Home » Archief » Sprookjesland


[13.10.2017]

Sprookjesland

Peter Breedveld


Scène uit Häxan (Benjamin Christensen, 1922)

De nieuwe regering gaat opleidingen in het hoger onderwijs aanpakken die ‘onvoldoende voorbereiden op de arbeidsmarkt’, staat in het nieuwe Regeerakkoord. Er komt extra geld voor fundamenteel onderzoek, maar vooral voor technische wetenschappen en ‘fundamenteel onderzoek in het kader van de Nationale Wetenschapsagenda en de Topsectoren’.

Vooral wetenschap die goed is voor de economie, dus. Daarbij wordt publiek-private samenwerking met het bedrijfsleven aangemoedigd. De man wiens gedachtegoed we herkennen in deze paragraaf in het Regeerakkoord, voormalig VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg, die korte metten wilde maken met de ‘pretstudies’ en pleitte voor onderzoek naar de politieke voorkeur van de wetenschappers aan de universiteiten, is nu voorzitter van de belangenbehartiger van alle Nederlandse universiteiten, de VSNU, dus uit die hoek hoeven we niet veel protest te verwachten. Die spreekt in een eerste reactie dan ook van een ‘stap in de goede richting‘, met voor de vorm een voorzichtige kritische kanttekening over mogelijke financiële sancties wanneer een universiteit iets doet dat niet onmiddellijk resulteert in de groei van het bruto nationaal produkt.

Slecht nieuws voor de geesteswetenschappen dus. Die hebben het de laatste jaren toch al moeilijk en dat zal er in de nabije toekomst niet beter op worden.

Schitterend land

Toch is dat behoorlijk schizofreen. Want in hetzelfde regeerakkoord staat dat we weer fier het Wilhelmus moeten gaan zingen en doordrongen moeten raken van onze glorierijke historie.

Alleen, daar heb je dus wel die ‘pretstudies’ voor nodig. De heldendaden van Michiel de Ruyter zul je met een deeltjesversneller vergeefs zoeken en de dappere strijd van Willem van Oranje voor de onafhankelijkheid van ons schitterende land wordt niet beschreven door bio-ingenieurs. Het zijn geen nanotechnologen die de grote kunstenaars uit de Gouden Eeuw duiden en het belang van Spinoza en Hugo de Groot voor de Verlichting wordt niet door kankeronderzoekers geanalyseerd.

Dat wordt allemaal gedaan door mensen die pretstudies hebben gevolgd: kunsthistorici, filosofen, letterkundigen. Het schitterende verleden dat in onze bodem verborgen zit wordt blootgelegd door mensen die oudheidkundige studies hebben gedaan. Om te begrijpen wat er nu in Noord-Korea gebeurt, toch niet geheel onbelangrijk, moeten we het hebben van mensen die deskundig zijn in de Koreanistiek.

Linkse wetenschap

Allemaal studies die de afgelopen jaren zijn gediskwalificeerd als ‘pretstudies’ en ‘linkse wetenschap’ en dergelijke. Door het type politicus dat zich bij voorkeur laat afbeelden als Michiel de Ruyter of Karel Martel. Historische figuren waar we nooit van zouden hebben gehoord zonder pretstudies. Op dit moment wordt door de hele Baudet-aanhang het gedachtegoed gepredikt van Oswald Spengler, de Blut-und-Boden-filosoof die zich ook al niet bezighield met het maximaliseren, door middel van biotechnologie, van de opbrengst van ons steeds kleiner wordende landbouwareaal.

Natuurlijk is dit regeerakkoord niet écht schizofreen. Rutte, Buma en hun twee loopjongens willen helemaal niet dat we ons verdiepen in de historie van Nederland, want dan ontdekken we dat Michiel de Ruyter met veel geweld de belangen van slavenhandelaren verdedigde en dat Hugo de Groot het kolonialisme diende, dat Wilhelmus de Harvey Weinstein van zijn tijd was en de Europese beschaving schatplichtig aan al die Aziatische beschavingen die we nu zo vrolijk bombarderen, dat het grootse, dat we verrichtten in Nederlands-Indië, vooral grootschalige slachtpartijen waren en dat we nooit zo vriendelijk waren voor de joden als we onzelf graag wijsmaken.

En dus moeten de geesteswetenschappen zo snel mogelijk worden afgeschaft.

Roomblanke heldenstatus

Onze nieuwe regering wil dat we gaan geloven in een sprookje. Het sprookje van een tolerant Nederland dat altijd groot is geweest in heldendaden. En dat we, vervuld van trots op die roomblanke heldenstatus, moedig verder arbeiden om onze trotse natie nóg trotser te maken. Zoals op een propagandaposter van de Soviet-Unie.

Is het Vrije Woord u écht lief? Help me dan met een financiële bijdrage. Deze website wordt elke dag bedreigd door de virtuele knokploegen van Domrechts, malafide Nederlandse journalisten en zelfs door de vicepremier. Steun Frontaal Naakt. Doneer aan de enige dwarsdenkende, onafhankelijke site van Nederland. Stort wat u missen kunt op rekeningnummer NL59 RABO 0393 4449 61 (N.P. Breedveld, Rabobank Rijswijk), SWIFT BIC RABONL2U o.v.v. ‘Frontaal Naakt’. Lees hier waarom dat niet met PayPal kan. Nog liever heb ik dat u op Frontaal Naakt adverteert of mij inhuurt. Mail mij.

Peter Breedveld, 13.10.2017 @ 10:19

[Home]
 

14 Reacties

op 13 10 2017 at 10:40 schreef Rena Breed:

Hoewel ik het eens ben met je betoog vind ik toch dat er ook scherp gekeken zou moeten worden naar studies waar te veel studenten opgeleid worden voor beroepen waar door o.a. de robotisering van de maatschappij geen plaats meer is. ( zie uitzending van de monitor) Jonge mensen opleiden voor beroepen waar steeds minder vraag naar is noemde bijv. ook prof Galjaard in de jaren ’90 een schande.
Nu vooral ook omdat studenten opgezadeld worden met hoge studieschulden.
Ik heb zelf in de jaren ’90 een zgn ‘pretstudie’ gedaan. Een ontzettend leuke opleiding was dat. Maar geen droog brood in te verdienen.
Het kostte zoveel tijd en moeite om daarna een andere richting aan mijn leven te geven, zonder de juiste papieren.
En ja, het doet mij wel pijn dat onze jongste zoon niet wil kiezen voor het humanities profiel omdat hij het idee heeft dat je daar later niks aan hebt. De oudste gaat morgen vol enthousiasme naar de open dag in Leiden om te kijken bij Archeology. Wij juichen dat van harte toe!

op 13 10 2017 at 10:41 schreef Koos Swart:

Als ik geconfronteerd word met nederlands nationalisme moet ik altijd even gniffelen

op 13 10 2017 at 16:32 schreef Wim Raven:

Ook voor het begrijpen van Bijbel en Koran, en andere religieuze geschriften, teksten die een niet geringe impact hebben op het leven van alledag, is de bestudering van taal en achtergrond best handig.

op 13 10 2017 at 16:53 schreef ikzelf:

En zo verwordt wat ooit een universiteit (een woord dat allang geen lading meer dekt) was, steeds meer tot een beroepsopleiding.
Ach ja, wie verwacht iets anders in dit in ultra korte termijnen denkende land, waar de vraag “wat levert het (pecunia-matig) op” kennelijk de enige vraag is die nog gesteld wil worden.

op 13 10 2017 at 20:54 schreef vander f:

Eens met ikzelf,
het is al jaren gaande, dat de universiteit tot een veredelde beroepsopleiding verword.
De regering dwingt het efficentie denken op aan de uni’s terwijl het daar juist dient te gaan op het vergaren van kennis.
Mogelijk ook ondersteund door het gelijkheids denken,
toen’iedereen’ de mogelijkheid tot studeren moes
t krijgen,
met als gevolg het verlagen van de toelatingseisen en het instellen van wonderlijke pretstudies die minder van het intellect vergen.
Ik zie liever straffe toelatingseisen, minder studenten die meer tijd en vrijheid tot kennisvergaring krijgen en tegelijkertijd inhoudelijke verbetering en verhoogde status van bv master HBO studies.

op 14 10 2017 at 18:59 schreef dunya:

Natuur- en wiskunde zijn ook lang niet altijd even nuttig. Wat is de economische impact van de ontdekking van het Higgsboson en het bewijs van de laatste stelling van Fermat?

In principe is het een kwestie van status, en een onterechte ook. En dat terwijl de meeste exacte wetenschappers geen kaas gegeten hebben van bijvoorbeeld wetenschaps- of morele filosofie.

op 14 10 2017 at 21:11 schreef Chakir:

Daar gaat het niet om Dunya (naast dat t bullshit is wat je beweert).

op 14 10 2017 at 21:49 schreef Philip Jeffries:

Stetk geanalyseerd. Volgens mij hebben ze zelf niet eens door wat ze doen. Het is bijna bijbels. Forgive them father for they kbow they do.

op 14 10 2017 at 23:49 schreef Joost K.:

Zo gaan totalitaire regimes ook te werk, het is een strategie om kennisvergaring en ideeën te beheersen door het cultuuraanbod te beperken en het onderwijs te verzwakken.

De PVV wilt zelfs dat er helemaal geen geld meer naar de cultuursector gaat en wie weet welke wetenschappen er in de toekomst aan de beurt zijn…..

De VVD heeft daarnaast gesteld dat wetenschap een representatie dient te zijn van de politieke partijen, inhoudende wetenschap die niet “representatief” is elimineren, regelrechte censuur op informatie dus.

Moet ook eerlijk zeggen dat het misschien toch niet zo’n heel slim idee van me was om op D’66 te stemmen, een partij die hier dus aan meewerkt, maar welke partij kun je nog wel vertrouwen?

op 15 10 2017 at 10:41 schreef MNb:

Daar gaat het wel om, Chakir. Ik citeer PB: “Vooral wetenschap die goed is voor de economie, dus.” Noch het higgs boson noch het bewijs van de Stelling van Fermat is dat. Het is dan ook bepaald geen bs what Dunya beweert. Hij/zij toont aan dat het argument van domrechts op zijn eigen voorwaarden bs is.

op 15 10 2017 at 17:43 schreef Chakir:

@mnb: ik dacht het niet. Wat ik begrijp van t stuk van PB:
1. We leven in een tijd van sprookjes die verteld worden en -potverdorie, mensen geloven deze gewoon!
2. De jonge burgert wordt met studeren klaargestoomd tot de ideale werknemert voor het bedrijfsleven, en dat op kosten vd belastingbetaler.
3. Als hoogproductieve innovatieve jongens en meisjes kunnen ze dan prima bijdragen aan de BNP van de Kaaiman eilanden. En oh ja en ze betalen ook gewoon loonbelasting net als de bakker (dit laatste staat niet in t stuk en is voor mijn eigen rekening).
4. Dat belastinggeld kun je t beste dan maar beter optimaal inzetten door de schaar te zetten in wat niet past in deze visie (geesteswetenschappen), aldus onze VVD-ers en hun klonen.
5. De bonus van dit alles is een win-win situatie waarbij op den duur er vanzelf geen lastige wetenschappers worden opgeleid die juist die sprookjes ontkrachten.
Nou dat is wat anders dan zeggen dat “Natuur- en wiskunde zijn ook lang niet altijd even nuttig.” Of dat t maar de vraag is of de deeltjesversneller nu wel zo nuttig is. Dat t een status kwestie zou zijn heeft ook te maken met die zielepieten uit de geesteswetenschappen zelf, lees de stukken die PB

op 16 10 2017 at 10:26 schreef Mart:

@Rena,

Het is voor een brede multipolaire samenleving juist goed als mensen een goede ondewijs krijgen en niet alleen maar arbeidsmarkt-relevante cursussen volgen.

Het probleem zit ‘m niet in het opleidingsaanbod, maar dat we studenten met financiële prikkels dwingen tot het volgen van oogklepopleidingen.

op 16 10 2017 at 11:12 schreef André Richard:

Mag ik alinea 5 inlijsten en boven ons bed hangen?

(en herbloggen?)

op 16 10 2017 at 11:56 schreef Peter:

Mais oui.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS