Home » Archief » Spinoza en de moslims


[03.11.2017]

Spinoza en de moslims

Peter Breedveld


Scène uit Kuroneko (Kaneto Shindo, 1968)

De onverkwikkelijke affaire rond de Amsterdamse ‘Grijze Campagne’ is eigenlijk Nederland in een notendop: achterbakse witte mannen verkloten een geheime antiradicaliseringscampagne en daarna krijgen de moslims de schuld. Als ik NRC Handelsblad moet geloven – en dat is altijd tricky, natuurlijk – is ambtenaar Saadia Ait-Taleb, die afgelopen zomer samen met haar collega Mounir Dadi en diens echtgenoot Fatima Elatik door alle media werd geschandpaald als de spil in een corrupte Marokkaanse ‘vriendenkliek’, door wijlen Eberhard van der Laan geslachtofferd wegens de mislukking van een geheime antiradicaliseringscampagne. Reden: omdat ze moslim is en dus niet integer volgens Van der Laan.

Van fraude door Ait-Taleb is geen sprake, zegt haar eigen voormalige manager. Het Openbaar Ministerie is nog steeds niet tot vervolging ingegaan.

Excuses verschuldigd

Het lijkt er dus op dat heel wat ‘journalisten’ excuses verschuldigd zijn aan Ait-Taleb, Elatik en Dadi, niet in het minst Elsevier-redacteur Nikki Sterkenburg, die als eerste details rond de Grijze Campagne onthulde, maar in juli nog verlekkerd tegen het drietal aan het stoken was. Journalisten krijgen bijna allemaal een rood waas voor ogen als de naam Elatik valt, en ze grijpen alles aan om haar kapot te kunnen maken, vooralsnog zonder succes.

Sterkenburg zat van de week in Pauw te wauwelen dat Van der Laan Spinoza las en dus voor scheiding van kerk en staat en dus tegen ’thee drinken met moslims’, zoals zijn voorganger Job Cohen altijd deed.

Zuiveren van moslims

Maar in NRC lees ik dat Van der Laan zich door een radicaliseringsexpert liet adviseren niet te verwijzen naar de islam in die geheime antiradicaliseringscampagne, expliciet verbood te verwijzen naar de islam in die campagne en vervolgens vreselijk boos werd dat er niet naar de islam werd verwezen in die campagne. Hij zei zijn ambtenaren gewoon recht in hun gezicht dat ze niet te vertrouwen waren vanwege hun moslimachtergrond en liet de hele afdeling die zich met radicalisering bezighoudt, zuiveren van moslims.

Wauw.

Ait-Taleb werd door de gemeente aangesteld als antiradicaliseringsambtenaar omdat ze moslim was en een moslimnetwerk had. Maar zodra ze gebruik begon te maken van dat netwerk, was de boot aan. Ze was volgens een ambtenaar te amicaal met salafisten (zij was nota bene degene die constant waarschuwde voor de invloed van salafisten) en dus een mol, een anonieme bezorgde burger roddelde dat ze een verhouding had met een IT’er die ze had ingehuurd en andere radicaliseringsexperts klaagden dat ze geen stukje van de subsidiekoek kregen, die Ait-Taleb had te verdelen.

Mocromaffia

De nasleep is ook weer typisch Nederlands: iedereen maakt zich weer heel druk om het verspilde geld en om zaken als verklaringen omtrent goed gedrag die informanten kennelijk dienen te overleggen, de locoburgemeester ontkent dat er sprake van een geheime campagne was omdat de vlogs, die ervoor werden gemaakt, nooit online zijn gezet (“ik heb geen koekje uit de trommel gepikt want ik heb het nooit opgegeten, ik liet het vallen en toen at de hond het op”) en Sterkenburg speculeert dat de zaak wel weer snel zal uitpieteren omdat er nieuwe gemeenteraadsverkiezingen aankomen.

De Telegraaf heeft zich inmiddels gestort op de acteur die de vlogs maakte: zijn broer zou een vooraanstaand lid zijn geweest van de ‘Mocromaffia’. Niemand maakt zich nog druk om de karaktermoord op Ait-Taleb, Elatik en Dadi en met het vertrek van Ait-Taleb en haar entourage is de gemeente ook het contact met de moslimgemeenschap weer kwijt. Als er geradicaliseerd wordt, dan is het nu helemaal buiten het zicht van de autoriteiten.

Vanavond toch eens mijn Ouijabord pakken en vragen wat Spinoza daar nou allemaal van vindt.

Is het Vrije Woord u écht lief? Help me dan met een financiële bijdrage. Deze website wordt elke dag bedreigd door de virtuele knokploegen van Domrechts, malafide Nederlandse journalisten en zelfs door de vicepremier. Steun Frontaal Naakt. Doneer aan de enige dwarsdenkende, onafhankelijke site van Nederland. Stort wat u missen kunt op rekeningnummer NL59 RABO 0393 4449 61 (N.P. Breedveld, Rabobank Rijswijk), SWIFT BIC RABONL2U o.v.v. ‘Frontaal Naakt’. Lees hier waarom dat niet met PayPal kan. Nog liever heb ik dat u op Frontaal Naakt adverteert of mij inhuurt. Mail mij.

Peter Breedveld, 03.11.2017 @ 09:01

[Home]
 

13 Reacties

op 03 11 2017 at 09:22 schreef Bart:

Ik heb die verering van Van der Laan in Amsterdam ook geen moment begrepen. Vond het altijd al een onbetrouwbare zak hooi, die mooi kan preken, maar ook niet veel meer dan dat.

op 03 11 2017 at 09:34 schreef Joris:

“Maar in NRC lees ik dat Van der Laan zich door een radicaliseringsexpert liet adviseren niet te verwijzen naar de islam in die geheime antiradicaliseringscampagne…”

Nog sterker: die expert kon Van der Laan overtuigen omdat hij zelf een kenner van Spinoza was. Op basis van diens psychologie beargumenteerde hij dat het misleidend en contraproductief was om de strijd tegen radicalisme als een religieus, cultureel en ideologisch conflict te benaderen, zoals meestal gebeurt.
http://rozenbergquarterly.com/spinoza-the-philosopher-of-counter-radicalization/

op 03 11 2017 at 11:24 schreef kees romijn:

Je zit daar als burgermeester doorgaans uitsluitend en alleen maar je ambt uit te zitten zonder te hoeven werken met interessante probleemstellingen.

op 03 11 2017 at 12:34 schreef Chakir:

Wat Bart zegt, maar goed, de kennelijk toch niet zo beste man is niet meer. Ik heb met verbazing en uiteindelijk woede dat artikel gelezen. Zo zie je maar mensen, wat achterbaksheid doordrenkt met racisme doet met mensen. Dit trek je toch gewoon niet meer als niet witte man of vrouw? Bah!

op 03 11 2017 at 15:20 schreef André de Raaij:

Spinoza heeft in Rijnsburg gewoond, en daar kwam Van der Laan vandaan. Een andere reden waarom deze advocaat van ontspoorde woningcorporaties hem zou gelezen hebben kan ik niet bedenken.

op 03 11 2017 at 16:29 schreef Ayla:

Is echt overal joh ook op de tv toch. Kijk expeditie Robinson dan iedereen daar haat Soundos alleen maar omdat ze moslimse is. Maar zei is wel slimmer als al die kaaskoppen dus ze moet winnen!!!

op 03 11 2017 at 17:17 schreef Sum:

Die hele fucking spinoza kan mijn rug op, evenals erasmus.

op 03 11 2017 at 20:37 schreef Bertje Knor:

Sum ga jij eens bij Wilders en Co. in de hoek staan…..

op 03 11 2017 at 22:08 schreef Sum:

Als ik Yunus Emre en Rumi lees, begrijp ik pas wat voor lichtgewichten spinoza en erasmus waren. En wilders mag de zee in lopen.

op 04 11 2017 at 00:13 schreef Bertje Knor:

Sum

Rumi vergelijken met spinoza en Erasmus is een appels met peren, het slaat als,kut op Dirk.
Ik bedoel Rumi een van de grootste zoniet de grootste moslim mystieker überhaupt……..
Erasmus en spinoza waren veel maar alles behalve mystieker ……..
Beter opletten tijdens de les Sum…….

op 04 11 2017 at 01:44 schreef Martijn:

Beetje off topic maar over filosofen en het oosten las ik laatst een aardig stukje:
https://aeon.co/essays/why-the-western-philosophical-canon-is-xenophobic-and-racist

Types als bij De Snijtafel, Jan Leyers of de brievenrubriek in de VPRO-Gids tonen regelmatig aan dat geschoolde mensen zichzelf graag mogen feliciteren met hun eigen traditie maar wat als de traditie wat rotte plekken in de fundering vertoont? (Sws de laatste tijd moeite onze “superieure cultuur” te zien nu het weer seksschandalen regent).

We danken het al aan de Arabische vertalingen dat we uberhaupt nog zo veel weten van de Grieken las ik in een ander aardig artikel waar ik geen link bij heb. Stond ook in dat omdat er in Arabisch twee woorden voor “ziel” zijn (als ik me goed herinner) de betekenis van die teksten ook nog eens verhelderd werd.

Maar goed, snap niet zo goed waarom je Spinoza gelezen moet hebben om scheiding van kerk en staat aan te hangen. Verder weer right on the money, Peter. Ik wantrouwde de verafgoding van Van Der Laan én de berichtgeving over Elatik al enorm.

op 04 11 2017 at 08:31 schreef Dennis:

@Martijn

Je zelfhaat is lovenswaardig maar maak je je met de projectie van wat sexschandalen op de algehele westerse cultuur niet schuldig aan dezelfde kortzichtigheid als Wilders en zijn horde?

@Andre

Ik ken jou niet dus kan weinig over jouw denkvermogen zeggen vandaar mijn vraag. Over wie zegt jouw observatie nu eigenlijk meer? Over Van der Laan of over jezelf?

op 05 11 2017 at 11:48 schreef Martijn:

Nee jij, Dennis, jij lijkt op Wilders door een gebrek aan superioriteitswaan te vertalen in “zelfhaat”. Dat heet “goed debaten” tegenwoordig, geloof ik, maar I beg to differ.

Er zijn best mooie dingen, geweldige dingen zelfs, in de westerse beschaving, maar teveel lelijke om jezelf al te veel op de borst te slaan.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS