Home » Archief » Overleden aan een verzinsel


[16.12.2017]

Overleden aan een verzinsel

Peter Breedveld

Wetenschappers willen zich met hun nuanceringen weleens van de werkelijkheid losmaken. Niet dat ik ze wil beschuldigen van luchtfietserij of zweefteverij of zoiets, maar als een medicus zegt dat iemand niet is overleden aan de messteken die hem zijn toegebracht maar aan een hartstilstand als gevolg van bloedverlies, klopt dat feitelijk wel, maar dat hart zou niet zijn gaan stilstaan zonder dat bloedverlies en dat werd veroorzaakt door het mes, dat in hem werd gestoken en een slagader raakte. Of nog beter: door de persoon die hem met dat mes stak.

In de zaak Mitch Henriquez is het nog veel doller. De politiemannen die zich op hem stortten omdat hij een grapje had gemaakt over zijn piemel (“mijn gun“) lieten niet veel van hem heel. Als we het lijstje nog eens afgaan: een gebroken strottenhoofd, kapotte ribben, een kapotte lever, er was op zijn hoofd getrapt, zijn slaap was ingedrukt en hij had een ingeslagen geslachtsdeel.

Maar dat is niet waaraan Henriquez is doodgegaan, zeiden deskundigen in de rechtszaak tegen twee van Henriquez’ belagers. Volgens hen was ‘acute stress’ de doodsoorzaak.

Afschuwelijke dood

Iedereen met een beetje gezond verstand ziet meteen in hoe absurd die bewering is. Maar er zijn veel mensen die vinden dat Henriquez het er zelf naar had gemaakt, dat er niemand veroordeeld mag worden wegens zijn afschuwelijke dood. Een aantal van hen hoonde dat ik het beter meende te weten dan de experts, de mensen die ervoor gestudeerd hadden, de deskundigen.

De hoon kwam uit de hoek waar doorgaans over elk wetenschappelijk bewijs wordt gepist omdat wetenschappers allemaal links en vooringenomen zijn en het buiten sneeuwt bovendien dus wat nou, klimaatopwarming? Zeker weer zo’n Diederik Stapel-onderzoek.

Maar die deskundigen die, zonder overigens maar in de buurt van het lijk van Henriquez te zijn geweest, oordeelden dat hij was overleden aan acute stress, die werden klakkeloos geloofd.

Gedefinieerde ziekte

Dan had je ook nog de mensen die de diagnose wel meenden te begrijpen: natuurlijk was hij niet overleden aan die nekklem, maar aan de gevolgen van die nekklem, dát is wat die deskundigen bedoelden. Maar het OM verwierp daarmee wel de diagnose van de forensisch patholoog die het lichaam van Henriquez had onderzocht en concludeerde dat die nekklem de voornaamste doodsoorzaak was geweest.

Tja, en die gevolgen bestaan niet eens, volgens een aantal medici. Acuut stress syndroom, nooit van gehoord, zeggen medische experts. “‘Ik ben specialist in intensive care-geneeskunde, en ik ken die aandoening niet’, zegt Armand Girbes van het VU Medisch Centrum. ‘Om het netjes te zeggen: het is niet een gedefinieerde ziekte of syndroom. In gewoon Nederlands: het bestaat niet. En je kunt niet aan iets overlijden dat niet bestaat.’”

Puik werk van de onderzoeksjournalisten van het radioprogramma Argos. Er zijn nog wel een paar Nederlandse journalisten die hun werk doen.

Dikke duim

Uit wiens dikke duim komt dan dat acute stress syndroom? Ik had het vorige maand gemist, maar de organisatie Control Alt Delete toont aan dat het syndroom fanatiek aan de man wordt gebracht door de fabrikant van de taser-gun, Taser, om rechters en juries te overtuigen dat een verdachte, die is overleden na te zijn getaserd, niet daaraan is doodgegaan maar aan dat acute stress syndroom.

Pas op uw onderkaak, want hier komt het: het bedrijf betaalt voor artikelen en congressen waarop dat acute stress syndroom als doodsoorzaak wordt gepromoot, ondanks het feit dat de World Health Organisation het syndroom niet erkent. Medici die naar die congressen zijn geweest, worden door Taser bij politiekorpsen en dergelijke aanbevolen als medisch deskundigen.

Schokkende plotwending

In Nederland wordt het evangelie van het acute stress syndroom verspreid door Kees Das, de forensisch expert die ook in de zaak Henriquez voor de schokkende plotwending zorgde. Das, een zeer gerespecteerde arts die dit jaar nog werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, kreeg zeven jaar geleden al zes politieagenten vrij toen een arrestant plotseling kwam te overlijden, net toen hij even flink onder handen werd genomen door die agenten. Niet de hardhandige aanpak werd hem fataal, zei Das toen, maar een hartstilstand.

Het is deze Das die volgens Control Alt Delete de bron is van een aantal Nederlandse publicaties over het acute stress syndroom. Hij heeft er ook een artikel over geschreven in een peer reviewed wetenschappelijk tijdschrift.

Via Google Scholar vond ik een aantal wetenschappelijke artikelen waarin wordt gesproken van het ‘geagiteerd Delirium Syndroom’, onder andere dit Japanse artikel, waarin het verslag van een onderzoek van veertien nekklem-gerelateerde sterfgevallen staat. Helaas is Open Access nog lang niet overal ingevoerd, en er moet flink worden gedokt voor die artikelen.

Gebroken strottenhoofd

Er zal de komende tijd nog wel flink geruzied worden over dat stress-syndroom, maar ik som gewoon het rijtje nog een keer op: een gebroken strottenhoofd, kapotte ribben, een kapotte lever, op zijn hoofd getrapt, zijn slaap was ingedrukt en hij had een ingeslagen geslachtsdeel.

Of dat syndroom nou bestaat of niet, wie met zulke verwondingen het tijdelijke met het eeuwige verwisselt, sterft niet aan acute stress, lieve mensen.

Met dank aan Johan van der Knijff.

Is het Vrije Woord u écht lief? Help me dan met een financiële bijdrage. Deze website wordt elke dag bedreigd door de virtuele knokploegen van Domrechts, malafide Nederlandse journalisten en zelfs door de vicepremier. Steun Frontaal Naakt. Doneer aan de enige dwarsdenkende, onafhankelijke site van Nederland. Stort wat u missen kunt op rekeningnummer NL59 RABO 0393 4449 61 (N.P. Breedveld, Rabobank Rijswijk), SWIFT BIC RABONL2U o.v.v. ‘Frontaal Naakt’. Lees hier waarom dat niet met PayPal kan. Nog liever heb ik dat u op Frontaal Naakt adverteert of mij inhuurt. Mail mij.

Peter Breedveld, 16.12.2017 @ 15:34

[Home]
 

11 Reacties

op 16 12 2017 at 18:41 schreef Frank assmann:

Als men het schavot op loopt om gehangen te worden zal men ook onder zware stress staan.
Maar men sterft toch echt door de ophanging.

op 16 12 2017 at 23:03 schreef Chakir:

En dan vreemd opkijken dat er te weinig respect is voor de politie. Toevallig heb ik eens de gesprekken over de radio opgevangen, nadat ik “door” een verkeersfuik reed. Agenten lieten sommigen door en anderen moesten stoppen, ik mocht door (een wonder dacht ik nog), maar het bleek achteraf van niet. Ik zag in mijn spiegel vijf auto’s wild de achtervolging inzetten en uiteindelijk werd ik “klem gereden” (het was gewoon in de stad en erg druk, ik kon toch geen kant op + ik reed al bewust langzamer omdat ik vermoedde dat er iets niet klopte). Ik stopte en tig agenten sprongen uit hun auto’s. Het agressieve, naar geweld verlangend taalgebruik aan de andere kant vd radio was ongekend. “We hebben hem!!!!! We hebben hem!!!” Werd er geantwoord. Er was natuurlijk nix aan de hand, ik kwam uit mijn werk, alles in orde en zag het stopsignaal niet. Tsja, meer dan een waarschuwing (fuck off) konden ze niet geven. Gewapende tak vd PVV, ik begin dat steeds vaker als waarheid te zien.

op 17 12 2017 at 00:17 schreef ex-cellentie:

hoi peter

ik heb dat indertijd een proberen uit te pluizen en wat ik las kwam op het volgende neer

de fabrikant van tasers heeft dat syndroom bedacht om hen vrij te pleiten van de gevolgen van het gebruik van de taser. de man in nederland die in deze zaak als expert optrad heeft eerder op basis van dit verzinsel gevangenisbewaarders vrij weten te pleiten die iemand hebben doodgedingest

is tamelijk ranzig allemaal ; en persoonlijk denk ik dat als deze agenten vrijgesproken gaan worden dat er geen reden meer is om nog vertrouwen te hebben in politie en justitie en de overheid .

op dat moment is in principe iedereen vogelvrij

op 17 12 2017 at 08:41 schreef Sum:

Inderdaad, als het OM en politie zo met mensen omgaan dan is Nederland officieel een bananenrepubliek geworden. Het is dan zelfs levensgevaarlijk om de politie te benaderen voor wat dan ook want levensgevaarlijk en zelfs dodelijk.

op 17 12 2017 at 11:42 schreef dunya:

Bananenmonarchie, Sum. En een politiestaat.

op 17 12 2017 at 19:16 schreef gronk:

het bedrijf betaalt voor artikelen en congressen waarop dat acute stress syndroom als doodsoorzaak wordt gepromoot, ondanks het feit dat de World Health Organisation het syndroom niet erkent

De andere kant op gebeurt ook: de WHO heeft ‘overspannenheid/burnout’ niet als (beroeps)ziekte erkend, omdat als er duidelijke definities zijn over wat ‘burnout’ is, amerikaanse bedrijven wel eens aansprakelijk gesteld zouden kunnen worden voor een beroerd personeelsbeleid.

op 18 12 2017 at 15:23 schreef kees romijn:

De nekklem is adembenemend. Het is in feite een poging tot moord. En als het tot de dood lijdt, dan is het gewoon moord.

op 18 12 2017 at 20:48 schreef MNb:

Het is nog een graadje erger, Kees. Ik heb zelf wel eens een nekklem toegepast op vechtende leerlingen. Alleen zorgde ik er heel goed voor dat er ongeveer vijf cm ruimte zat tussen mijn arm en het strottehoofd.

op 18 12 2017 at 21:34 schreef Sasha Berkman:

Tijdens die nekklem zijn de agenten ook op zijn buik gaan zitten waardoor de lucht zijn lichaam werd uitgestoten.

op 19 12 2017 at 10:31 schreef Stephen:

Goede aanvulling, die Taser-connectie heb ik nog niet elders gezien.

Overigens, als het syndroom wel zou bestaan zou het nog steeds geen doordsoorzaak kunnen zijn. Een syndroom is namelijk niets meer dan een verzameling symptomen, een naam voor op het dossier. Die symptomen kunnen wijzen op een gemeenschappelijke oorzaak, de eigenlijke ziekte. Als die ziekte bekend is zullen medici de naam van de ziekte gaan gebruiken in plaats van de dan verourderde naam van het syndroom. De naam van het syndroom blijft vaak bestaan in ‘de volksmond’.

Voorbeelden: Down (symptoom) en Trisomie 21 (oorzaak), of AIDS (s=syndroom) en HIV (virus).

Maar hier komen dus medici met een syndroom aan als de oorzaak. Dat kan dus niet.

op 19 12 2017 at 17:52 schreef Egbert:

Dus de vraag: hoe kan een rechter te weten komen dat het onzin is, wat die medice *deskundigen* stelden? Wat als Argos dit niet had uitgezocht?

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS