Home » Archief » Luitenant Blueberry is een Almeriaan


[14.08.2018]

Luitenant Blueberry is een Almeriaan

Peter Breedveld

Vera, waar het naturistische Vera Playa Club Hotel staat, ligt in de provincie Almería in de Andalusische regio. Je ziet er in de zomer vooral badgasten. Je moet een eindje rijden voor bezienswaardigheden, maar het landschap onderweg is intrigerend.

Het bestaat uit rotsbergen en zandvlakten, bezaaid met kleine ronde struiken. De rotsformaties zijn heel apart en doen sterk denken aan de decors van oude westerns. In fact, ik moest steeds denken aan de strip Blueberry van Jean-Michel Charlier en Jean Giraud. Precies diezelfde landschappen, met precies diezelfde ronde bosjes.

Ik ontdekte dat hier in de jaren zestig en zeventig veel Spaghetti-westerns zijn opgenomen. Je kunt zelfs nog een oud western-stadje bezoeken dat als filmdecor heeft gediend voor zulke films (hebben we niet gedaan). Toen realiseerde ik me dat Blueberry zich niet afspeelt in Amerika, maar in Spanje. In Almería. Giraud heeft zijn decors gewoon van die films zitten overtekenen.

Indiana Jones

Almería heeft een hoofdstad, Almería. Het is een aangename stad met een grote haven en een Moors fort, een alcazaba, op een berg, van waaruit je de hele stad kunt overzien. Het is gebouwd in de achtste eeuw, De Alhambra is het niet, maar ik vind het altijd spannend om in ruimtes te verkeren waar duizend jaar geleden ook al mensen waren, en stenen aan te raken die duizend jaar geleden ook al door mensen werden aangeraakt.

En er zijn hier beroemde films opgenomen, onder andere Indiana Jones and the Last Crusade. Aan de voet van de berg waar het fort op staat, zijn winkeltjes die versnaperingen en drinken verkopen, en staat er een beeld van de Moorse overheerser.

De kathedraal van Almería, gelegen aan een prachtig plein, is een hele rare. Het ziet er meer uit als een fort dan als een tempel, van buiten dan, met kantelen op de dikke muren en afschrikwekkende leeuwenkoppen.

Van binnen is het een vrij typische kathedraal, erg mooi maar zonder heel erg opvallende kenmerken. Er is een museumpje bij met een paar vreemde schilderijen van Jezus.

Maar er hangt ook een hele fraaie Murillo (de schilder, niet de voetballer):

We aten tapas in een traditionele bar, Casa Puga, met blauwe tegels aan de muren en robuuste hammen boven de bar en echte mannen overal. Van die Spaanse, beetje strenge maar hartelijke mannen. Lekkere tapas, maar niets hoogvliegends. Boquerones, bacalao, dat soort dingen.

Avontuurlijk waren de tapas in Nuestra Tierra, waar de traditionele Spaanse tapas een internationale twist hebben. We aten er meer dan we nodig hadden voor een habbekrats. Vooral een broodje octopus met inktvisinkt vond ik erg lekker.

Tijdens de siesta, die heel lang duurt, worden provinciale steden als Almería altijd heel stil, met nagenoeg lege straten waar je hoogstens een paar toeristen door ziet dwalen.

We konden echter nog terecht in een heel leuk archeologisch museum, het Museo de Almería. Het museum, dat verschillende verdiepingen heeft met een open trappenhuis, lijkt vooral gericht te zijn op scholieren, want behalve interessante vondsten (die evenwel weinig afwijken van wat je doorgaans ziet in dergelijke musea) wordt ook uitgelegd (met onder andere nagebootste archeologische vindplaatsen) hoe archeologie te werk gaat. Midden in het museum, tussen de trappen, is een enorme zuil die bestaat uit een doorsnede van de bodem in Almería, compleet met fossielen en zo. Dat vond ik heel aardig.

Het museum is gevestigd in een mooi, modernisch gebouw, dat bestaat uit massieve blokken en doet denken aan sommige kastelen die je in de onherbergzamere gebeden in Spanje.

Na dit bezoek hebben we nog wat gedwaald door de stille straten van de stad, maar de hitte had ons uitgeput en we meenden alles wel te hebben gezien, dus zijn we weer teruggereisd naar Vera, op ongeveer een uur rijden.

 

Become a Patron!

 

Is het Vrije Woord u écht lief? Help me dan met een financiële bijdrage. Deze website wordt elke dag bedreigd door de virtuele knokploegen van Domrechts, malafide Nederlandse journalisten en zelfs door de vicepremier. Steun Frontaal Naakt. Doneer aan de enige dwarsdenkende, onafhankelijke site van Nederland. Stort wat u missen kunt op rekeningnummer NL59 RABO 0393 4449 61 (N.P. Breedveld, Rabobank Rijswijk), SWIFT BIC RABONL2U o.v.v. ‘Frontaal Naakt’. Lees hier waarom dat niet met PayPal kan, maar steunen via Patreon kan weer wel. Nog liever heb ik dat u op Frontaal Naakt adverteert of mij inhuurt. Mail mij.

Peter Breedveld, Reizen, 14.08.2018 @ 10:48

[Home]
 

1 Reactie

op 14 08 2018 at 10:51 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JUNI

O Aso’s in de trein

O Waarom zijn christenen van die hardvochtige klootzakken?

O Huub Stapel is een klootzak

O Het gilde van het bruine gajes

O Lampies ontdekken: extreemrechts is best linke soep

O Mag geen omvolking zeggen

O Harde stukjes poep

O Niet zien is geloven

O Wilders: domme lul of geniale schurk?

O Ook Jezus was een harteloze bullebak

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS