Home » Archief » Samuel Paty de schuld geven van zijn eigen gruwelijke dood? Doe even lekker normaal


[21.10.2020]

Samuel Paty de schuld geven van zijn eigen gruwelijke dood? Doe even lekker normaal

Peter Breedveld


Scène uit Ghost-Cat of Yonaki Swamp (Tasaka Katsuhiko, 1957)

Gisteravond zag ik een fragment voorbij komen uit wéér een nieuwe talkshow (hoeveel praatprogramma’s hebben jullie nodig?) met wéér de onvermijdelijke Fidan Ekiz, waarin een docent oreerde dat vrijheid van meningsuiting natuurlijk niet betekent dat je mensen moet kwetsen. Ik had me die ochtend al geërgerd aan een geschiedenisstudent die hetzelfde zei, dat je “in het klaslokaal rekening dient te houden met de kwetsbaarheid van je leerlingen”.

Hartstikke mooi natuurlijk, dat je als docent zo begaan bent met je leerlingen, maar gruwelijk ongepast en stuitend respectloos om te wijzen op de grenzen van de vrijheid van meningsuiting en dat “vrijheid van meningsuiting met verantwoordelijkheden komt” naar aanleiding van de onthoofding, in Parijs, van een docent die in het kader van een les over vrijheid van meningsuiting een aantal Mohammed-karikaturen had getoond.

Daarmee worden we teruggeflitst naar 2004, toen Theo van Gogh op straat werd afgeslacht door een gekwetste moslim en een koor van fatsoensrakkers zijn schrille stem liet horen om ons voor te houden dat dít het gevolg is als je moslims niet met respect behandelt. Dat vrijheid van meningsuiting natuurlijk géén vrijheid van belediging is en dat je alles mag zeggen, maar dat je niet alles hoeft te zeggen. De toenmalige minister van justitie vond het zelfs een uitstekende gelegenheid om een oude wet op smadelijke godslastering in ere te herstellen.

Collectieve waanzin

Het signaal dat daarvan uitging: Van Gogh had zijn gruwelijke afslachting helemaal aan zichzelf te danken. In een vlaag van collectieve waanzin werden in Nederland daarna boeken uit het zicht gehaald die moslims zouden kunnen kwetsen, wetenschappers gecensureerd, zelfs naakten van de muur gehaald want God, een moslim mocht zich eens gekwetst voelen. Woorden zijn dodelijker dan daden, beweerde Trouw-columnist Jacques van Doorn toen het door kogels doorzeefde lijk van Van Gogh bij wijze van spreken nog koud lag te worden.

Dat absurde vertoog, die woedendmakende houding van zowat iedereen in Nederland in die tijd is waarom Frontaal Naakt bestaat.

Ik stel voor dat we dit niet weer over gaan doen. Dat je even tien seconden nadenkt voor je je waffel opendoet over respect en de grenzen van vrijheid van meningsuiting terwijl een docent is onthoofd, onthoofd, in Covids naam, omdat een moslim vond dat de grenzen van meningsuiting waren overschreden.

Groot verantwoordelijkheidsgevoel

Laten we Samuel Paty, niet alleen een docent met groot verantwoordelijkheidsgevoel, maar ook een echtgenoot en een vader, het nodige respect geven door hem niet de schuld te geven van zijn eigen gruwelijke dood. Niet te suggereren dat hij geen oog had voor het emotionele welbevinden van zijn leerlingen want hij had ze nota bene de mogelijkheid gegeven om de klas te verlaten voordat hij die cartoons toonde. Met grote omzichtigheid heeft hij het over vrijheid van meningsuiting gehad.

De dood van Samuel Paty lijkt mij een aanleiding om te laten zien dat we pal voor de vrijheid van meningsuiting staan. Dat een open, vrije, democratische samenleving betekent dat je het risico loopt te worden gekwetst door meningen, kunstwerken, boeken, muziek en cartoons die je aanstootgevend vindt. Dat dit óók betekent dat je het risico loopt anderen te kwetsen met jouw opvattingen en jouw geloof.

Gekwetstheid

Dat degene die echt gekwetst is, Samuel Paty is en niet zijn moordenaars. Dat we het misschien moeten hebben over de grenzen van uiting geven aan je gekwetstheid. Dat gekwetst zijn niet betekent dat je iemand zomaar mag onthoofden of doodschieten. Dat je godverdomme best een beest bent als je mensen afslacht.

En dat het ongelofelijk is dat ik nu, in 2020, deze column moet schrijven.

 

Become a Patron!

 

Is het Vrije Woord u écht lief? Help me dan met een financiële bijdrage. Deze website wordt elke dag bedreigd door de virtuele knokploegen van Domrechts, malafide Nederlandse journalisten en zelfs door de vicepremier. Vorig jaar moest ik voor de rechter verschijnen wegens belediging van een racistische troll! Steun Frontaal Naakt. Doneer aan de enige dwarsdenkende, onafhankelijke site van Nederland. Stort wat u missen kunt op rekeningnummer NL59 RABO 0393 4449 61 (N.P. Breedveld, Rabobank Rijswijk), SWIFT BIC RABONL2U o.v.v. ‘Frontaal Naakt’. Lees hier waarom dat niet met PayPal kan, maar steunen via Patreon kan weer wel. Nog liever heb ik dat u op Frontaal Naakt adverteert of mij inhuurt. Mail mij.

Peter Breedveld, 21.10.2020 @ 08:52

[Home]
 

1 Reactie

op 21 10 2020 at 08:52 schreef Peter:

Ook een mening? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS