Home » Archief » Alf Berendse is dood


[25.06.2014]

Alf Berendse is dood

Peter Breedveld

ger22
Illustratie: Henri Gerbault

Iemand op Twitter zei dat Alf Berendse dood is. Ik was al een tijd bang dat het niet goed met hem ging, googelde hem bijna dagelijks, mailde hem zonder antwoord te krijgen, maar ik ben er toch erg overstuur van. We hebben een tijd heen en weer gemaild om een eetafspraak rond te krijgen, die hij dan op de dag van de afspraak weer afzei wegens van alles. Nu kan het niet meer. Nooit meer.

Alf heeft van 2008 tot in de zomer van 2010 veel voor Frontaal Naakt geschreven. In kristalhelder proza schreef hij over politiek, de staat van Nederland, verslaving, filosofie en literatuur. Zakelijk, met een zekere afstandelijkheid, maar wel gedreven. Over de gedwongen opname in een psychiatrische opname van activiste Joke Kaviaar, wat hij Sovjetpraktijken noemde en een pleidooi voor de vrijlating van de gemankeerde terrorist Samir Azzouz, wat hem de toorn van Domrechts opleverde. Daar zat hij natuurlijk vreselijk mee. Maar niet heus.

Daklozen en drugsverslaafden

Hij zette zich in voor daklozen en drugsverslaafden, schreef een scheldstuk over het Algemeen Dagblad, dat een hetzerig artikel publiceerde over de Daklozenkrant, maar ook over de psychische aspecten van zijn suikerziekte, en een mooi portret van Rein Gerritsen, de crimineel die filosoof geworden was en over de jezuïtische filosoof Baltasar Gracian.

Hij verdroeg geen dwazen en kon niet tegen zweverigheid. Hij kon hard uitvallen tegen wie hem daarmee lastigviel, maar hij was een aimabele, gulle man die meer van mensen hield dan hij misschien zelf bereid was toe te geven.

Groot denker

Ik weet niet heel veel van hem. Ik ken hem wel al lang, van de Haagse Stripshop, waar ik eerst klant was en ook nog een tijd heb gewerkt. Alf was de enige andere klant die Dave Sims Cerebus las en dat schept een band, want Cerebuslezers zijn uitzonderlijk intelligent, belezen, nonconformistisch en behept met een uitstekende smaak. Ook was hij één van de zeer weinigen die het werk van Paul Pope verzamelde.

Ik heb geen idee hoe oud hij was. In de jaren negentig kon hij al alles zijn tussen de 25 en 40. Ik kwam hem weleens tegen op een stripbeurs. Ik interviewde hem eens voor de Haagsche Courant, toen vertegenwoordigde hij een organisatie voor hulp aan drugsverslaafden, ik ben vergeten welke. In 2008 begon hij opeens stukken aan te bieden ter publicatie op Frontaal Naakt. Daar was ik erg verguld mee, want hij is een voortreffelijke schrijver en een groot denker. Was hij.

Niet bang voor de dood

Ze getuigen van diepe wijsheid. Alf was een zeer scherpe geest. Hij kantelde steeds weer mijn wereldbeeld. Hij was de eerste libertariër die ik in het wild ontmoette. Zijn onverbiddelijkheid ergerde me soms. Hij probeerde altijd zo zuiver mogelijk te redeneren en accepteerde ook de negatieve consequenties van zijn filosofie.

Hij leed aan depressies, waardoor hij soms maandenlang niks meer van zich liet horen. Hij kon niet met geld omgaan, ik geloof dat hij alleen fruit at als het uit blik kwam, hij vond Hassnae en mij een ‘grappig stel’. Hij was een beetje een zonderling. Hij had een borende blik in zijn ogen. Hij had best wat bekender mogen zijn, maar daar was hij natuurlijk niet oppervlakkig genoeg voor. Hij was niet bang voor de dood, althans dat zei hij, Epicurus citerend: ‘Als ik er ben, is de dood er niet; als de dood er is, ben ik er niet.’

Ik mis hem al heel lang, maar koesterde altijd de hoop dat hij zich uit zichzelf wel weer zou melden. Nu zal ik nooit meer iets van hem zien of horen. Dat stemt me erg verdrietig.

Peter Breedveld, 25.06.2014 @ 07:10

[Home]
 

18 Reacties

op 25 06 2014 at 07:49 schreef teigertje:

Heel mooi geschreven.
De komende tijd ga ik zeker nog wat stukjes lezen van Alf Berendse.

Overigens, ik heb al langer belangstelling voor Rein Gerritsen. Op twitter kraamt hij zoveel onzin uit dat ik mij voorgenomen had dit manneke eens onder de loep te nemen.

op 25 06 2014 at 08:50 schreef babs:

Heel jammer dat hij hier nooit meer kwam. Heel jammer dat hij er niet meer is.

op 25 06 2014 at 08:56 schreef Pyt van der Galiën:

Alf Berendsen ken ik niet (van voor de tijd dat ik hier stamgast werd), maar dit is mooi geschreven. Hulde.

op 25 06 2014 at 09:16 schreef Haes:

Ook ik kende Alf Berendsen niet, want ook ik ben pas later een frequent bezoeker geworden. Maar dit huldeblijk is heel mooi. Hij heeft hiermee in ieder geval een heel waardig in memoriam gekregen.

op 25 06 2014 at 09:53 schreef Leo Schmit:

Ik mis Alf al lang (Smeets ook, hoor) en het stemt mij droevig dit te lezen. Zijn pleidooi voor individuele keuzevrijheid en zijn kritiek op paternalistische bemoeiienis (dat is dubbel, ik weet het) door de overheid is op zijn best in:

http://www.frontaalnaakt.nl/archives/00001907.html

op 25 06 2014 at 12:34 schreef Pietro:

Ook mij was Alf Berendse niet bekend: pas in 2011 – ja, rijkelijk laat, geef ik toe – ging ik dit onvolprezen blog dagelijks frequenteren. Dankzij Peter’s mooie ‘in memoriam’ zal ik een duik nemen in het Frontaal Naakt Archief om alsnog – beter laat dan nooit – kennis te nemen van Alf’s pennevruchten.

op 25 06 2014 at 15:09 schreef Ralph van der Geest:

Het mooie van Peter is dat ie niet alleen vlijmscherp en dodelijk raak kan zijn in wat ie schrijft maar ook met heel veel gevoel zoals in dit ontroerende stuk.
Prachtig.

op 25 06 2014 at 15:19 schreef Rik Berendse:

Bedankt voor het stuk Alf Berendse is dood, namens zijn broer Rik.

op 25 06 2014 at 17:14 schreef Leo Schmit:

@ Rik, sterkte. Niet alleen de stukken maar ook de comments van Alf waren pareltjes van vrij denken, met vaak (altijd?) een hint naar het vergankelijke van het bestaan.

op 26 06 2014 at 19:36 schreef Justine le Clercq:

Dank je Peter, voor deze mooie tekst over Alf. Ja, hij had bekender moeten zijn, maar hij had het niet kunnen verdragen. Zijn teksten zijn er nog.

op 26 06 2014 at 23:38 schreef Rena:

Wat mooi als iemand zo over je schrijft als je er niet meer bent…

op 27 06 2014 at 08:26 schreef Peter van der Gragt:

Moge hij rusten in vrede

op 27 06 2014 at 18:43 schreef robert straatnieuws verkoper wagenstraat 32:

Ook ik kenden alf van haagstraatnieuws nu straatnieuws want ik ben verkoper en alf was een wijze en goede man met het hart op de goede plaats en iemand die het opnam voor dak en thuislozen een gemis

Mijn condilance naar de familie en vrienden en iedereen die met hem gewerkt heeft

En alf ik zal je missen man

Robert Donkers
Straatnieuws verkoper bijenkorf wagenstraat 32

op 29 06 2014 at 09:15 schreef Nick en Chantal Berendse:

Fijn om te zien hoe onze oom Alf herdacht word. Dat hij veel betekent heeft voor de mensen om hem heen.
Bedankt voor dit mooie stukje, het doet ons als familie goed.
Nick en Chantal Berendse

op 01 07 2014 at 19:58 schreef ludie vis:

Beste familie van Alf,hierbij condoleer ik jullie,ik ben de vrouw waar alf drugpunt mee opgezet heeft en ik heb jaren met hem samen gewerkt,heb heel veel van hem geleerd,en had groote bewondering voor de man die hij was,al zag ik hem de laatste tijd niet meer zo veel,ik zal hem missen en de wereld moet een heel bijzonder mens missen,sterkte met jullie verlies,ludie vis

op 08 07 2014 at 11:06 schreef Anoniem:

Ik zou zeggen, eer Alf om te beginnen met een plekje in de vrije encyclopedie op de pagina van Frontaal Naakt en vervolgens met een dichtbundel met daarin zijn mooiste gedichten en stukken..

op 11 07 2014 at 22:22 schreef Rik Berendse:

Er bestaan plannen om een aantal van de gedichten van Alf te bundelen. Eerst uitzoeken welke gedichen Alf bewaard heeft.

op 20 09 2014 at 09:45 schreef Hans Otten:

Ik ben met Alf en nog wat mensen van de Emiliehoeve op vakantie geweest naar de Algarve in Portugal.
Portimao om precies te zijn.
Ikzelf zat nog in het programma van het Witte Huis; waar ik na die vakantie uitgesloten werd omdat ik niets had doorgegeven voordat ik meeging.
Van die vakantie kan ik me Alf het beste herinneren, want ik heb toen een week lang dag en nacht met hem opgetrokken en ontzettend veel met hem gelachen.
Alf zat namelijk ook boordevol humor.
Thanks Alf…..

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS