Home » Archief » Wat doet Gerdi Verbeet eigenlijk om een goed mens te zijn?


[23.01.2021]

Wat doet Gerdi Verbeet eigenlijk om een goed mens te zijn?

Hassnae Bouazza


Foto: William Mortensen

“Op den duur moet je mensen die geen herdenkingstraditie van huis uit hebben meegekregen, erbij betrekken. Dat hebben we geprobeerd te doen met Abdelkader.” Aldus Geri Verbeet, PvdA’er en voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Ze bedoelen het allemaal zo goed, die linkse weldoeners, en je mag gerust meedoen, maar alleen wanneer je precies in hun mal past en doet en spreekt zoals zij. Wanneer je al je eigenheid weggegomd hebt en geen eigen persoonlijkheid meer hebt.

“We hebben het geprobeerd met Abdelkader.” Jammer maar helaas, voortaan houden we het toch maar bij witte mensen, liefst witte mannen. Want Abdelkader staat voor alle bi-culturele schrijvers in dit land. De tegenzin die spreekt uit dat “mensen”, die je er “op den duur bij moet betrekken”. Liever niet, maar op een gegeven moment kom je er niet meer onderuit. Abdelkader is dus niet gevraagd omdat hij een bekend schrijver is, maar omdat hij tot “die mensen” behoort. Niet geheel toevallig precies nadat vorig jaar een van de meest voorname schrijvers van het land, Arnon Grunberg, in zijn 4 mei-lezing opkwam voor de meest verguisde gemeenschap in Nederland, de Nederlandse Marokkanen.

“Die mensen” hebben volgens Verbeet “geen herdenkingstraditie van huis uit meegekregen”. Verbeet denkt dat een herdenkingstraditie uitsluitend de vorm kan hebben van een keer per jaar twee minuten stilte op 4 mei. Als je definitie zo beperkt is, valt inderdaad een heel grote groep af.

Miezerige twee minuten

De herdenkingstraditie waar ik mee ben opgevoed (en ik vermoed ook Abdelkader), vindt niet eens per jaar plaats, maar elke dag. Vijf keer per dag tijdens ieder gebed worden de mensen herdacht die ons ontvallen zijn. En dat zeven dagen per week, 365 dagen per jaar, 366 tijdens het schrikkeljaar. Tijdens ieder gebed wordt er stilgestaan bij de betreurden. Niet alleen de eigen dierbaren. Op vrijdag wordt er nog eens extra bij hen stilgestaan. Na het gebed worden hun graven bezocht. De volle maand Ramadan worden ze herdacht, tijdens de extra gebeden na de iftar en voor het ochtendgebed. Op feestdagen en ijkpunten in het jaar. Niet met een miezerige twee minuten stilte, maar met gebeden en rituelen. Met handelingen die je ervan moeten doordringen een goed mens te zijn. Een beter mens.

Wat doet Verbeet eigenlijk om een goed mens te zijn? Ze zegt in hetzelfde gesprek op Radio 1 over Abdelkader: “Hij heeft voor mij nog alle recht van spreken, maar niet op 4 mei in de Nieuwe Kerk”.

Hoezo niet dan? Moeten we perfect zijn om te mogen herdenken? Om te mogen praten over de gruwelen van de geschiedenis? En als zij daar zo principieel over is, waarom is ze voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, terwijl ze als PvdA-lid in de Kamer zat toen haar partij instemde met de Nederlandse steun voor de illegale oorlog tegen Irak die het land, de regio en miljoenen levens ontwrichtte.

Gruwelijkste misdaad

Als je alleen recht van spreken hebt op 4 mei als je vrij van blaam bent, wat doet Mark Rutte daar dan? Hij is in 2007 door de rechtbank veroordeeld voor discriminatie. Onder zijn verantwoordelijkheid zijn tienduizenden levens kapotgemaakt in Nederland, omdat ze een dubbele nationaliteit hebben. Hij weigert ook maar één vluchteling uit kamp Moria naar Nederland te laten komen.

Als Abdelkader niet mag spreken op 4 mei, dan Rutte zeker ook niet. Het gros van de Nederlandse politici niet. “Dit nooit weer” is erg makkelijk als je het inkadert en beperkt tot één specifieke groep die je omarmd hebt nadat je zelf de gruwelijkste misdaad tegen hen hebt gepleegd.

Maar “dit nooit weer” gaat niet over hen die op jou lijken of hen die je inmiddels geaccepteerd hebt en tot vermoeiens toe als pion gebruikt. Het gaat over “de ander”, “de vreemdeling” die er nog steeds als vreemdeling uitziet. De onwelkome gast die jou iedere dag weer confronteert met dat ene voornemen dat je steeds op 4 mei met je hypocriete porem herhaalt.

Braaf meepraten

“Dit nooit weer” betekent geen Moria, geen doden op de Middellandse zee, geen kampen in Libië, geen financiering van illegale oorlogen, geen schending van mensenrechten, geen mensen die op straat moeten slapen. “Dit nooit weer” is een eindeloze lijst van voorwaarden en doelen waar iedere dag aan gewerkt moet worden.

Verbeet kreeg de vraag of ze op moet stappen naar aanleiding van deze affaire met Benali. Haar antwoord is natuurlijk nee. Natuurlijk niet. De politieke elite in Nederland hoeft nooit ergens voor op te stappen. Heeft nooit ergens verantwoordelijkheid voor, al is het de premier zelf. Dan zeg je gewoon dat je ergens geen “actieve herinnering” aan hebt en mag je van volk en media aanblijven.

De “ander”, die “tot die mensen” behoort, die mag geen fouten maken, die moet wel verantwoording afleggen en een prijs betalen. Die wordt tot in zijn graf nog opgejaagd met oude uitspraken en als die er niet zijn, verzinnen ze wel wat. Want zolang je niet de braaf meepratende Eus, Kamervoorzitter of Burgemeester van Rotterdam bent, zolang je de meerderheid niet keurig bevestigt in hun superioriteitsgevoel en vooroordelen, moet je oppassen.

Het monster dat integratie heet

Dat is wat ze integratie noemen: een soort geestelijk bodysnatchersritueel waarbij al je eigenheid opgeslokt wordt door het fictieve monster dat integratie heet. Het volstaat niet dat je werkt, belasting betaalt, je netjes aan de wet houdt. Nee, meepraten moet je, op dezelfde toon, met dezelfde ideeën. Gewoon gezellig meedoen.

Maar dat is geen integratie. Integratie is het wanneer “wij”, “de anderen”, ook fouten mogen maken, onze eigen etiketjes mogen uitkiezen en domweg “nee, daar heb ik geen actieve herinnering aan” mogen aanvoeren als we aangesproken worden op misstappen. Misstappen die oneindig kleiner en van minder invloed zijn dan die mensen als Verbeet en Rutte maken. Integratie is het als we niet iedere keer gekleineerd en vernederd worden wanneer we afwijken, als ook wij mogen falen en ergens anders promotie maken. Als wij niet “tot die mensen behoren” maar deel uitmaken van de “wij”, zonder voorbehoud of onderscheid.

Integratie is het als wij zonder ophef en valse beschuldigingen de 4 mei-lezing kunnen geven, want laten we eerlijk zijn: onze erfenis uit Marokko is er eentje waar de joodse gemeenschap beschermd werd en onvoorwaardelijk deel uitmaakte van de samenleving. Ik kan me geen betere les voor Nederland verzinnen op 4 mei.

Hassnae Bouazza is schrijver, journalist en televisiemaker. Bekijk hier de documentaire ‘De Klas van 94′, die ze samen met historicus Nadia Bouras maakte. Ze was ook eindredacteur van en regisseerde Femke Halsema’s serie Seks en de Zonde, schreef een boek over Arabieren, Arabieren Kijken. Eind dit jaar verschijnt haar nieuwe boek Een Koffer vol Citroenen. Ze heeft haar eigen hedonistische site, Aicha Qandisha.

Hassnae Bouazza, 23.01.2021 @ 11:02

[Home]
 

1 Reactie

op 23 01 2021 at 11:02 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JUNI

O Aso’s in de trein

O Waarom zijn christenen van die hardvochtige klootzakken?

O Huub Stapel is een klootzak

O Het gilde van het bruine gajes

O Lampies ontdekken: extreemrechts is best linke soep

O Mag geen omvolking zeggen

O Harde stukjes poep

O Niet zien is geloven

O Wilders: domme lul of geniale schurk?

O Ook Jezus was een harteloze bullebak

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS