Home » Archief » Waarom mensen van Twitter afgaan


[26.08.2017]

Waarom mensen van Twitter afgaan

Peter Breedveld


Foto: Emmanuel Thomas

Er was wat consternatie, van de week, vanwege een kleine exodus op Twitter van semibekende twitteraars, waaronder journalist Myrthe Hilkens. Het gebeurt vaker dat mensen, die op Twitter een behoorlijke achterban hebben, er opeens de brui aan geven omdat het getroll hen teveel wordt.

Ik heb het zelf regelmatig, de neiging om in één keer mijn hele account te wissen. Ook van de week nog, toen regisseur Martin Koolhoven screenshots van de anonieme Nazi-troll Ans Aarsema begon rond te tweeten om me van antisemitisme te beschuldigen. I don’t need this shit, denk ik dan. Maar ik doe het uiteindelijk toch maar niet.

Er zijn altijd mensen die het nodig vinden over de Twitter-verlaters te zeggen dat ze zich aanstellen. Dat ze dan maar wat minder moeten twitteren. Of dat je de trollen maar moet blocken. “Dan heb je geen last meer van ze.” Het is een ontzettende miskenning van wat de slachtoffers van trollen overkomt en bovendien is het een klassieke omdraaiing van de dader/slachtofferrol: jij wordt getrolld, dus jij moet maar minder twitteren, en jij moet de trollen maar blocken.

Marokkaanse afkomst

Ten eerste helpt blocken niet. Dacht u misschien dat ik Ans Aarsema niet heb geblockt? Toch blijven zijn tweets zich aan me opdringen in Twitter. Onder andere omdat politici als Lodewijk Asscher en semibekende Nederlanders als Martin Koolhoven ze helpen verspreiden.

Daarnaast is er een ontiegelijk groot leger aan trollen. Je kunt blijven blocken, maar voor elke geblockte troll komen er minstens drie terug. Het resultaat is dat je, als je een beetje kritiek op Wierd Duk of Thierry Baudet tweet, vrijwel alleen nog maar vijandige reacties in je tijdlijn ziet. Van domme jijbakken tot expliciete doodsbedreigingen met daartussen het alomtegenwoordige domme racisme dat in Nederland salonfähig is geworden.

Van de week was de aanleiding voor het trollenoffensief de voorpagina van Het Algemeen Dagblad, waarop in chocoladeletters vastgesteld werd dat de daders van de terroristische aanslagen in Barcelona en Cambrils wéér Marokkanen waren. Veel mensen, ik ook, nemen daar aanstoot aan. Op zich is de vraag volstrekt legitiem waarom zo vaak jongens van Marokkaanse afkomst betrokken zijn bij aanslagen in Europa, maar dit is racistische stemmingmakerij, zeker gezien de context van een krant die nou al een dik jaar stevig inzet op een propaganda-offensief tegen moslims, allochtonen en vluchtelingen.

Studentjes hersenspoelen

Maar wie er iets van zegt, krijgt een lawine van vijandigheid over zich heen. Dat gaat van redelijk mild (“Welterusten, mijnheer Breedveld”, suggererend dat ik aan het slapen ben terwijl het Avondland onder de voet gelopen wordt door de moslimhordes) tot extreem agressief (“Jij laat je misleiden door je moslimhoer”). Uiteraard worden ook opdrachtgevers en werkgevers betrokken. Ik ben inmiddels lang de enige niet meer die dit dagelijks overkomt. Hier volgen een paar verse voorbeelden van fascistische intimidatie op social media:

Historicus Dennis Bos, werkzaam aan de Universiteit Leiden, postte op Facebook wat reacties op een radiouitzending waarin hij kritisch was over Baudet. De domrechtse omroep Wakker Nederland maakte er een bericht van met een ontzettend tendentieuze kop en los gaat het rapaille: “Ontslag op staande voet!” “Mag gewoon studentjes hersenspoelen!” “Preventief oppakken anders krijgen we een tweede Pim Fortuyn!” “Universiteit Leiden moet hier afstand van nemen!” “Gooi je voor de trein, klootzak!” en nog een heleboel zéér onsmakelijks meer.

Beruchte salafist

Blogger Rik de Jong stopt met Twitter omdat hij ervan wordt beschuldigd in een panel te hebben gezeten met een beruchte salafist. Dit is een methode waarmee de gepensioneerde journalist Carel Brendel, een populaire bron voor media als Elsevier, GeenStijl en De Telegraaf, school heeft gemaakt. Je deelde dezelfde ruimte met een foute persoon, dus ben jij ook fout.

Een journalist van het Nederlands Dagblad vluchtte van Twitter nadat hij een foto van zijn eigen zoon voorbij zag komen in een tweet van een rechtse troll. ‘Is Twitter relevant en belangrijk genoeg om ook een beetje van de privacy van mijn gezin op te geven?’, schrijft hij op Facebook. ‘No way!’

Een lokale D66-politicus, Felix Woudenberg, wordt, na een serie tweets van PVV-politicus Gerton van Unnik, bedreigd en uitgescholden omdat hij meeliep in een demonstratie tegen fascisme. Dankuwel, main stream media! Als je tegen fascisme bent, ben je vandaag de dag fout!

Raar alfamannetje

Volkomen logisch dus als mensen besluiten het bijltje erbij neer te gooien. Wel jammer, want het is precies de bedoeling van die scheldende trollen. Jij hebt een mening die ons niet aanstaat, dus jij moet weg.

Vrij Nederland-redacteur Sander Donkers, die zijn Twitter-account ook heeft opgeheven, doet dit allemaal af als piemelmeetwedstrijden en mannetjes en vrouwtjes met te grote ego’s en uiteraard ligt het Twitter zelf, want in slechts 140 tekens kun je niet nuanceren en blablabla.

Maar wie nu nog steeds denkt dat Wierd Duk vooral een raar alfamannetje is, zit echt niet op te letten. This is serious business. Dit is een oorlog door mensen die zich elke dag laten opjuinen door verhalen over islamisering en de dreigende ondergang van het Avondland en die Nederland moslim- en allochtonenvrij willen maken. Iedereen die in de weg staat van hun kruistocht tegen de ‘perfide elite’ en de moslims, moet letterlijk kapot.

Zo maakte Beatrice de Graaf wat kritische opmerkingen over de hijgerige manier waarop de media over terrorisme berichten. Eén van de grootste schreeuwlelijkers van Domrechts op Twitter, journalist Arnoud Veilbrief, beschuldigde haar er daarop van ’terrorisme te willen normaliseren’. ‘De volgende stap in de neergang van Europa’, volgens Veilbrief.

Terroristische aanslag

Is dit piemelmeten? Kon Veilbrief de nuance niet meer kwijt vanwege die 140 tekens? Welnee, dit is pure intimidatie. Fascistische intimidatie. Domrechts heeft er belang bij dat elke vermeende en echte terroristische aanslag breed en lawaaiig wordt uitgemeten. Hoe banger de mensen zijn, des te sneller komt Domrechts aan de macht. Dus moet De Graaf worden gediskwalificeerd, weggezet als terroristenvriendje, kapotgemaakt.

Tegelijkertijd voelen de voorstanders van een multiculturele, open democratie zich steeds meer gemarginaliseerd. En stelt u zich eens voor hoe bedreigend de situatie moet zijn voor allochtonen en moslims. Terwijl zij dag na dag worden gebrandmerkt als terroristen en antisemieten en verkrachters en wat niet al, krijgen Nazi’s hele pagina’s in de krant en de gelegenheid om hun ideeën wat nader toe te lichten op prime-time televisie. De NOS voert de totaal gestoorde racist Ann Coulter op, geeft de Amerikaanse Nazi Jason Kessler een podium, voert Neonazi-site Breitbart op als journalistieke bron en maakt reclame voor de Nederlandse ‘Alt-right’, terwijl alle media waarschuwen voor het gevaar van de antifascisten, van de mensen dus die tégen de Nazi’s zijn. Ook de jongerenafdeling van de VVD, tot voor kort toch vaak een linksige dwarsligger binnen de VVD, organiseert inmiddels gezellige avondjes met ‘dappere’ racisten als hoofdgast en nodigt haar leden uit het ‘alt-right legioen’ te versterken.

Media en politiek staan, kortom, aan de kant van de trollen.

Endlösung van het moslimprobleem

Het wordt echt tijd dat het ‘redelijke midden’ zijn kop uit zijn endeldarm haalt en de zaken in het juiste perspectief begint te zien. Káppen met dat “Ooo, het is maar Twitter.”

Twitter is geen plek waar opgewonden mannetjes en vrouwtjes wedstrijdjes verplassen doen en mensen gekke dingen roepen. Twitter is de kweekvijver van het Nieuwe Fascisme. De nieuwe plannen voor de Endlösung van het moslimprobleem worden hier gevormd en verder besproken in De Balie, de opkomst van Baudet is hier begonnen en Wierd Duk maakt de geesten hier rijp voor de door hem zo vurig gewenste gewapende clash. Nazisme wordt hier salonfähig gemaakt, om vervolgens door de NOS als een frisse nieuwe filosofische stroming aan het publiek te worden verkocht.

Het helpt allang niet meer als je je Twitter-account opheft. Twitter is inmiddels uitgezaaid naar de fysieke wereld, niemand ontkomt er meer aan. En dat hebben we te danken aan een kongsi van trollen, journalisten en populistische politici.

Is het Vrije Woord u écht lief? Help me dan met een financiële bijdrage. Deze website wordt elke dag bedreigd door de virtuele knokploegen van Domrechts, malafide Nederlandse journalisten en zelfs door de vicepremier. Steun Frontaal Naakt. Doneer aan de enige dwarsdenkende, onafhankelijke site van Nederland. Stort wat u missen kunt op rekeningnummer NL59 RABO 0393 4449 61 (N.P. Breedveld, Rabobank Rijswijk), SWIFT BIC RABONL2U o.v.v. ‘Frontaal Naakt’. Lees hier waarom dat niet met PayPal kan. Nog liever heb ik dat u op Frontaal Naakt adverteert of mij inhuurt. Mail mij. Mij financieel steunen kan nu ook op Patreon.

Peter Breedveld, 26.08.2017 @ 14:34

[Home]
 

8 Reacties

op 26 08 2017 at 15:55 schreef ikzelf:

Niet alleen Twitter, alle social media, zo niet het gehele internet is vergeven van trollen/vandalen/terroristen. Vaak zijn dat zielige mannetjes met geen andere hobby dan zichzelf van vermeende ‘macht’ over een ander opgeilen, vaak ook azijnzure types die andermans plezier in het leven niet gunnen, maar regelmatig ook puur kwaadwillende terroristen die zich zo daadwerkelijke macht willen toe-eigenen.
Voor alle types geldt: toegegeven aan hun getrol/vandalisme/geterroriseer is hen een voet steeds verder tussen de deur gunnen. Ontoelaatbaar en levensgevaarlijk. Laat ze niet lopen, maar laat ze ook niet over je heen lopen, nergens, ook niet in de digitale, virtuele wereld.

op 26 08 2017 at 16:35 schreef Jeroen S. van den Heuvel:

Ik heb al jaren geen twitter, geen televisie, geen krant…. Heerlijk.

op 26 08 2017 at 16:45 schreef babs:

Ik heb sinds een paar jaar mijn kop in mijn anus zitten, geweldig.

op 26 08 2017 at 23:01 schreef Niels Kolman:

“Twitter is de kweekvijver van het Nieuwe Fascisme.” wat een tendentieuze opgeblazen nonsens. Twitter heeft zo haar eigen ongenuanceerde dynamiek en natuur. Wie daar niet tegen kan – gelijk ik – mag wegblijven; maar geef dan niet de schuld aan het medium zelf. Zowel militant links als militant rechts maakt gebruik van dit medium. Het staat iedere gebruiker vrij om medegebruikers te blocken. Een netwerksamenleving houdt ook in dat niet iedereen deelachtig aan je netwerk hoeft te zijn.

op 26 08 2017 at 23:30 schreef Peter:

Een hele serie beweringen die evenwel niet uitsluit dat Twitter de kweekvijver van het Nieuwe Fascisme is.

op 27 08 2017 at 06:34 schreef sum:

Deze tekst sla ik op, om later terug te lezen als ik weg ben uit dit land

op 27 08 2017 at 08:45 schreef zielrob:

Dat twitter gebruikt kan worden om elkaar te vertrappen: als trouw FN-lezer heb ik de voorbeelden ruimschoots gezien.
Ik wijs hier op een andere functie. Ontzettend veel beroepsverenigingen ( ik ben psycholoog) delen vakliteratuur via twitter. Het levert mij een schat aan informatie op. Ook voor mijn interessen (geografie, wiskunde en nog veel meer) is twitter een goudmijn.
Individuele opvattingen mijd ik. Zelf post ik zeer mondjesmaat.
Ik bedoel maar: het kán zinvol gebruikt worden.

op 28 08 2017 at 18:27 schreef Kees Romijn:

De term “Avondland” alleen al. Dat is voor diegenen die alles stiekem in het donker willen doen. Die kunnen zich gaan uitleven in het Avondland.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JUNI

O Aso’s in de trein

O Waarom zijn christenen van die hardvochtige klootzakken?

O Huub Stapel is een klootzak

O Het gilde van het bruine gajes

O Lampies ontdekken: extreemrechts is best linke soep

O Mag geen omvolking zeggen

O Harde stukjes poep

O Niet zien is geloven

O Wilders: domme lul of geniale schurk?

O Ook Jezus was een harteloze bullebak

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS