Home » Archief » Nadia Ezzeroili moet niet zo hoog van de toren blazen over het islamofobe klimaat


[30.01.2016]

Nadia Ezzeroili moet niet zo hoog van de toren blazen over het islamofobe klimaat

Peter Breedveld

bn1
Foto: Victor Skrebneski

Bijna elke Marokkaanse, Turkse, Somalische, Surinaamse, Antilliaanse of wat dan ook Nederlander zou het recht hebben gehad om dit stuk te schrijven. Maar niet Nadia Ezzeroili. Uit de pen van Nadia Ezzeroili is een jammerklacht over ‘racistische drek’ en ‘wantrouwen en achteloze afwijzing’ en een kitscherige zin als ‘wie aan de geproblematiseerde kant van de samenleving opgroeit, de kant waar je al vroeg ingeprent krijgt dat je omgeving een rottende plek is die bedekt moet blijven of liever nog weggesneden, weet dat het niet zo vanzelfsprekend is om Nederland je thuis te noemen‘ echter misselijkmakend.

Want weerzinwekkend hypocriet.

Hoe durf je goddomme te janken over een racistisch, xenofoob klimaat dat je zelf, fanatiek, hebt helpen creëren? Waar je je carrière aan te danken hebt? Ja, het klopt: Marokkaanse Nederlanders, alle getinte Nederlanders, worden schandalig bejegend. De racistische stront staat een ieder inmiddels tot aan de lippen. Er is een klimaat van blinde haat, en de media werken zich uit de naad om dat klimaat in stand te houden, om het vuur nóg hoger op te stoken. Met het zoveelste bericht over ‘incidenten’ in asielzoekerscentra, over verkrachtende vluchtelingen, bloeddorstige ‘zandnegers‘, islamisering, uit de Arabische wereld ‘overgewaaid’ antisemitisme. Het is, precies zoals mevrouw Ezzeroili beschrijft, om gedesillusioneerd van te raken.

Roomwitte redactie

Maar daar deed Ezzeroili zelf aan mee. Ze was één van die Marokkaanse Nederlanders waar hoogopgeleide, witte Nederlanders als Paul Scheffer en Kustaw Bessems een keiharde lul van krijgen. Ik noemde ze eerder de Volkskrant-Marokkanen.

Hoewel de eerste Volkskrant-Marokkaan zijn ziel verkocht aan NRC Handelsblad, dat was Hafid Bouazza.

Hafid voorzag in een behoefte die voorheen onbevredigd bleef: er moest worden gescholden op Marokkanen, maar als witte man kon je daar niet aan beginnen, want dat was racistisch. Maar daar was reddende engel Hafid, met twee baanbrekende essays waarin hij betoogde dat Nederlanders zich niet door de moslims moesten laten ringeloren. NRC-chef Sjoerd de Jong, Hafid heeft het me zelf verteld, zei toen tegen hem dat hij de oplossing was van een probleem waar de roomwitte redactie van NRC zich al jaren voor gesteld zag, want “jij kunt als Marokkaan zeggen wat wij niet mogen zeggen.”

Hafid, één van de intelligentste mensen die ik gekend heb, had heel goed door dat hij gebruikt werd. Hij heeft lange tijd behendig weten te balanceren op de dunne lijn tussen islam- en Marokkanenkritiek en ordinaire nestbevuiling. Uiteindelijk heeft hij zich laten opslokken door de Dark Force en het resultaat is een diarreestroom van erbarmelijk geschreven, soms volstrekt onbegrijpelijke en in elk geval rabiaat racistische nonsens.

Racistische nonsens

De Volkskrant-Marokkanen na hem hebben geen fractie van het talent of de intellectuele vermogens van Hafid, dus die hebben een short-cut genomen: Said El Haji, Mohammed Bouzamour en Nadia Ezzeroili zijn de bekendste. Ze grossieren in racistisch gescheld op Marokkanen en moslims en deinzen er niet voor terug hun eigen familie te vernederen voor een publiek van driftig klappende witte hufters als Nausicaa Marbe, Elma Drayer en het GeenStijl-schorem dat het hele medialandschap en de Haagse politiek heeft verkankerd.

Ezzeroili heeft zich gretig op dat gat in de markt gestort. Aanvankelijk bracht ze een ander geluid in de Volkskrant-bijlage Vonk, dat voorziet in uw wekelijkse portie legitimatie van uw ongebreidelde moslimhaat, maar al snel huilde ze mee met de wolven in het bos, met verhalen over het verstikkende islamitische milieu waarin ze was opgegroeid. Ze zette haar eigen moeder te kakken, die haar niks had gedaan, door haar ervan te beschuldigen haar de mond te willen snoeren.

Koortsachtig dieptepunt was een column in De Groene Amsterdammer, ook al zo’n links medium dat Der Stürmer is voorbij gestreefd als het gaat om racistische karikaturen van etnische zondebokken, waarin Ezzeroili beweerde dat ze door haar familie werd uitgescholden voor ‘thazjiefesjt‘. Dat was Berbers voor ‘Jodin’, aldus Ezzeroili, en het was een voorbeeld van het antisemitisme, dat in de Berber-cultuur zit ingebakken.

Beetje van Maggi

Dat bleek al snel een aperte leugen te zijn. ‘Thazjiefesjt betekent ‘kadaver’ en heeft niks met Joden te maken. Berbers op Facebook wezen Ezzeroili daarop en werden toen door haar uitgescholden in het meest erbarmelijke Nederlands dat ik ooit heb gezien. Ik weet daarom dus ook dat Ezzeroili haar stukken niet zelf schrijft, maar waarschijnlijk haar gebazel naar Kustaw Bessems opstuurt, die daar dan iets van maakt dat lekker valt bij de Vonk-lezers. Een beetje van Ezzeroili en een beetje van Maggi, zogezegd.

Ik ken nog een paar schrijvers die op handen gedragen worden vanwege hun schrijfstijl maar die, afgaande op hun e-mails, het Nederlands nauwelijks machtig zijn. Het is dat ik zo discreet ben…

Op Twitter prijst iedereen het ‘ontroerende’ stuk van Ezzeroili. Zo moedig, zo openhartig. Ik moet ervan kotsen. Ezzeroili, en Kustaw Bessems waarschijnlijk ook, zien waar die jarenlange haatzaaierij toe geleid heeft, en wat er hierna komt. Aanslagen op asielzoekerscentra, moslima’s die een abortus worden geschopt, Wilders die inmiddels oproept tot het moslimvrij maken van de hele planeet, dat zal straks zijn weerslag krijgen en dan blijken Bessems & Co aan de verkeerde kant te hebben gestaan.

Laf en opportunistisch

En dus schrijft Ezzeroili net zo makkelijk een stuk waarin dat opkomende nazisme, waaraan zij zelf medeschuldig is, in scherpe woorden wordt veroordeeld.

Ik vind het laf en opportunistisch. Bessems en Ezzeroili parasiteren op het islamofobe klimaat. Ze zijn niet oprecht. Het gaat ze niet echt om het scheppen van openheid, om het benoemen van ‘ongemakkelijke waarheden’. Het gaat ze erom een islamofoob publiek te behagen. Ik heb Ezzeroili, die zich nu wentelt in het slachtofferschap, nooit betrapt op een dwarse mening, of op enige moed. Ezzeroili wil erbij horen. Dat heeft ze altijd gewild. Ik heb haar zien aanpappen met vriendinnetjes van bekende schrijvers die ze als een baksteen liet vallen toen die bekende schrijvers die vriendinnetjes dumpten. Ezzeroili wil beroemd worden en ze verkoopt haar eigen familie ervoor als het moet. Ze geeft haar eigen familie gratis weg als het moet.

Hondsdolle nazi’s

Weet u wie echt moedig zijn? De Marokkanen die u zelden tegenkomt op de opiniepagina’s van NRC of de Volkskrant, Dat zijn Hassnae Bouazza en Nadia Bouras. Ik heb Hassnae voor een zaal vol woedende Marokkanen gezien, op een podium, beide middelvingers opgestoken, “Fuck you!” roepend. Ik werd nog verliefder dan ik al was. Nadia heb ik op televisie en in debatten geduldig nuance zien aanbrengen, terwijl ze uitgescholden werd, door hondsdolle nazi’s als Annabel Nanninga.

Maar nooit hebben Hassnae of Nadia de behoefte gevoeld op hun eigen familie te pissen, hun gemeenschap met aperte leugens in een kwaad daglicht te stellen om Kustaw Bessems en Bart Schut te behagen. Hassnae zit vol verhalen over de verstikkendheid van de Marokkaanse gemeenschap, de hypocrisie van zelfbenoemde woordvoerders. Ik dring er altijd bij haar aan om daar een boek over te schrijven. Dát zal verkopen. Dáármee scoor je. Maar ze weigert het. Ze weigert om de varkens te voeden met de bagger waar ze zo naar hunkeren. Ze heeft haar eigen verhaal en blijft dat vertellen, tegen de klippen op. Ze weigert de blanke meester te behagen. Hassnae en Nadia laten zich niet beïnvloeden, op geen enkele manier, door wat hun publiek wil horen of door wat ze denken dat hun publiek wil horen. Ze zijn zijn twee van mijn drie favoriete vrouwen in de wereld (de derde is mijn twaalfjarige dochter, wier eigenzinnigheid ik, en ik ben zelf toch niet echt een meeloper, intimiderend vind. Maar goed, haar moeder is ook niet echt een push-over).

Blanke meesters

Dát is godverdomme moed. Natuurlijk ziet u Hassnae niet in Vonk. NRC wil nog weleens een ingekort stukje van haar plaatsen, een dunne kolom naast anderhalve pagina racistisch geraaskal van types als Ebru Umar. Maar we maken ons geen illusies: het is een alibi voor NRC. Zo kan de redactie zeggen: “Zie je wel? We plaatsen ook tegengeluiden.”

Maar ik neem Ezzeroili niks kwalijk. Niet echt. Ze is een niet al te sterke persoonlijkheid met een tomeloze ambitie die zich gewillig laat gebruiken door haar blanke meesters. En verbeeld je niks, Ezzeroili, jij zult nooit de loop van het debat bepalen. Je zult altijd blijven volgen waar Bessems zegt dat je moet volgen.

Nee, de types die ik nu zie soppen bij die hypocriete, kitscherige smartlap van haar, die nikszeggende belofte om zich in Marokko te laten begraven (who gives a flying fuck waar je kadaver eindigt), daar spuug ik op. Morgen balken ze weer: “Je moet de zaken wel kunnen benoemen”; “Ze staan toch altijd bovenaan de negatieve lijstjes.”

De glibberige salonracisten.

Is het Vrije Woord u écht lief? Steun dan het jubilerende (tien jaar!) Frontaal Naakt. Doneer aan de enige dwarsdenkende, onafhankelijke site van Nederland. Stort wat u missen kunt op rekeningnummer NL59 RABO 0393 4449 61 (N.P. Breedveld, Rabobank Rijswijk), SWIFT BIC RABONL2U o.v.v. ‘Frontaal Naakt’. Lees hier waarom dat niet met PayPal kan. Nog liever heb ik dat u op Frontaal Naakt adverteert of mij inhuurt. Mail mij.

Peter Breedveld, 30.01.2016 @ 17:53

[Home]
 

37 Reacties

op 30 01 2016 at 18:40 schreef machteld:

Oké, bedankt. Wat achtergrondinformatie en context is niet weg. Ik ken deze vrouw verder niet. Ik ben wel heel blij met haar verhaal, al dan niet door haarzelf geschreven, omdat het heel goed weergeeft wat veel mensen hier ondergaan, waaronder ook vrienden, kennissen, buren en collega’s van me, van andere origine, welke dan ook. Ik vind het goed dat dit nu weer eens is verwoord en veel aandacht krijgt. Hassnae is echt heel moedig. En jouw inbreng is ook heel nodig en nuttig, Peter.

op 30 01 2016 at 19:08 schreef sum:

Het betreft De Persgroep; dat is een niet koosjere club; in hun eigen taal gezegd. Ze hebben alle belang bij vernederen en in kwaad daglicht zetten van moslims. Dat belang rijkt ver buiten de Nederlandse grenzen. Nadia is gewoon een soldaatje aan het front. Sneuvelt als eerste natuurlijk omdat ze niets waard is in het debat.

op 30 01 2016 at 21:41 schreef Joost K.:

@Sum

“Het betreft De Persgroep; dat is een niet koosjere club; in hun eigen taal gezegd. Ze hebben alle belang bij vernederen en in kwaad daglicht zetten van moslims”.

Begin nu toch langzaamaan te geloven dat de ooievaar sommige journalisten toen ze nog baby waren op hun hoofd heeft laten vallen. Het niveau, kennis, inzicht is bedroevend laag, de ene slaat nog meer wartaal uit dan de ander. En dan hebben de Wollaars en Duks ook nog eens het lef om de maat te nemen met berichtgeving uit andere landen. Het is denk ik nog niet eens kwaadwillendheid wat parten speelt, maar een schrijnend amateurisme, incapabiliteit.

op 30 01 2016 at 21:57 schreef Han van der Horst:

Dit zal ongetwijfeld waar zijn. Aan de andere kant heeft Onze Lieve Heer zelf gezegd: “In het rijk der hemelen heerst meer vreugde overf één bekeerling dan over honderd rechtvaardigen”.

op 30 01 2016 at 22:09 schreef Roland:

“een niet koosjere club; in hun eigen taal gezegd. Ze hebben alle belang bij vernederen en in kwaad daglicht zetten van moslims.”

Goed gevonden!

op 30 01 2016 at 22:10 schreef Sasha Berkman:

“Ze hebben alle belang bij vernederen en in kwaad daglicht zetten van moslims. ”

omdat dat verkoopt bedoel je?

op 30 01 2016 at 22:49 schreef sum:

Het verkoopt natuurlijk, elke dag weer. En als belangrijkste…het moslimhaten past in de global war on terror (sinds Bush en zijn neocons) wat in feite een war on islam is gezien de buitenrechtelijke droneaanvallen op praktisch elk zwak islamitisch land van West Afrika tot diep in Azië. Uiteraard kan mij verweten worden in complotten te geloven. De Persgroep en TMG groep, in al hun luiheid, ondersteunen uit opportunisme dit neoconservatief plan en hebben de medialandschap in NL in 10 jaar tijd, sinds war on terror, verrechtst tot het bot.

op 31 01 2016 at 00:57 schreef Egbert:

Yes, yes, yessss! Adembenemend goed. ‘Volkskrant-Marokkanen’.

Let op, leerling-bloggers (-journalisten): bestudeer de fantastich goede opbouw en grammatica. Alinea #1 om mee te beginnen. Dan de spanningsboog (zijwegen alom) tot en met alinea #eind.

(en dit alles anderhalve dag na “Apen“).

op 31 01 2016 at 01:34 schreef babs:

Kennelijk is de wind gedraaid. Dat is positief.

op 31 01 2016 at 09:50 schreef Ralph van der Geest:

Misschien draaien andere lamstralen die nu nog met de fascistische wind meehuilen zoals Abnoutaleb en Marcouch straks ook nog wel bij? Hoe zou het toch komen dat die Ezzeroili op zijn minst de illusie tracht te wekken dat de oogjed open gegaan zijn? Eerst net als bovengenoemden flink mee doen met de hetze in de hoop straks de slachting te overleven en als die illusie om een of andere reden niet meer houdbaar is met het grootste gemak 180 graden draaien? In elk geval inderdaad ongeloofwaardig.

op 31 01 2016 at 10:24 schreef Kazonga:

Babs, ‘de’ wind is totaal niet gedraaid. ‘Men’ lijkt nog altijd naar een continentale oorlog te smachten en dat is bijzonder zorgelijk in mijn opinie.

op 31 01 2016 at 12:28 schreef pom:

Bravo, en ‘dochter, wier’ aub.

op 31 01 2016 at 13:09 schreef Remy:

Is de tijd niet daar om godsdiensten en afkomst aan kant te zetten en de ware ‘god’ binnen onszelf te zoeken en het hierover eens raken?
Wat is de rol van het kapitalisme om deze verschillen in stand te houden en niet te assimileren? Het internet heeft ons in het heden bij elkaar gehaald in een wereldwijd web, godsdienst, status en afkomst houden ons nog steeds ver uit elkaar in vervlogen tijden.

op 31 01 2016 at 13:58 schreef babs:

Ik zie wel degelijk een kentering. Niet onder pvv-tuig, natuurlijk, wel onder ‘nette mensen’ die te beschaafd waren om Wilders te stemmen, maar wel vonden dat hij een punt had als hij naar moslims wees. Die mensen stoppen niet opeens racist te zijn, maar beginnen wel te zien dat pvv-ers een groter probleem vormen.

op 31 01 2016 at 18:20 schreef MNb:

Net als Babs zie ik Ezzeroili’s ommezwaai als een teken van hoop. Toen Wilders met zijn club begon was ik één van de weinigen die zich tegen hem keerden, op Trouw. Nu zijn het er zoveel dat types als Ezzeroili de zeilen verzetten. Niet dat ze daarmee mijn sympathie krijgt.

op 31 01 2016 at 19:35 schreef Egbert:

Ach, babs en MNb, die ‘beschaafde’ mensen stemmen toch al lang VVD. Aangemoedigd door de ‘kritische moslims’ die Peter beschrijft. En dat verandert niet met deze column van Ezzeroili: de buit is al binnen/de schade is al aangedaan.

op 31 01 2016 at 22:51 schreef Yemten:

Mevrouw Ezzeroeili is aan het doorslaan. Richting het snobistische populisme. Mevrouw tracht haar momentopname op te spelden aan anderen. Nadia speelt met de waarheid. Tenminste, zolang die zogenaamde waarheid in haar straatje past. Ze krijgt een podium die ze a. niet verdiend en b. misbruikt. Trek een grote mond open en klaar. Trek een opinie uit blik en serveer het. Lekker makkelijk. Hoef je weinig voor te doen. Ja een tomaatje en komkommertje erbij snijden en klaar. Een hersenspinsel, dat is wat Nadia is.

op 01 02 2016 at 10:08 schreef babs:

Egbert, genoeg van hen binnen VVD, CDA, PvdA en SP (echt niet alleen de VVD) en die partijen gaan zich aanpassen.

Asscher schopt nu nog elke week wat op de grond liggende moslims tegen hun hoofd. Nog 100 stukken van Ezzeroili en Bessems en binnenkort een stukje waarin Draayer afstand neemt van PVV-tuig en Asscher gaat daarmee stoppen.

op 01 02 2016 at 10:12 schreef John de Beer:

Die Nadia Ezzeroili wordt hier neergezet -geframed zoals je tegenwoordig moet zeggen- als een trekpop van de blanke krantenredacties. Erg neerbuigend om deze jonge journaliste met een gouden pennetje neer te zetten als een Oom Tom. De slavernij is in Nederland en zijn wingewesten afgeschaft in 1863, zou mevrouw Ezzeroili misschien zelf ook nog iets mogen vinden?

op 01 02 2016 at 11:17 schreef Peter:

Ze heeft geen gouden pennetje, John. Klik je nooit op de links? Ik lul niet zomaar wat hoor. Ik heb overal bewijzen voor. Achter de links. Met je gouden pennetje. Vleesbijl, more like. En wat is het Berberse woord voor ‘Jodin’, John?

op 01 02 2016 at 11:39 schreef jos:

Het optimisme van Babs en MNb deel ik niet. De PVV is “slechts” de lompe uiting van ’n breder gevoel. Da’s waarom politiek en media soft omgaan met Wilders en waarom kranten vol staan met stukken die z’n retoriek recyclen in keurigere taal. Post-christelijk Nederland zit in ’n identiteitscrisis en weet zich nog geen raad met de massa’s migranten die de afgelopen halve eeuw globalisering met zich meegebracht heeft. De fixatie op “de islam” biedt ’n uitweg: “wij” (oorspronkelijke NLers) zijn niet wat “zij” zijn: “wij” zijn niet racistisch, zijn verdraagzaam en niet gewelddadig, zijn vrouwvriendelijk, denken kritisch na en volgen niet blind tradities, enz. Dit “Nederland als niet-islam” biedt houvast aan veel mensen die overwhelmed zijn door ’t nieuwe Nederland met z’n veranderd straatbeeld en assertievere minderheden. Dat veel af te dingen valt op dit imaginaire Nederland doet er niet toe: men zoekt ’n gedeelde identiteit die de Kerk (of de Koude Oorlog) vroeger nog gaf. De PVV zal niet afgeremd worden (ja, af en toe een “nou nou” van de goegemeente): “Nederland als niet-islam” (met moslims dus als ongewenste vreemdelingen) is de heersende ideologie geworden.

op 01 02 2016 at 12:37 schreef John de Beer:

Ik zeg niet dat jij zomaar wat schrijft, geenszins. En afgezien van dat gouden pennetje, vind ik dat wij deze mevrouw of persoon van welke afkomst dan ook, nooit een een door ons geëiste loyaliteit jegens de eigen (etnische) groep mogen opleggen. Ook in dit verband is een vrije geest het hoogste goed.
Jood of jodin in het Berbers is ‘uwé’ (onzijdig) terwijl de Arabieren spreken van ‘jehud’.

op 01 02 2016 at 12:46 schreef Peter:

Kijk aan, zelfs John weet dat het Berberse woord voor Jodin niet ’thazjiefesjt’ is. Heb je mijn stuk wel gelezen? Waar baseer je op dat ik van Ezzeroili loyaliteit zou eisen? Ik zeg alleen dat ze nu huilt over de uitslaande brand waar ze de afgelopen jaren zelf fanatiek benzine op heeft lopen gooien, en dat zulks hypocriet is.

op 01 02 2016 at 13:21 schreef John de Beer:

Je hebt dit niet expliciet van haar geëist, maar het is iets dat je zou kunnen opmaken uit je verder uitstekende stuk. Ik ga ervan uit dat jij niet zo bent. Maar uit ervaring weet ik dat de ontvangende samenleving ontplooïng van ‘Nieuwe Nederlanders’ in woord en geschrift aanmoedigt, maar als het er werkelijk op aankomt wel eist dat dit volgens de Hollandse normen geschiedt, blanke good do’ers uit multicultikringen niet uitgezonderd (Hassnae heeft aan dit fenomeen ooit al eens enkele verstandige woorden gewijd).

op 01 02 2016 at 13:28 schreef Peter:

Volgens mij kun je dat niet uit mijn tekst halen, John. Ik zeg juist, en het blijkt ook uit haar eigen epistel, dat het je zal opbreken als je probeert een super-Hollander te zijn. Ik zeg juist dat Ezzeroili trouw aan haarzelf moet blijven, en geen leugens moet verzinnen over haar familie die haar voor ‘Jodin’ zou uitschelden of haar zou bedreigen (terwijl ze een of twee weken eerder nog had betoogd dat haar familie haar zo vrij liet) om het witte islamofoben als Bessems en Scheffer naar de zin te maken.

op 01 02 2016 at 14:46 schreef Murat:

John,

Ik wil hier toch echt Peter even bijstaan.
Je moet even zijn eerdere stuk(ken) over Ezzeroili lezen, dan begrijp je dit stuk helemaal.

Peter staat volledig in zijn recht haar de oren te wassen nu ze ineens omdraait.

op 01 02 2016 at 16:05 schreef Sasha Berkman:

“blanke good do’ers uit multicultikringen” Gutmenchen bedoel je?

op 01 02 2016 at 16:46 schreef John de Beer:

@ Murat: ik zal me erin verdiepen, dankjewel.

@ Sasha: als jij ze zo wilt noemen, prima.

op 01 02 2016 at 17:12 schreef Sasha Berkman:

John, ik zie gewoon weer een extreem rechts frame in een reactie van jou, zoals zovaak. Ben je te laf om die term te hanteren of denk je dat je slim bent?

op 01 02 2016 at 17:29 schreef John de Beer:

@ Sasha

Met die ‘of’ tussen je vragen dwing je mij tot een keuze, maar ik zal je zeggen: het is heel anders, veel ernstiger. Nederland begint zo langzamerhand levensgevaarlijk te worden voor jou Sasha. Overal rechtse fascisten (geen gewone, maar rechtse!) die nu uit hun holen kruipen. Ik wil dat je één ding zeker weet: bij mij kun je altijd onderduiken!

op 01 02 2016 at 20:37 schreef Sasha Berkman:

Er bestaan geen linkse fascisten John.

op 01 02 2016 at 22:10 schreef Egbert:

Sasha, pas op voor mensen die zeggen “bij mij kun je altijd onderduiken”. Zij zijn namelijk nooit, nooit getest. Zelfs bij Leon de Winter ben je veiliger, zeg maar (die zei het trouwens anders).

op 01 02 2016 at 23:54 schreef Hypo-kriet:

Beste Egbert, echt geloof me, bij mij kun je altijd onderduiken!

op 02 02 2016 at 02:38 schreef Sasha Berkman:

Egbert, thnx man.

op 02 02 2016 at 18:07 schreef michel de waard:

dag peter
je slaat tien spijkers op de kop. die nadia is blijkens haar zwalkende stukken een duidelijke maroc hoernaliste zonder enige intellectuele bagage. Maar je vergeet wel één heel prominente stem in het debat: Mohammed Benzakour. Eigenlijk de enige die Hafid (en Hirsi Ali) op intellectueel en polemisch niveau van repliek dient. Zijn laatste twee essays in het NRC (o.a. nav Parijs) is van zeldzame hoogte.

op 02 02 2016 at 18:21 schreef Peter:

Dank Michel, maar ik maak wel even van de gelegenheid gebruik om afstand te nemen van de kwalificatie ‘hoernaliste’, al begrijp ik wat je bedoelt en heb ik het woord ‘hoernalist’ zelf ook weleens gebruikt om journalisten te bespotten die het niet zo nauw nemen met beroepsethiek.

Benzakour ben ik niet vergeten, ik zie alleen geen aanleiding hem te noemen in dit verband.

op 09 02 2017 at 00:38 schreef AlsoSpracheSou:

Ik ben net per stom toeval op dit stuk gestuit. En het toeval wil ook dat ik Nadia ooit persoonlijk heb gekend. Dat jij vindt dat zij zich niet mag beklagen over een atmosfeer die zij volgens jou zelf heeft helpen scheppen, priiiima. Dat is je goed recht als beroepsmatig herrieschopper op ’t net. Maar om als een kleuter te lopen zeiken dat ze vriendjes wordt met strategisch gekozen pionnen en te suggereren dat ze haar stukken niet zelf schrijft, vind ik zelfs jou te min. Heb haar artikelen verder niet gelezen, maar ze was al jaren voor zij publiceerde een geducht polemist. En zeker niet het type dat vriendschappen beschouwt als geoorloofde middelen waarmee een ambitieus doel gediend wordt. Deze reactie zul je vast niet goedkeuren voor op de website, maar ik kan deze karaktermoord niet onweersproken laten.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS