Home » Archief » Wees niet zo’n empathieloze lul, medemenselijkheid is in ons eigen belang


[24.04.2021]

Wees niet zo’n empathieloze lul, medemenselijkheid is in ons eigen belang

Peter Breedveld


Scène uit Danger: Diabolik (Mario Bava (1968)

De ouders van een 13-jarige jongen die had meegedaan met de avondklokrellen in Eindhoven moeten van de rechter de schade betalen die hij heeft veroorzaakt: 18.000 euro. Een duizelingwekkend hoog bedrag dat een beetje modaal gezin in grote moeilijkheden brengt.

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de rechter hier zijn onderbuik heeft laten spreken. De avondklokrellen riepen in het hele land enorme weerzin op, en vrijwel niemand was geïnteresseerd in de oorzaken van deze geweldsuitbarstingen. “Gewoon losgeslagen tuig”, oordeelde Rutte en hij had geen behoefte aan “sociologische verklaringen”. Daarmee vertolkte hij waarschijnlijk het Gesundes Volksempfinden van de meeste mensen in ons land, inclusief onze rechters. Ik schreef hier al dat die er ongenadig op los straften, waarbij biculturele jongeren uit arme wijken nog wat steviger aangepakt werden dan witte huisvaders. Journalist Paul Verspeek had twee dagen geleden dezelfde analyse. Over de oorzaken van de rellen denk ik ook wat genuanceerder dan de meesten. Dit is geen losgeslagen tuig, de woede is legitiem, kort gezegd.

Kinderen opvoeden

Maar Nederland wil wraak voor die rellen en daarom worden niet alleen de daders gestraft maar ook hun familie. “Als ouders ben je verantwoordelijk voor je kinderen” oordelen de zelfbenoemde zedenmeesters op Twitter. En als dat kind 18.000 euro schade veroorzaakt “dan heb je dat maar te lappen”. “Moet je je kind maar binnenhouden”, lispelen ze. “Moet je je kinderen maar opvoeden.” Dat het gezin van de 13-jarige relschopper door die straf gewoon vernietigd kan worden, het is toch bijna een jaarsalaris, interesseert ze geen bal. Regels zijn regels.

Deze empathieloze hardvochtigheid is wat geleid heeft tot de Toeslagenaffaire en kenmerkt tegenwoordig al het overheidsbeleid. Het is wat de kiezer wil en wat de rechtse politieke partijen beloven: hard straffen. Zero tolerance, weg met de D66-rechters. “Totdat het jouw eigen kind is”, zei een Singaporese taxichauffeur eens tegen me toen ik, heel ongepast, besef ik nu, grappen zat te maken over de stokslagen waarmee ze in Singapore de jeugd in het gareel houden.

Orde op zaken

Eén van de belangrijkste romans van de afgelopen vijftien jaar is wat mij betreft Nathan Englanders The Ministry of Special Cases, over de Argentijnse junta in de jaren zeventig. De hoofdpersoon Kaddish Poznan is een fan van die junta, die stelt toch maar mooi orde op zaken. Totdat ze zijn zoon komen ophalen, die hij nooit meer terug zal zien.

Ik zag een advocaat op Twitter mopperen over de hypocrisie van Nederlanders die altijd willen dat iedereen hard wordt aangepakt, en “eigen schuld, dikke bult”, maar huilend bij hem op kantoor zitten als hun kind, broer of zwager de lul is. Dan moet er gezocht worden naar jurisprudentie om de rechter op andere gedachten te krijgen. Dan is de straf disproportioneel en onrechtvaardig. Nederlanders die door de politie in de kraag worden gegrepen, zeggen vaak dat die boeven moeten gaan vangen. Nederlanders zijn Sartre voor imbecielen: de boeven zijn altijd de anderen.

Fouten maken

En denk niet dat jouw kind geen brokken kan maken, omdat jij het wel netjes opvoedt. In de eerste plaats: dat doe je waarschijnlijk niet, want vrijwel niemand in Nederland voedt zijn kinderen op. Het zijn allemaal ongedisciplineerde, onuitstaanbare draken die menen overal recht op te hebben. Niet voor niets heeft iedereen een hekel aan Nederlandse kinderen. “Mijn kind doet dat niet”? Jouw kind doet dat, en nog veel meer. Jij weet helemaal niet wat je kind doet.

Ten tweede: mensen maken fouten. Ze laten zich meeslepen, zijn soms een tijdje ontoerekeningsvatbaar, maken verkeerde inschattingen, nemen verkeerde beslissingen. Ze daarvoor hun hele leven laten boeten is barbaars en wreed. Dat is waarom we een samenleving zijn: omdat we met elkaar beter beschermd zijn dan alleen. Dat is het hele idee. We zijn elkaars waarborg. Heeft er iemand pech, dan wordt hij opgevangen door zijn gemeenschap, ook als die pech zijn eigen schuld is. Daarom is elke dakloze die op straat moet slapen, elk kind dat zonder ontbijt naar school moet, iets waarvoor wij ons moeten schamen.

Vergevingsgezindheid

Medemenselijkheid is een waardevolle deugd. Vergevingsgezindheid een andere. Niet alleen om ons moreel superieur te voelen, het is in ons eigen belang. Het is wetenschappelijk en proefondervindelijk aangetoond dat harde straffen niks uithalen. Ze bevredigen de wraaklust van het volk, en verder niks. Het kweekt alleen maar weerzin tegen de samenleving. Er zijn betere methoden. Al die tough on crime en crimefighter-retoriek is domme bullshit. Is gewoon wetenschap.

Daarbij: die ingeslagen winkelruiten en brandende auto’s zijn een peuleschil in vergelijking met de onnoemelijke en onherstelbare schade die Staatsman Rutte en zijn betonnen ministers hebben veroorzaakt met hun wanstaltige coronabeleid. Die de politie aanricht met haar ingebakken racisme, de Belastingdienst met haar toeslagenaffaire, die de bankiers veroorzaakten die de hele wereld in een clustercrisis stortten. Die rellen zijn niks, en zeker geen reden om als staat mensenlevens te gronde te richten. Als het aan mij lag, kregen alle relschoppers gratie.

De samenleving moet weer een beetje menselijker worden.

 

Become a Patron!
 

Is het Vrije Woord u écht lief? Help me dan met een financiële bijdrage. Doneer aan de enige dwarsdenkende, onafhankelijke site van Nederland, dagelijks belaagd door domrechtse fascisten, domlinkse wokies, rancuneuze politici, klikspanen, psycho’s, agressieve imbecielen, lockdownfetisjisten, obsessievelingen, het openbaar ministerie, de politie, noem maar op. Stort wat u missen kunt op rekeningnummer NL59 RABO 0393 4449 61 (N.P. Breedveld, Rabobank Rijswijk), SWIFT BIC RABONL2U o.v.v. ‘Frontaal Naakt’. Lees hier waarom dat niet met PayPal kan, maar steunen via Patreon kan weer wel. Nog liever heb ik dat u op Frontaal Naakt adverteert of mij inhuurt. Mail mij.

Peter Breedveld, 24.04.2021 @ 17:00

[Home]
 

1 Reactie

op 24 04 2021 at 17:01 schreef Peter:

Commentaar? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JUNI

O Aso’s in de trein

O Waarom zijn christenen van die hardvochtige klootzakken?

O Huub Stapel is een klootzak

O Het gilde van het bruine gajes

O Lampies ontdekken: extreemrechts is best linke soep

O Mag geen omvolking zeggen

O Harde stukjes poep

O Niet zien is geloven

O Wilders: domme lul of geniale schurk?

O Ook Jezus was een harteloze bullebak

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS