Home » Archief » Vrij Nederland: rechtstreeks vanuit de endeldarm van de Nederlandse journalistiek


[09.03.2015]

Vrij Nederland: rechtstreeks vanuit de endeldarm van de Nederlandse journalistiek

Peter Breedveld

film8

Het recentste nummer van Vrij Nederland vat mooi alles samen wat er mis is met de Nederlandse journalistiek. Op de voorkant heel groot journalist Sheila Sitalsing, met wie een groot interview in het blad staat. Want Nederlandse journalisten doen niets liever dan andere Nederlandse journalisten interviewen. Verder een essay van Stephan Sanders, die uitlegt waarom hij op redacties altijd de enige niet-witte is (hij is een veilige zwarte waar de blanken hun vooroordelen op kunnen projecteren, als ik het goed heb begrepen) en een column van een witte atheïstische vrouw op leeftijd, Xandra Schutte, die uitlegt waarom jonge moslimmeisjes zich bij ISIS aansluiten.

Om met die laatste te beginnen: was Xandra Schutte niet de hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer? Waarom legt ze dan in Vrij Nederland uit waarom pubermeisjes op jihad gaan? Vond ze haar stuk niet goed genoeg voor de Groene? Bood de columnist Xandra Schutte het stuk aan hoofdredacteur Xandra Schutte aan, die ervoor bedankte, waarna columnist Schutte zei: “Ja maar dan bied ik het toch godverdomme aan Vrij Nederland aan?” -“Nou, dan doe je dat toch lekker, mens!”, riep hoofdredacteur Schutte en columnist Schutte sloeg de deur met een harde klap dicht, stampte de trap af en bleef buiten op straat nog even wachten, half hopend dat de hoofdredacteur haar achterna zou lopen: “Sorry, had ik niet zo bot moeten zeggen, het is een goed stuk, natúúrlijk wil ik het hebben.” Maar er gebeurde niks en toen dacht columnist Schutte: “Maar nou dóe ik het ook” en Frits van Exter zei wel ja.

Jihadmeisjes

Een middelbare witte vrouw die ons even gaat vertellen wat zich in het hoofd afspeelt van een moslimmeisje. De enige mensen met een moslimachtergrond die ze in levende lijve heeft gezien zijn Nadia ‘Paardekadaver‘ Ezzeroili en Hassan Bahara, die dolgraag met Domrechts wil meedoen maar zijn verleden zit hem in de weg. Anyway, het tekent de Nederlandse journalistiek ten voeten uit. Vrij Nederland wil iets met jihadmeisjes (jihadmeisjes zijn hot, dezer dagen, niemand is nog geïnteresseerd in jihadjongens, die moeten oprotten. Meisjes, die fascineren de blanke middelbare boos- en bangmens), en dat kan, want in Nederland is geen tekort aan jihadmeisjes en potentiële jihadmeisjes en mensen uit de directe omgeving van jihad- en potentiële jihadmeisjes en mensen die jihadmeisjes onderzoeken en dus weten waar ze het over hebben als het gaat over jihadmeisjes.

Maar daar begint een zichzelf respecterend Nederlands journalistiek medium niet aan. Een stuk over de belevingswereld van jihadmeisjes laat je natuurlijk schrijven door iemand die melkwegstelsels verwijderd is van de belevingswereld van jihadmeisjes, namelijk de voormalig linkse, blanker dan blanke, geprivilegeerde, principieel ongelovige, strontverwende babyboomer Xandra Schutte. Die daarbij andere ongelovige, bevoorrechte babyboomers citeert. Ja lieve mensen, u moet niet denken, dat moet je aan Xandra Schutte overlaten. En aan Paul Scheffer en Ruud Koopmans en Elma Drayer en de rest van dat enorme leger onverwoestbare Animal Farm-varkens. Niet dat er ooit iemand van die generatie doodgaat – ze worden allemaal minstens 117 – maar hun opvolgers zijn ook al geregeld: Kustaw Bessems & Co. Volkskrant-bijlage Vonk, dat voor – nattevingerwerk – 80 procent bestaat uit gezeik over moslims en de islam, wordt volgeschreven door blanke boos- en bangmensen en een paar excuusgetinten.

Niet te zwart

Waarmee we aankomen bij Stephan Sanders. Begenadigd schrijver, overduidelijk duizend keer intelligenter dan het gros van zijn collega’s, kan lekker lullen – ik heb nooit een aflevering van Het Blauwe Licht gemist – maar wel een kutjournalist die het alleen maar over zichzelf kan hebben. Interviewde een keer in Vrij Nederland Martin fucking Amis, waarover de lezers evenwel niets te weten kwamen. Het hele artikel van vijf of zes pagina’s ging over één onderwerp: Stephan Sanders.

Die met het klimmen der jaren steeds reactionairder lijkt te worden. Zijn columns zouden nauwelijks meer zijn te onderscheiden van die van Elmer Drayer en Jonathan van het Reve en dergelijke, ware het niet dat hij zichzelf altijd zo nadrukkelijk opvoert als middelpunt van alles.

Dus natuurlijk gaat Sanders’ essay over waarom hij altijd de enige niet-witte is op de mediaredacties. Het antwoord had ik zelf al verzonnen. Stephan Sanders doet gewoon gezellig mee. Hij is slim genoeg om niet te zwart te zijn maar net zwart genoeg om – op die redacties – uniek te zijn, iets toe te voegen, de blanken te intrigeren zonder ze af te schrikken.

Excuusallochtonendansje

Sanders leert ons dus niks nieuws. Terwijl hij de capaciteiten en het analytische vermogen heeft om een essay te schrijven waarin hij verklaart waarom andere allochtonen niet tot de blanke reacties doordringen. Waarom loopt Hassnae altijd tegen een dikke witte muur, bijvoorbeeld? Hoe kan het dat Abdou Bouzerda, die een paar jaar geleden door de media werd verguisd en uitgekotst, opeens een gevierde journalist is (antwoord: hij heeft zich braaf laten kortwieken en openlijk boete gedaan en danst nu zijn excuusallochtonendansje)?

En begrijp me niet verkeerd: Sheila Sitalsing is een prachtvrouw. Ook mijn op-één-na-favoriete columnist, direct na Hassnae. Hyperintelligent, geestig en scherp. De enige gekleurde Nederlander (sorry, ik ben niet kleurenblind, ik heb het gezien) die nooit wordt afgerekend op haar allochtoonsheid, zelfs niet door PVV’ers, of zelfs op haar geslacht. Die nooit wordt getypecast maar gewoon mag meedoen met de blanke mannen en over volwassen onderwerpen mag schrijven, die nooit een allochtonenonderwerp hoeft te doen – bravo! Maar het is gewoon typisch dat je journalisten zo vaak andere journalisten ziet interviewen.

Ons soort mensen

Dat is precies waarom de mensen, over wie het gaat in de kranten en op de televisie, zich nooit herkennen in al die reportages en analyses. De meeste journalisten zijn totaal onbekend met het onderwerp waarover ze schrijven. Ze hebben al hun kennis van andere journalisten, die ook geen idee hebben waar ze die spreads en features over volkakken.

Maar dat kun je in Nederland lang volhouden, verslag doen vanuit je eigen endeldarm en net doen alsof je het hele universum covert. Dat is wat Nederlandse journalistiek is: door ons soort mensen, voor ons soort mensen.

Wees een echte Charlie en steun het jubilerende (tien jaar!) Frontaal Naakt. Doneer aan de enige dwarsdenkende, onafhankelijke site van Nederland. Stort wat u missen kunt op rekeningnummer NL59 RABO 0393 4449 61 (N.P. Breedveld, Rabobank Rijswijk), SWIFT BIC RABONL2U o.v.v. ‘Frontaal Naakt’. Lees hier waarom dat niet met PayPal kan. Nog liever heb ik dat u op Frontaal Naakt adverteert of mij inhuurt. Mail mij.

Peter Breedveld, 09.03.2015 @ 07:45

[Home]
 

8 Reacties

op 09 03 2015 at 11:02 schreef Maarten:

Ja zo gaat dat. Lekker makkelijk voor de journalisten om elkaar te interviewen. Het is net zo’n kliek als dat hele Hilversum. Trouwens valt me wel op dat je het stom vindt dat een blanke vrouw schrijft over Moslim meisjes (vind ik ook), maar je wilt ook niet dat Moslims, vaak allochtoon, steeds voor dat karretje worden gezet. Dat er teveel nadruk ligt op het schrijven over Moslims, ben ik het uiteraard met je eens.

op 09 03 2015 at 17:28 schreef Gaz Typari:

Mooi geschreven, Peter. Het werkelijke probleem is dat ze er nog steeds (goed) van kunnen leven. Elke week weer 35.000 wc rolletjes. Er is geen enkele reden voor ze om iets anders te gaan doen.

op 10 03 2015 at 13:02 schreef He’ll be back… ‘voor volk en vaderland’ | Krapuul:

[…] wel: stukken papier boven water krijgen als de journalistiek er echt werk van maakt in plaats van de wereld slechts te bezien vanuit de endeldarm. Hopelijk moet ook de van oorlogsmisdaden verdachte Balkenende zich alsnog ernstig zorgen maken […]

op 10 03 2015 at 13:59 schreef Mart:

@Maarten,

Ik geloof dat je Peter’s punt mist. Hij is verontwaardigd dat een blanke gepriviligeerde vrouw over Moslims schrijft en niet met Moslims praat, maar alleen andere gepriviligeerde blanke mensen citeert.

op 10 03 2015 at 15:47 schreef Hans (J.P.) van der Neut:

Je vergeet zeker te melden dat de gereformeerden en katholieken in het verleden op dezelfde wijze zijn behandeld als wat nu de moslims ten deel valt, en wat is er eigenlijk tegen om zoiets sprookjesachtigs als een religie te voorzien van hoon, spot of juist bijval, zeker gelet op de resultaten.
Dat de meeste journalisten niet deugen is een open deur, dat heet MSM, is georganiseerd als een bedrijf met winstoogmerk, en dan heb je de poppen aan ’t dansen. Als leugens goed verkopen, verkopen we leugens. Dat de gemiddelde lezer niet verder kijkt dan wat MSM melden is afschuwelijk maar waar. Peter, het blijf dus jouw taak om door te gaan met artikelen te publiceren die uitstijgen boven de waan van de dag, en die kritische analyses en debatten genereren.
Peter en dan dit: ik daag je uit om minder reactief te zijn in je werk, ik bedoel dus minder te reageren op het braaksel wat inderdaad in MSM elke dag weer over ons wordt uitgestort, maar zelf content te genereren, dat kan jij en daarvoor kom ik steeds op jouw website, doe nou waar je goed in bent want je hebt goud in handen.

op 10 03 2015 at 16:51 schreef Mario:

“Peter, het blijf dus jouw taak om door te gaan met artikelen te publiceren die uitstijgen boven…”

Wacht even hoor, voor de correcte volgorde. Peter heeft dus een heuse Fanboi – die via Peter – ageert tegen ‘menig MSM’?

If so: ROFL

“Peter en dan dit: ik daag je uit om minder reactief te zijn in je werk..

Ja, Peter. Wees eens oprecht en eerlijk, enzo. Neut..dictator, zoek de (verdere) historie van dat woord eens op.

op 10 03 2015 at 19:42 schreef Maarten:

@mart
Dank je. Je hebt gelijk.

op 10 03 2015 at 21:54 schreef Mart:

@Maarten

Geen punt. Iedereen mist wel eens wat.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS