Home » Archief » Liberale tirannie


[11.12.2019]

Liberale tirannie

Jasper Mekkes

“Staat betekent het koudste van alle monsters. Koud is ook zijn leugen; en deze leugen kruipt hem uit de mond:

‘Ik, de staat, ben het volk.’”

F.W. Nietzsche

Hoe harder de machthebbers van dienst bezig zijn elkaar, de burgers en de staat af te breken hoe groter de creatieve vernieuwingsdrang opstaat in een samenleving.

Maar niet iedere vernieuwing is ook vooruitgang.

Neem nu de veelgeprezen Thorbecke. Die deed weinig anders dan de tirannie van Willem II en III vervangen door de tirannie van een ‘liberale’ oligarchie. Toch zijn de lofuitingen over deze ‘liberaal’ en ‘staatsman’ niet van de lucht. Geschiedenisboekjes die kritisch zijn over Thorbecke moeten nog geschreven worden.

Storende leegte

Maar de donkere dagen voor kerst zijn een goed moment voor een beetje melancholie. Als we daarbij terugverlangen naar een tijd toen er wel scherp en kritisch werd nagedacht, dan hoeven we alleen maar even de storende leegte van radio, tv en Facebook uit te zetten om in gedachten terug te gaan in de tijd.

Voor je het weet, werken je hersens weer als die van Cicero; een vernieuwer pur sang.

Het Rome van Cicero deed qua chaos en gruwelijkheid niet onder voor IS, de manier waarop opeenvolgende liberale Nederlandse regeringen huishielden in Irak, Syrië, Libië, Java en Atjeh, of de opstand onder leiding van de Franse bourgeoisie tijdens de revolutie van 1789.

Chaos en de dreiging van oorlog en geweld roepen het beste op in mensen die houden van orde en vrede.

Maar toch is het fijn dat wij, als we besluiten transparant om te gaan met de waarheid, niet meer het gevaar lopen door de tiran van dienst onthoofd te worden.

Naalden in zijn tong

Cicero had minder geluk. Nadat hij op bevel van Marcus Antonius was onthoofd, liet deze generaal van het Romeinse leger de handen van de nog steeds wereldberoemde redenaar afhakken. Waarna de vrouw van Antonius naar verluidt naalden in zijn tong stak.

Antonius liet Cicero’s hoofd en handen vervolgens ter afschrikking van andere denkers en schrijvers aan het sprekerspodium op het Forum timmeren.

Nee, met de macht valt niet te spotten. Daarvoor waren, net als Marcus Antonius, ook de ‘liberalen’ van het Frankrijk voor 1789 en het Nederland voor 1848 te bang voor het eeuwige lot van nieuwe adel: wel geld maar geen invloed.

Een lot dat telkens opnieuw de voorwaarde vormt voor een dood en verderf zaaiende machtswellust.

De vraag dringt zich op waarom we temidden van de doelbewuste afbraakpolitiek van Koning Rutte nu dan zoveel minder scherpte van denken, zoveel minder creativiteit, vernieuwing en Parrhesia zien dan in de tijd van Cicero.

Achteruit balken

Zou het iets te maken kunnen hebben met het feit dat we in onze gelijkgeschakelde, geendemolliseerde media vrijwel alleen ezels achteruit mogen horen balken? Zou het komen doordat de goede voorbeelden verstopt en neergedrukt worden door de gevestigde orde?

Wat ondertussen wel ‘vooruit’ gaat, is de techniek. Technische innovatie wordt dan ook net als ‘vernieuwing’ vaak voor vooruitgang aangezien.

Bezien in het licht van de kwaliteit van leven voor vrije individuen is dat vaak volstrekt ten onrechte. Innovaties als buskruit, kernenergie, teerzand-olie, fracking, mestvergistingsinstallaties, chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest spreken boekdelen.

Innovaties of vernieuwingen waar we in het kader van vooruitgang niets aan hebben zijn vrijwel altijd bedoeld om efficiënter meer van het achterhaalde te realiseren.

Natuurlijk zijn er ook technische innovaties die wel vooruitgang betekenen. Innovaties die anti-rendement-denken en het ecosysteem verbeteren. De zogenaamde duurzame innovaties.

Duurzame innovaties

Maar ‘liberale’ politici blijven onvermoeibaar zorgen voor het jarenlang tegenhouden van die duurzame innovaties – met verkeerde vergunningen en foute subsidies voor het bedrijfsleven. Net zolang tot de allerhoogste rechter – of de kiezer – ze terugfluit.

Pas dan gaan ze, als je heel veel geluk hebt, de voor het ecosysteem noodzakelijke besluiten nemen, die dan weer leiden tot enorme desinvesteringen bij de bedrijven die ze al die tijd zeiden te helpen met hun obsessieve vorm van behoudzucht.

Als die megalomane bedrijven vervolgens failliet dreigen te gaan, redden diezelfde politici die bedrijven met de nodige miljarden aan overheidsleningen, zie de bankencrisis. Waarna de gesjeesde bestuurder steevast zijn politieke carrière afsluit met een bestuurspositie bij zo’n door hem met belastinggeld gered bedrijf. Dat vervolgens door die obligaties en dankzij het verdrag van Maastricht bepaalt wat politici wel en niet kunnen besluiten. Een vicieuze cirkel van jewelste.

Dood en verderf

Zo werd Jan Peter Balkenende na het zaaien van dood en verderf in respectievelijk Irak, Libië en Syrië (met in zijn kielzog trouwe secondant Mark Rutte) in 2017 lid van de Raad van Commissarissen van ING. Een bank die tijdens de kredietcrisis in 2008 onder zijn premierschap staatssteun ontving. En tijdens zijn pensioen zal hij schaamteloos gaan genieten van de royale winsten die pensioenfondsen maken door de oorlogen waartoe hij zelf besloot.

Tot zover in een notendop de ‘liberale’ tirannie sinds 1848; je reinste politiek van de verschroeide aarde. Zo nu en dan vermomd als ‘christelijk’, ‘democratisch’, ‘liberaal’, of in het geval van Balkenende zelfs als ‘duurzaam’.

Maar dat laatste is wel begrijpelijk. Duurzame innovatie, de positieve variant van vernieuwing, is ook nooit iets nieuws bedenken. Net als de CDA-ideologie van ‘goed rentmeesterschap’ dus. Een ideologie die om de een of andere reden bij het CDA van Balkenende altijd uitmondt in het doden van alle leven.

Dynamisch bestaan

Duurzame innovatie die wel vooruit wil, is altijd een kwestie van het verbeteren van al bestaande ideeën die het hele ecosysteem omvatten. Om zo het dynamische bestaan van alle leven te accommoderen – door de waarheid lief te hebben.

Hoe hard die waarheid van de natuur soms ook is – een grizzly-beer is pas een tiran – er is gelukkig ook nog de niet-technische vooruitgang, oftewel de ontwikkeling van een beschaving.

Zelfs of misschien wel juist in de gruwelijkste ontaardingen van de Staat.

Jasper Mekkes is ingenieur en vooruitgangsfilosoof.

Jasper Mekkes, 11.12.2019 @ 08:03

[Home]
 

1 Reactie

op 11 12 2019 at 08:03 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS