Home » Archief » Jouw turfstekende betbetovergrootvader had nog steeds wit privilege, knurft


[22.12.2022]

Jouw turfstekende betbetovergrootvader had nog steeds wit privilege, knurft

Peter Breedveld

Nederland is wereldkampioen kneuterige kleinzieligheid, maar het kneuterigste, sneuste, kinderachtigste, gênantste vertoon van die Hollandsche kleinzieligheid is de reactie op de excuses voor de slavernij van de tegenstanders daarvan. Limburger Will Jansen, bijvoorbeeld, vindt dat er eerder excuses aangeboden moeten worden voor de ‘uitbuiting, discriminatie en vernedering van de Limburgse bevolking tijdens de periode als generaliteitsland van de Republiek der Verenigde Nederlanden’. Brabander Jan Verhoeven vindt dat hij als katholieke Brabander geen excuses hoeft aan te bieden omdat Brabanders zelf zijn uitgebuit. En er is een leger van witte Nederlanders wier voorouders allemaal turfsteker waren die in plaggenhutten woonden.

Het lot van je verre voorouders te vergelijken met dat van mensen die hun menselijkheid is afgenomen, die als bederfelijke waar werden verkocht en verscheept en doorverkocht, wier kinderen hen werden afgenomen en doorverkocht, die werden mishandeld en verminkt en vermoord, wat een opgedroogde hondendrol ben je dan. Veel Surinaamse en Caraïbische Nederlanders hebben nog familieleden gekend die zelf slaafgemaakte waren, zo kort geleden is het nog maar. Er is geen Brabander of Limburger die aan tafel nog verhalen heeft gehoord over hoe erg het was onder Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.

En al zou je nog zo’n fossiel in de familie hebben, als witte Limburger word je niet gediscrimineerd, Brabanders hebben niks van de politie te vrezen. Geen witte Nederlander die wordt achtergesteld op de arbeidsmarkt, de woningmarkt of in het onderwijs omdat hij wit of katholiek is. Dat is wat jou van een zwarte Nederlander onderscheidt. Die ondervindt nog steeds de gevolgen van wat zijn voorouders is aangedaan.

Lijfstraffen

Onze voorouders zijn bijna allemaal onderdrukt door dezelfde elite die ook rijk werd van de slavernij, maar ook de Drentse turfsteker had wit privilege, net als de katholieke Brabanders en Limburgers. Ze werden niet uit hun dorp geroofd en verhandeld als goederen. Hun kinderen werden niet bij ze weggehaald. Als zij op een plantage of een slavenschip werkten, waren zij het die de lijfstraffen uitdeelden, zwarte mensen aan haken ophingen, het ruim vol slaven dichttimmerden voordat een schip tot zinken werd gebracht om het verzekeringsgeld op te strijken.

En toen de Verlichting kwam en de fundamenten werden gelegd voor onze democratische rechtsstaat, met grondrechten voor iedereen, bestond die ‘iedereen’ uit witte, christelijke mannen. Grondrechten waren niet voor vrouwen en zeker niet voor Afrikanen, Aziaten en inheemse Amerikanen. Dat waren beesten des velds en daarmee kon een witte christen doen wat hij wilde. Nou, dat hoefde je ‘m geen twee keer te zeggen. Het zwartste van de christelijke ziel deed zich gelden ten tijde van de slavernij en in de koloniale tijd. Het gruwelijkste sadisme, de wreedste onmenselijkheid werd de vrije loop gelaten. Het was zelfs winstgevend.

Foute grapjes

Daar voelde niemand zich schuldig over omdat tot slaaf gemaakten waren ontmenselijkt. Ze hebben toch geen volwaardig bewustzijn, ze voelen veel minder dan wij, ze zijn niet in staat tot zelfstandig denken of tot het scheppen van dingen, schreven belangrijke filosofen als Voltaire, Locke, Hume en Hegel over zwarte mensen.

Dat racisme is nog altijd niet uitgeroeid, kun je lezen in de rapporten over discriminatie, in de uitgelekte Whatsapp-gesprekken van de politie, kun je politici horen tieren in de Tweede Kamer.

Als witte boer kun je het hele land terroriseren op je trekker, steun van de politie gegarandeerd. Maar als een Nederlander van kleur op vreedzame wijze tegen racisme protesteert, wordt hij in elkaar geslagen en raakt hij zijn baan kwijt. De politie helpt, alweer, de witte racisten die vreedzame demonstranten van kleur belagen.

Waarom denk je dat zoveel mensen nog aan Zwarte Piet hechten, een racistische karikatuur die duidelijk naar de slaventijd verwijst? De overtuiging dat een zwarte mens minderwaardig is, zit diep in onze cultuur ingebakken en in de fundamenten van onze democratische rechtsstaat. Want daar mag in de loop der tijd steeds aan gesleuteld zijn, zodat na de mannen ook vrouwen kiesrecht kregen en ook Afrikanen grondrechten mochten genieten, maar die racistische genen zitten er nog. De mechanismen en de dynamiek van toen zijn nog niet uitgewerkt. Het zit ook nog in de foute grapjes, de karikaturen in Het Financieele Dagblad, het superioriteitscomplex van een sociaaldemocratische politicus die Freudiaans spreekt van “de pech om niet wit te zijn“.

Genezingsproces

De slavernij is nog niet voorbij zolang Nederland geen rekenschap geeft van wat het heeft gedaan, hoe ontwrichtend en traumatisch dat is geweest, hoe het zover heeft kunnen komen en hoe die misdaden doorwerken in onze tijd, bij onze landgenoten. Hoe dezelfde mentaliteit, die van Nederland een in slaven handelende natie maakte, ons nu een land maakt dat de slavernij en de uitbuiting outsourcet. De excuses van Rutte zijn alleen nog maar het begin van een lang genezingsproces.

En nee, Will Jansen en Jan Verhoeven hoeven geen excuses aan te bieden. Ze hebben niks gedaan behalve twee muffe zakken bedorven aardappelen zijn. Rutte biedt zijn excuses ook niet namens zichzelf aan, maar als vertegenwoordiger van een staat.

Waarom is dat zo moeilijk te begrijpen? Wat Jansen en Verhoeven wel moeten, wat we allemaal moeten, is nadenken over hoe wij met elkaar omgaan, onderzoeken wat de gevolgen daarvan zijn, waarom we zo doen en wat we kunnen doen om elkaar gelukkiger te maken.

 

 

Become a Patron!
 

Is het Vrije Woord u écht lief? Help me dan met een financiële bijdrage. Doneer aan de enige dwarsdenkende, onafhankelijke (maar echt) site van Nederland. Rekeningnummer NL24 ASNB 8832 6749 39 (N.P. Breedveld, ASBN Rijswijk), BIC ASNB NL21. Lees hier waarom dat niet met PayPal kan, maar steunen via Patreon kan weer wel en sinds kort ook met een Tikkie. Wordt dat symbool van de Hollandse krenterigheid tenminste voor iets nuttigs ingezet. Adverteren? Mail mij.

Peter Breedveld, 22.12.2022 @ 16:10

[Home]
 

1 Reactie

op 22 12 2022 at 16:11 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JUNI

O Aso’s in de trein

O Waarom zijn christenen van die hardvochtige klootzakken?

O Huub Stapel is een klootzak

O Het gilde van het bruine gajes

O Lampies ontdekken: extreemrechts is best linke soep

O Mag geen omvolking zeggen

O Harde stukjes poep

O Niet zien is geloven

O Wilders: domme lul of geniale schurk?

O Ook Jezus was een harteloze bullebak

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS