettig.

En @Frans: Mars-manen vind ik prachtig. Past ook goed bij de grootheidswaan die mannen vaak kenmerkt ;)

op 11 08 2011 at 18:09 schreef yurp:

@Frans

Het enige dat bij ons nog aan het Latijnse pubis herinnert is het woord puber voor iemand die haartjes begint te krijgen ;)

op 11 08 2011 at 18:10 schreef yurp:

@Marco Meijer

Juist door de kleine imperfectie in de compositie, de eikel die langs het been komt ‘gluren’ is het beeld interessant. Overigens niks mis met een mooie lul.

op 11 08 2011 at 22:15 schreef rena:

Ik vind venushaar ook wel mooi klinken! @Frans
Verder kan ik wel zeggen dat ik absoluut voor ben.
Ik verdenk al een poosje vooral blonde mensen met weinig en ook vooral blonde beharing van de smoothie dictatuur.
Als je nogal donker schaamhaar hebt is het echt geen doen, dat bijwerken is al lastig laat staan alles weghalen!
Ik vind haar juist wel mooi staan.
Maar behaarde benen bij vrouwen weer niet. Maar dat komt volgens mij omdat het bij de meeste vrouwen niet zo mooi gelijkmatig groeit zoals bij mannen.

op 12 08 2011 at 13:11 schreef yvonne:

@Peter

“Bovenstaand heerschap bevalt niet, Yvonne?”

Jawel, maar frontaal naakt lijkt me ook leuk.

op 12 08 2011 at 17:57 schreef dewanand:

nu maar hopen dat er een blote vagina dag komt in Nederland. Wij hebben al een slutwalk dag en een vrouwendag. Zo een vagina dag moet wel multicultureel zijn en op deze dag mogen alle meiden uit alle rassen en culturen showen met venushaar kapsels, kutpiercings, bloemetjes in vagina, en misschien ook wat demonstraties geven in openbaar over het vakkundig gebruik van een hollandse dildo.

Het is hypocriet van ons mensen dat wij de vagina al duizenden jaren verbergen achter meters doekjes en stoffen. Volgens mij komt er meer vrede op aarde als meiden hun vagina niet meer gaan verhullen en bedekken en gewoon bloot gaan lopen. Wanneer komen er toch die nudisten wijken in Nederland, waar bloot lopen gewoon legaal mag?

Idee voor toerisme in Nederland.
Bouw een overdekte nudisten stad in Drenthe om het toerisme eens te stimuleren in dit gebied. Met een koepel omheen kan het hele jaar warm blijven erin en dan kunnen alle meiden gewoon bloot lopen en de vagina mode verder ontwikkelen.

Ik zou best Afro vagina’s hier willen zien met mooi kroes haar, dus peter doe hier wat aan he. Blanke mannen moeten gewoon leren om die lekkere Afro vagina’s vol te spuiten met warm blank sperma en om meer te genieten van de verplichte rasvermenging in mijn dewanistisch paradijs. Gewoon grenzen open gooien voor 1 miljoen Afro meiden met lekkere kroezige kutjes is het beste voor de vrede in multicultureel nederland, volgens de wetten van de Bonobo apen cultuur.

Ik geloof dat sommige Hindoemeiden wel kroezige kutjeshaar hebben, maar zeker ben ik het niet. Doe eens wat onderzoek hiernaar peter en zet eens wat koeliekutjes op je site. Liefst zou ik elk jaar een blote koeliemeiden dag willen organiseren in Den Haag waar er nu 40.000 hindoestaantjes wonen, en op die dag is elk koeliemeisje natuurlijk gratis uitnaaivoer voor elke lieve potente blanke man, inclusief onze witte brulaap Geert Wilders. Ja deze wilders zou wel anders gaan piepen als hij eens een lekkere kroezige koeliekutje gaat likken en neuken.

dewanand

op 12 08 2011 at 18:57 schreef yvonne:

@Dewanand

Het scherm kan je het beste met een gewoon sopje schoonmaken.

op 13 08 2011 at 22:12 schreef sabaroth:

Zo,n tftscherm blijft vlekkerig, waarmee ik het ook schoonmaak, word er scheitziek van.

op 13 08 2011 at 23:49 schreef yvonne:

@Sabaroth

Als je je handen in de horizontale stand zet, moet het lukken, volgens mij.

op 13 08 2011 at 23:57 schreef yvonne:

@Frans

Ik vind Venushaar ook mooi. Voor de heren zou ik ballenbos aanhouden. Komt er lekker uit en dekt de lading. Zou de lading wat afwijken dan kan je nog altijd balletjesbos zeggen. Zou de lading niet geheel bedekt worden, dan kan het eventueel ballenbosje kunnen worden.

op 14 08 2011 at 18:35 schreef Turiddu:

Ik vind deze foto zelfs prachtig. Uitbeelding van jeugdige schoonheid. Geeft tevens gelegenheid nog even toe te voegen: de foto’s, schilderijen en tekeningen op deze blog zijn vrijwel altijd een uiting van goede smaak.

op 15 08 2011 at 01:22 schreef Sasha Berkman:

http://www.indymedia.nl/nl/2011/08/77905.shtml

op 26 08 2011 at 18:34 schreef pimmetje:

@dewanand Omdat ik natuurlijk eerst over jouw paradijs begon te dromen en er al allerlei vrolijke gedachten bij me kwamen opborrelen, komt mijn reactie wat laat.
Op de eerste plaats voelde ik me ernstig gediscrimineerd. Ik zat eerder aan 40.000 vrouwen met rode haren te denken. Maar verder is jouw idee ook weer zo vreselijk dwangmatig met wijken en overkoepelde steden.
Mij dunkt dat eerder de wetgeving over aanstoot geven zou moeten worden aangepast en naaktlopen niet langer strafbaar maakt. Dan kunnen we gewoon, zoals het hoort, zelf uitmaken of we bloot de straat op gaan of niet, zonder dat een of andere diender ons de boom uit kan jagen.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JUNI

O Aso’s in de trein

O Waarom zijn christenen van die hardvochtige klootzakken?

O Huub Stapel is een klootzak

O Het gilde van het bruine gajes

O Lampies ontdekken: extreemrechts is best linke soep

O Mag geen omvolking zeggen

O Harde stukjes poep

O Niet zien is geloven

O Wilders: domme lul of geniale schurk?

O Ook Jezus was een harteloze bullebak

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS