Home » Archief » Waarom een Nationale Dag van de Schaamte nodig is


[03.05.2016]

Waarom een Nationale Dag van de Schaamte nodig is

Peter Breedveld

nom3
Foto: Sakiko Nomura

Vijf jaar geleden riep ik 7 mei uit tot Saih Bin Sakam Dag, omdat op die dag de hoogbejaarde Indonesiër Saih Bin Sakam was overleden, overlevende van de massaslachting door Nederlandse soldaten in het Javaanse dorp Rawagede, op 9 december 1947.

Bin Sakam was in 2010 naar Nederland gereisd in de hoop de regering zover te krijgen haar standpunt te verlaten dat ‘Rawagede’ was verjaard (een jaar later is advocaat Liesbeth Zegveld daar alsnog in geslaagd) maar hij vond vooral dichte deuren. Ook koningin Beatrix weigerde een ontmoeting.

VOC-mentaliteit

Een beschamende gebeurtenis, die me inspireerde tot het instellen van een ‘Nationale Dag van de Schaamte‘. Na 4 en 5 mei en de herdenking van de moord op Sint Pim leek 7 mei me bij uitstek geschikt om stil te staan bij de talrijke misdaden tegen de menselijkheid die onze VOC-mentaliteit de wereld heeft gebracht.

Ik ben natuurlijk door niemand van enige invloed en betekenis serieus genomen, maar dat een Saih Bin Sakam Dag noodzakelijk is, blijkt uit het feit dat de geschiedenis zich herhaalt. Deze keer is het de hoogbejaarde mevrouw Tremini, in 1949 verkracht door een groep Nederlandse soldaten, die de Nederlandse regering in de kou laat staan.

Gemoord en verkracht

Tremini ontdekte pas in 2014 dat ze de Nederlandse staat aansprakelijk kon stellen, begon een zaak, waarin ze werd bijgestaan door Zegveld, en werd door de rechter in het gelijk gesteld. De Nederlandse staat beriep zich wéér op verjaring, maar dat werd door de rechter afgewezen. Nu gaat de staat in beroep omdat ze bang is voor ‘precedentwerking’.

Je moet maar durven, je verzetten tegen een uitspraak van de rechter omdat je bang bent dat nog meer van je slachtoffers en hun nabestaanden dan hun recht komen halen.

In sommige gevallen moet je gewoon niet moeilijk doen over ‘juridisch-technische kwesties’. Als je hebt gemoord en verkracht, als je een bevolking met grof geweld hebt onderdrukt, moet je openlijk schaamte belijden en alle inspanningen verrichten die je kunt om je slachtoffers zoveel mogelijk recht te doen.

Slachtoffers en nabestaanden

Ja, er kan sprake zijn van precedentwerking. Dat kan de staat een hoop geld gaan kosten. Maar dat had je je maar moeten bedenken vóórdat je je als een nazi begon te gedragen in Nederlands-Indië.

Sterker nog: de Nederlandse staat zou zélf op zoek moeten gaan naar slachtoffers en nabestaanden om ze erop te wijzen dat ze rechtszaken kunnen beginnen en schadevergoeding kunnen eisen.

Ga het land in, laat folders verspreiden, roep slachtoffers op zich te melden. Vergoed hun kosten. Betaal je schulden.

Democratische rechtsstaat

En maak Saih Bin Sakam Dag officiëel. Opdat we elk jaar gedenken hoeveel bloed we ándere volkeren hebben laten betalen voor ónze welvarende democratische rechtsstaat.

Alvast een vrolijke Saih Bin Sakam Dag!

Is het Vrije Woord u écht lief? Steun dan Frontaal Naakt. Doneer aan de enige dwarsdenkende, onafhankelijke site van Nederland. Stort wat u missen kunt op rekeningnummer NL59 RABO 0393 4449 61 (N.P. Breedveld, Rabobank Rijswijk), SWIFT BIC RABONL2U o.v.v. ‘Frontaal Naakt’. Lees hier waarom dat niet met PayPal kan. Nog liever heb ik dat u op Frontaal Naakt adverteert of mij inhuurt. Mail mij.

Peter Breedveld, 03.05.2016 @ 05:51

[Home]
 

49 Reacties

op 03 05 2016 at 07:30 schreef Rene:

Waar is de Nederlandse trots gebleven?
Waar komt die wij-zijn-fout trend van het afgelopen decennium toch vandaan?
Volgens mij komt het door de tanende invloed van de westerse media, wat helemaal niet verkeerd is, maar zo blijkt maar weer hoe makkelijk beïnvloedbaar mensen zijn. Je laat je leiden door de anti-westerse geluiden van niet westerse media. Ik dacht dat je vrijer was.

op 03 05 2016 at 07:51 schreef Haes:

En dan de schaamteloosheid van de Nederlandse regering! Het is intussen al zo lang geleden dat de meeste slachtoffers al dood zijn. Wat betekent dat bedrag wat ze moeten betalen nu voor de hele begroting? Het is gewoon peanuts. Of weten ze soms meer dan wij…?

op 03 05 2016 at 07:56 schreef Haes:

@René
Welke trots? De trots dat wij ons heel vaak in den vreemde als beesten hebben gedragen? Moordend en verkrachtend door landen zijn getrokken waar andere mensen zich al gesetteld hadden, om dat wat die bereikt hadden van hen af te pakken? Dat soort trots? Werkelijk? Je bent niet goed bij je hoofd als je zo’n reactie onder het artikel van Peter durft te posten! Echt!

Sorry, Peter voor de dubbele post, maar ik zag de reactie van René pas nadat ik de mijne had ingediend.

op 03 05 2016 at 08:07 schreef Charly:

Weg met ons! Weg met ons! Weg met ons! Weg met ons!

op 03 05 2016 at 08:24 schreef sum:

Ik steun je voorstel Peter. Het is om je kapot te schamen dat de Nederlandse staat zo handelt tegen deze vrouw. Ik hoor geen afkeurende reacties van “het volk” en de media. Die zijn immers bezig met de driehoek Turken-Marokkanen-Vluchtelingen in willekeurige volgorde. Zo hoef je je eigen zonde nooit te benoemen laat staan bespreken. Waar was Nederland met zijn vrijheid van meningsuiting bij Poncke Princen? Wanneer wordt deze man volledig gerehabiliteerd?

op 03 05 2016 at 08:33 schreef Martin:

De Nederlandse trots? Ik zie geen enkele reden om trots te zijn op wat Nederland in Indonesië heeft geflikt.
René blijkbaar wel, maar ik ben benieuwd waarom dan.

op 03 05 2016 at 08:37 schreef John de Beer:

Goed initiatief. In 2012 heb ik Rawagedeh bezocht, de plaats heet nu Bolongsari. Het is een kleine kampung met een verhoudingsgewijs grote begraafplaats inclusief monument. De bewoners zijn open en vriendelijk en op een soort verlegen manier spreken ze met de Bule Belanda over de verschrikkingen die de Hollandse jongens hebben gebracht in een bloedige koloniale oorlog waaraan de inwoners van dit dorpje part noch deel hadden.

Ook in 2016 toont de Staat der Nederlanden zich weer van zijn meest kleinzielige kant. Ooit zei Henk Heidweiller, de toenmalige Surinaamse ambassadeur in Den Haag: “Nederland kan niet dekoloniseren”. Zijn gedenkwaardige woorden worden ook nu weer bewaarheid in de Haagse reacties op de verkrachtingszaak. Het wordt hoog tijd voor de nationale viering van Saih Bin Sakam Dag!

op 03 05 2016 at 08:40 schreef WB:

@Rene

Nederlandse trots? Are you serious? Hoewel ik weinig heb met nationalisme. ‘Trots’ op Nederland ben ik als NL de solar challenge wint. 3e wordt op het WK of een andere positieve gebeurtenis die behaald is.

op 4 mei staan we de WOII slachtoffers te herdenken, half Nederland heeft nog steeds het woord ‘moffen’ in de mond en we hebben de Duitsers 4 generaties rond laten lopen met een schuldgevoel. Maar als we gaan spreken over Nederlandse gruweldaden uit dezelfde tijd (of van eerder) en het erkennen er van dan is dat een ‘wij zijn fout trend’? Ik krijg steeds meer begrip voor het #geen4meivoormij statement. Als er nog een synoniem voor hypocrisie bedacht zou moeten worden zou ‘Nederlander’ als woord hoog scoren.

Het valt mij nog mee dat er nog geen mensen zijn opgestaan in Nederland die de geschiedenis willen herschrijven met louter positiviteit en heldendaden.

op 03 05 2016 at 08:45 schreef Kees Bronkels:

@Haes
Je ben werkelijk de grootste randdebiel op het internet. Ieder land heeft zijn keerzijde in de geschiedenis. Het verleden kun je niet terugdraaien, je kunt je niet eeuwig blijven wentelen in schuldgevoelens. En met name schuldgevoelens over de daden van generaties voor je zijn meer dan misplaatst en een teken van een maatschappij die met zelfhaat kampt. En zelfhaat is het begin van het einde van een samenleving.
Ik neem aan dat we in jouw ogen de Turkse trots op het Ottomaanse verleden wel moeten respecteren. Want dat is natuurlijk ‘iets anders’. Maar onszelf moeten we haten. Ik begin onze cultuur inmiddels ook wel te haten eigenlijk. Omdat eikels als jij er deel van uitmaken.

op 03 05 2016 at 08:50 schreef Peter:

Je bent een aap, Kees Bronkels. Misschien moet je Haes eerst vragen wat hij van Turkse chauvinisten vindt voordat je hem op basis van je eigen aannames daarover uitscheldt. In je volgende reactie ben je beleefd, anders mag je opzouten.

op 03 05 2016 at 08:56 schreef Kees Bronkels:

Nederland is meer dan het koloniale verleden alleen. Er is genoeg om nog wel trots op te zijn. Regressief links blijft echter hangen in het verleden.

op 03 05 2016 at 09:01 schreef Thomas E:

Kleinzieligheid kent geen tijd, dat blijkt maar weer. Roerend eens met dit stuk.

Maar het treurigste is: we kunnen mu wel financiële compensatie aanbieden – en dat moet ook – maar morgen doen we het wéér. Het zit (nog) in onze genen. Je ziet in een conflict je makkers doodgeschoten worden en het volgende moment brand je met een vlammenwerper een hele kampong uit. Wie er is begonnen maakt dan niet meer uit, de ene daad haalt de andere uit. Spijt komt dan altijd te laat.

op 03 05 2016 at 09:15 schreef Hermann:

“Op vrijdag 14 augustus 2015 heeft premier Rutte verklaard dat hij de volgende dag bij de Indië-herdenking in Den Haag geen excuses zou gaan maken voor het leed dat Nederlandse militairen in de jaren 1946-1949 in Indonesië hebben veroorzaakt.”

Dit, en nog wat meer over deze ‘vergeten’ geschiedenis is hier te lezen:

https://gerard1945.wordpress.com/category/politionele-acties/

Daarin is ook een cartoon te zien, die de volgenden woorden van Peter Breedveld weergeeft: “Maar dat had je je maar moeten bedenken vóórdat je je als een nazi begon te gedragen in Nederlands-Indië.”

op 03 05 2016 at 09:49 schreef Dennis:

Heel even had ik sympathie voor de wens van de laatste paar overlevenden van Rawagede. Maar toen bleek dat de schadevergoeding letterlijk overal terecht kwam behalve bij de dames in kwestie was het eigenlijk wel klaar. De staat moet nu voet bij stuk houden en de hobby van Liesbeth Zegveld beeindigen.

op 03 05 2016 at 09:56 schreef Kazonga:

Bronkels laat duidelijk zien, dat het besef over wetgeving in NL te wensen overlaat. Oorlogsmisdaden verjaren niet immers. Maar in NL is de opvatting kennelijk dat zulks voor de acties in Indonesia niet geldt. En de manier waarop de staat reageert, doet mij steeds weer denken aan Willem Oltmans en hoe hij benadeeld werd. Opzettelijk en ontkennend.

op 03 05 2016 at 10:00 schreef Bertje Knor:

” Als je hebt gemoord en verkracht, als je een bevolking met grof geweld hebt onderdrukt, moet je openlijk schaamte belijden en alle inspanningen verichten die je kunt om je slachtoffers zoveel mogelijk recht te doen.”

En dat is pas werkelijke trots en eer.
Dat heeft niets te maken met weg met ons, integendeel juist.
Je in nederigheid en met vol begrip opstellen naar de slachtoffers van misdaden die jij niet persoonlijk hebt uitgevoerd of begaan getuigd van eer en geweten.
( en dat heeft niks te maken met erfschuld)

op 03 05 2016 at 10:04 schreef Rene:

Afgezien van het nutteloze gescheld van Kees Bronkels heeft hij een goed punt over de toenemende zelfhaat in onze samenleving.

Trots op de oorlogsmisdaden van Nederland ben ik natuurlijk niet, maar de gouden eeuw heeft de wereld ook veel positiefs gebracht. Slachtoffers hebben recht op erkenning en een schadevergoeding, maar een nationale dag van schaamte is de overtreffende trap. Deze stijlvorm wordt vaak gebruikt door columnisten, maar daarmee ondergraven ze hun eigen standpunt.

op 03 05 2016 at 10:20 schreef Ikzelf:

@Kees Bronkels:
Niemand vraagt u om “eeuwig te blijven wentelen in schuldgevoelens”. Waar het hier om gaat, is dat Nederland die schuldgevoelens NOOIT gehad en altijd ontkent heeft. En zelfs als de rechter uitspreekt dat er wel degelijk sprake is van schuld, probeert Nederland nog om via een zijdeurtje alles te kunnen ontwijken.
Als Nederland daar al eens mee zou beginnen: erkennen wat er gebeurt is onder de Nederlandse vlag. En daar gaat het stuk hierboven ook over, maar dat is kennelijk ook niet helemaal doorgedrongen tot u.
Uiteraard heeft ieder land en ook iedere persoon zijn minder fraaie keerzijde. Maar leren van je fouten en ze nooit meer herhalen kun je alleen als je je fouten herkent en erkent. U mag de eerste stap zetten.

op 03 05 2016 at 11:10 schreef Kazonga:

Een andere invalshoek: weten ‘jullie’ wel, dat in vrijwel alle landen waar banden waren met de slavernij, na afschaffing daarvan, iedereen die eraan verdiende een schadevergoeding heeft ontvangen, maar de slaven zelf nooit? Denk daar maar eens goed over na.

op 03 05 2016 at 11:54 schreef Bertje Knor:

@René

Vertel eens wat heeft de goudeneeuw te maken met misdaden gepleegd in Indonesië uit de jaren 50 / 60 van de vorige eeuw?
Zelfhaat? Ik zie haat tegen andere, tegen de moslim, tegen de jood, tegen de vluchteling als dat de andere zijn die je bedoeld dan is er inderdaad sprake vanzelf haat.

@Ikzelf

Nederland heeft al erkend wat er is gebeurd in Indonesië, excuses zijn al aangeboden, knie vallen zijn gemaakt, gechiedenisboeken en les-matriaal zijnaanwezig etc. Maar dat is het punt niet, de Nederlanse staat zou er eer aan doen om nu dan ook persoonlijk leed te honoreren. Geldelijk of met een dag waarin expliciet hun leed centraal staat.
( wat eigenlijk al in de jaren 70 had moeten gebeuren)

op 03 05 2016 at 12:34 schreef Bertje Knor:

Kazonga

Gohjoh ik wist niet dat er zoveel geldelijk middelen ter beschikking stonden in “Afrika”.
Denk daar maar eens goed over na.

op 03 05 2016 at 12:38 schreef Kazonga:

Okè, weer een andere invalshoek. Naar ik begrepen heb, is de ‘Gouden Eeuw’ in Nederland voornamelijk tot stand gekomen door de omstandigheid dat Spanje en Portugal destijds aan de bodem zaten van hun schatkist door de vele oorlogen die zij aangingen.

En Nederland die hen veel diensten aanboden (o.a. scheepsbouw) moest uiteraard daarvoor betaald worden. En dat gebeurde vervolgens door Nederland te betalen met het door hen geroofde goud uit Zuid_Amerika.

Geeft een andere ‘beeld’ aan de zgh. ‘Gouden Eeuw’, nietwaar?

op 03 05 2016 at 12:41 schreef John de Beer:

Gek genoeg heeft Indonesië geen enkele behoefte aan excuses of schadevergoedingen uit Nederland en probeert deze zelfs actief te ontmoedigen omdat men in Jakarta precedenten vreest m.b.t. de gewelddadigheden onder leiding van Suharto in 1965. Dit laat onverlet dat wij een verantwoordelijkheid hebben jegens de Indonesische bevolking die wij immens leed hebben bezorgd.

Dat de afgedwongen Nederlandse euro’s voor de overlevende weduwen van Rawagedeh verdeeld zijn onder de lokale bevolking, mag geen wonder heten en is deze mensen niet te verwijten. Omgerekend verdient een Indonesische landbouwer ca € 150,- op jaarbasis.
Met de uitgekeerde 20.000 euro per persoon heeft de Staat der Nederlanden zich er overigens met een fooi vanaf kunnen maken.

op 03 05 2016 at 12:50 schreef Kazonga:

@op 03 05 2016 at 12:34 schreef Bertje Knor:

Nee, lul. Alle landen hadden eerder de slaven moeten vergoeden,dan diegenen die eraan hadden verdiend.

op 03 05 2016 at 13:15 schreef Ernst:

Zo’n beetje elke landgrens is bepaalt aan de hand van strijd en oorlog. Ieder mens stamt af van beestachtige moordenaars en van de slachtoffers. Nothing new. Fuk alle herenkingen. Als het brood en vreten wegvallen of minder wordt dan komt het beest weer boven en hebben we niets geleerd.

op 03 05 2016 at 13:28 schreef Kazonga:

Zo is dat John, de vergoedingen zijn een lachertje.

Een andere toelichting, vrijwel alle landen zijn ontstaan vanuit een feodale samenleving, behalve Nederland.

In vroegere tijden, was Nederland, voornamelijk een plaats waar ’twijfelende’ monniken naartoe werden gestuurd om in retraite hun trouw aan de bijbel en aan God te overwegen.

Het is dan ook aan hun te danken, dat het overwegende moeras en door zee overstromende gebied werd ingedamd. Maar tegelijk kenschetst dat ook de oorsprong en de mentaliteit.

op 03 05 2016 at 14:34 schreef Bertje Knor:

Kazonga

Zelf lul.
Maar jij stelt: “Een andere invalshoek: weten ‘jullie’ wel, dat in vrijwel alle landen waar banden waren met de slavernij, na afschaffing daarvan, etc.”
Ik wijs je erop dat in Afrika zelf allang voordat wij witjes de boel kwamen uitbuiten een levendige slavenhandel bestond.
Dus jou stelling is historisch gewoon weg niet waar ergo je praat poep.

op 03 05 2016 at 14:47 schreef MNb:

Zolang vaderlandse trots betekent wegkijken van spul als

https://en.wikipedia.org/wiki/Banda_Islands#Massacre_of_the_Bandanese

– toch echt een heuse genocide volgens alle denkbare maatstaven – veeg ik met die vaderlandse trots mijn zitvlak schoon.
Verder doet het me genoegen eensgezind met Bertje te mogen knorren op deze pagina.

op 03 05 2016 at 15:00 schreef sjonnie:

Goed idee, misschien beseffen de inwoners van dit land dan eens dat Nederland is gevormd door “gelukzoekers”.

De Dodenherdenking op 4 mei is een godspe.

op 03 05 2016 at 15:46 schreef Kazonga:

@op 03 05 2016 at 14:34 schreef Bertje Knor:

Helaas, pindakaas, Bertje. Maar wat jij ook vinden mag, het is wel waar. Slaven van de slavenhandel zijn nooit schadelood gesteld, en wel de slavenhandelaars.

op 03 05 2016 at 16:49 schreef cRR Kampen:

‘Ik neem aan dat we in jouw ogen de Turkse trots op het Ottomaanse verleden wel moeten respecteren.’

O jee. Teer puntje, dat.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Liever_Turks_dan_paaps

op 03 05 2016 at 21:36 schreef Theo van ewald:

Ik ben niet zo van ‘ereschulden’. Ik vindt dat gedane zaken geen keer nemen. Maar ook dat decennia lang Duitsers de maat nemen ons niet past. Of Japanners.

Nog levende slachtoffers van Nederlands geweld dienen gecompenseerd te worden. Net zo goed als nog levende strijders (destijds) in Nederlandse dienst (zoals Knillers) gecompenseerd dienen te worden. Dit geldt ook voor de soldaten die Nederland bevrijdt hebben. Zij dienen geëerd te worden.

En nee, dat heeft niets met slaven te maken. Niet met de gouden eeuw, monniken en ook niets met Turken.

op 03 05 2016 at 22:18 schreef Bertje Knor:

Kazonga

Welke slaven dan…….
En welke slavenhandelaren…
Die uit China,India, Spanje, Afrika,…
Snap je het nu eens eindelijk.
Dus het gaat er niet om wat ik vind maar om wat feitelijk historisch correct is.
En nee natuurlijk zijn de slaven uit bv. de vs nooit schadeloos gesteld omdat het daar de tijd niet naar was.
( en ja dat is zeer betreurenswaardig )
En toen het het wel de tijd er voor was waren alle ex-slaven allang overleden.
Verdiep je nu toch eens echt in de historie in plaats van okki, taptoe wijsheden neer te plempen.

Mnb

Knor……

op 04 05 2016 at 06:03 schreef John de Beer:

In Suriname zijn de slavenhouders gecompenseerd door de koloniale overheid bij de afschaffing van de slavernij. Het is voorgekomen dat de vrijgekomen slaven een deel van de plantagegrond kregen omdat de slavenhouder ermee stopte.

Hier ligt trouwens een belangrijke relatie met voormalig Nederlands Indië en de uitbuiting van de Indonesische arbeiders. De Nederlandse staat heeft de afschaffing van de slavernij in De West gefinancierd door het opdrijven van de opbrengsten van tropische producten in de Oost.

op 04 05 2016 at 12:09 schreef Kazonga:

Bertje, wat ik begrijp is dat jij tegen erkenning of schadevergoedingen lijkt te zijn. Omdat, ‘hunnie’ het ook deden.

Jij weet heus wel denk ik, dat de slavenhandel pas ‘big business’ werd nadat de West-Europese landen zich ermee gingen bemoeien. Dat is zeker niet een historisch foute ‘gedachte’. Het is ook denk ik, vrijwel niet mogelijk om zoveel leed te kunnen vergoeden. Maar ruimhartig erkennen van fouten en daarover debat voeren, kan denk ik bij velen zeker op begrip rekenen.

op 04 05 2016 at 14:43 schreef dewanand:

Citaat Peter’s tekst:
‘Slachtoffers en nabestaanden’

‘Ja, er kan sprake zijn van precedentwerking. Dat kan de staat een hoop geld gaan kosten. Maar dat had je je maar moeten bedenken vóórdat je je als een nazi begon te gedragen in Nederlands-Indië.’

———–

noot:

de blanke christelijke europese kolonisten voor Nazi Duitsland waren vele malen erger dan de blanke nazi’s van Hitler en moordden in totaal zeker 600 miljoen niet blanken uit buiten europa, incl slaven, massa verkrachtingen en de nasleep van deze Koloniale Holocaust tot op heden. Tot op heden profiteren blanken van koloniale uitbuitings structuren, zowel monetair als politiek.

Historici weten dit:

1. Geschiedenis is het verslag van de sterkste mensapen die de oorlogen wonnen.

2. The winner takes it all.

3. Natuur kent geen genade en zal nooit sorry zeggen.

Oops sorry Peter dat ik je lange, witte banaantje zonet op bijbelse wijze consumeerde met mijn grote vieszwarte getande scheur, brulde het viesbruine koelie tijgerinnetje met sexy mini sari, haal het nu maar eruit he.

op 04 05 2016 at 16:17 schreef Theo van Ewald:

“Maar ruimhartig erkennen van fouten en daarover debat voeren, kan denk ik bij velen zeker op begrip rekenen”

Die snap ik niet.
Het kolonialisme is erkend, de rol die landen erin speelden ook (hoewel opvallend veel islamitische landen die trouwens nu nog steeds aan slavenhandel doen, dit niet doen) dus wat moet er nog meer erkend worden? Of gaat het om steeds maar weer sorry moeten zeggen en natuurlijk ruim te blijven compenseren?

op 04 05 2016 at 16:33 schreef Haes:

O en natuurlijk moeten de Islamitische landen er weer bij de haar bij gesleept worden, nietwaar Theo?

Kan nou nooit eens een keer erkend worden dat wij iets fout gedaan hebben c.q. doen, zonder dat altijd maar weer hunnie erbij gesleept worden?

Ik word zo ziek van die Islamofobie. En nee, Roze Khmerleden, dat betekent niet dat ik alles was er in de Islam gebeurt of wat moslims doen, klakkeloos goedkeur.

op 04 05 2016 at 19:16 schreef Theo van Ewald:

@Haes

Gaat u mij nu wijs maken dat er geen slavernij in islamitische landen voor komt?
En wat heeft dit te erkennen in godsnaam met islamofobie te maken? U heeft nogal lange tenen.

op 04 05 2016 at 19:48 schreef Peter:

Van Ewald, kap daar eens mee. Het is een pavlovreactie van elke Domrechtse islamofoob, om zodra de slavernij ter sprake komt te mekkeren over slavernij in islamitische landen. Alsof dat de verschrikkingen in onze eigen koloniën minder erg maakt. Het gaat nu eens niet over de islam, dat is vanavond bij Pauw weer. Hier gaat het over de misdaden van onze Westerse, superieure beschaving.

op 04 05 2016 at 21:13 schreef dewanand:

noot v Peter, Haes, theo van Ewald ea:

Loonslavernij in arme zwarte landen wordt gepraktizeerd door blanke multinationals en die zetten vaak via hedge constructies tijdbommen onder de lokale zwarte valuta’s om zo valuta winsten te verduizendvoudigen. Dit is het girale flits beleggings kapitaal dat de wereld doorkruist als een monetaire tornado en alles lokaal kan vernietigen in vele zwarte landen.

Google zwarte lage lonen landen, dan schrik je hoe deze moderne koloniale uitbuitings politiek werkt van de hogere, superieure blanke mensapen op aarde;

wel is het biologisch gezien natuurlijk dus deze zwarte loonslavernij is niet perse fout. Kwestie van survival of the fittest apes.

op 04 05 2016 at 22:50 schreef Marco Meijer:

Niet heel verwonderlijk, dat er NL soldaten waren die als nazi’s tekeer gingen in NL-Indie. Veel van die soldaten hadden zich tijdens WO II als vrijwilliger aangemeld om met de Nazi’s mee te vechten tegen Rusland.
Na die oorlog kregen ze van Nederland de kans om zich te “rehabiliteren” door in NL-Indie te gaan vechten. En ze namen de aan het Oostfront opgedane gevechtservaring mee.

op 05 05 2016 at 06:44 schreef Haes:

Beste Dewanand,
Nu wil ik toch eindelijk eens een keer ingaan tegen die “weg-met-ons-mentaliteit” van jóú. ;-)

Het “survival of the fittest” heeft niet te maken met “het recht van de sterkste”, zoals door veel mensen wordt aangenomen. Wat Darwin bedoelde – en zo zou het ook moeten worden gebruikt –, was het “het overleven van de meest aangepaste”, namelijk aangepast aan zijn omgeving.

En in dat kader is wat jij hierboven in je laatste alinea beschrijft, dus geen biologisch natuurlijk gevolg, maar gewoon het pure onrecht van de alinea’s erboven.

op 05 05 2016 at 09:12 schreef sjonnie:

@ Marco,

Correct, gespuis van ss divisie wiking.

@ theo, flikker op lutser.

op 05 05 2016 at 09:29 schreef Thomas E:

De sterkste néémt helaas het recht, Haes. Gewoon omdat hij dat kan.

op 05 05 2016 at 10:25 schreef Haes:

Dat klopt, Thomas, maar ik beweer ook niet het tegendeel. Ik zeg alleen dat het níét biologisch gezien natuurlijk is, zoals Dewanand beweert.

op 05 05 2016 at 12:32 schreef dewanand:

op 05 05 2016 at 06:44 schreef Haes:

‘Beste Dewanand,
Nu wil ik toch eindelijk eens een keer ingaan tegen die “weg-met-ons-mentaliteit” van jóú. ;-;’

—— antw:

Miaauw, miaauw, namastiaauw Uberlander Haes,

Puntsgewijs antw v Wieroe en mij:

1. Fittest: ja best aangepasten winnen, maar hierbij moet je onderscheid maken tussen natuurlijke en kunstmatige omstandigheden; maw uitheemse mensaapjes hiernaartoe halen en hen vetmesten met COA uitkeringen, WW, WAO, UWV, bijstand, toeslagen is ONNATUURLIJK, en dan breek je dus de natuurwet: survival of the fittest, want die gasten hoeven zich niet meer aan te passen in dit harde Arctische klimaat. Idem dito geldt dit voor negers en Hindoe aapachtigen, dus niet alleen vd woestijn primaten.

2. De moderne, Westerse verzorgingsstaat heeft de biologische natuur uitgeschakeld en dat is zeer zeker een foute zaak. De natuurlijke dynamiek is dus offline nu en ook dit aspect is niet gezond meer voor de inheemse blanke mensapen zelf in Europa.

vb
Peter zou nu met malienkolders moeten rondlopen en Noorse vechthamers van 40 kg om te strijden tegen zijn vele vijanden, ipv 9 jaar slap pennehoeren op WWW, want dat is natuurlijker. Wij deevolueren.

op 05 05 2016 at 13:47 schreef Haes:

Namaste Dewanand,

“Wij deevolueren.”

Daar ben ik het wederom helemaal niet mee eens. Evolutie is geen kwestie van “van primitief naar ontwikkeld”. Evolutie is een ongecontroleerd en onbestuurd proces, waarbij gunstige mutaties kansen krijgen en ongunstige verdwijnen. Er is dus ook geen sprake van “de-evolueren”, dat is in zijn wezen een contradictio in terminis.

op 01 10 2016 at 17:38 schreef William:

waarom zou je moeten wachten op ‘officiele erkenning’ om een Dag van Nationale Schaamte uit te roepen? Je doet dat gewoon. En iedereen die er niet aan mee doet, zou zich daarvoor moeten schamen.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS