Home » Archief » Hoe dan, Jan?


[18.02.2005]

Hoe dan, Jan?

Thomas Cool / Thomas Colignatus

Naaktrots (87k image)

Hoe dan, Jan? is een verslag in boekvorm van een gesprek dat journalisten Karel Glastra van Loon en Kees Slager hadden met SP-voorman Jan Marijnissen. “Wijzelf hebben er nooit een geheim van gemaakt dat wij het goed met Jan en zijn partij kunnen vinden, zonder dat we overigens lid zijn”, verklaren de journalisten. “We voelen ons serieus betrokken, maar houden wel graag onze journalistiek onafhankelijke opstelling.”

Op 31 januari 2005 had de Volkskrant een paginagrote foto van Jan Marijnissen, vriendelijk glimlachend en met een biertje in de hand. “Met 44.299 leden is de SP zojuist de derde partij van Nederland geworden,” vertelde hij, even alleen naar de leden kijkend en niet naar de kiezers. “We weten uit peilingen dat er zo’n 800.000 fans rondlopen die nog geen lid zijn. Welnu, hier een persoonlijke uitnodiging: wordt [sic] lid, en steun onze sociale en kritische aanpak. En, voor wat hoort wat: u krijgt het boek dan gratis.”

Dat een politieke partij zijn nieuwe leden een onafhankelijk journalistiek boek geeft is opmerkelijk. Men vermoedt haast dat er niet zodanig kritische beschouwingen in staan dat de leden meteen weglopen. Dat de journalisten geen lid zijn en alleen vragen stellen wil niet zeggen dat het effect van een hagiografie daarmee vermeden is. Het is nuttig om te zien waar een en ander toe geleid heeft, en of de vragen, die helder zijn, ook relevant en kritisch zijn.

Kenmerkend voor de geschiedenis van Marijnissen (hieronder JM) en zijn SP is dat zij voor zichzelf zijn begonnen en zich niet bij de PvdA hebben aangesloten. JM presenteert zich als de leider en anderen mogen op hem stemmen. JM zal niet snel een andere leider boven hem erkennen. De stemmen die in 2003 naar de SP gingen, gingen niet naar de PvdA, en verzwakten zo de positie van de PvdA in de kabinetsonderhandelingen. Voor ‘rechts’ Nederland is het prachtig dat ‘links’ Nederland zo verdeeld is. JM en de SP zeggen wel dat ze voor de verdrukten opkomen, maar ondertussen maken ze de politiek van Jan Peter Balkenende mogelijk die voor die verdrukten juist nadelig is – welke verdrukten dan bij de SP mogen komen uithuilen. Hoe meer ‘Verelendung’ over de laatste vijftien jaar hoe stabieler de aanhang van de SP, schijnt het. Het boekje dient deze politiek en nergens is er de reflectie of dit allemaal wel zo verstandig is.

De belangrijkste uitspraak van JM in het boekje is deze:

“Het is eigenlijk moeilijk te begrijpen hoe het neoliberalisme vanaf het begin jaren tachtig zo’n zegetocht heeft kunnen maken en links in het defensief heeft gedrongen. Niet alleen hier maar over de hele wereld.”

Hiermee geeft JM aan dat hij de laatste vijfendertig jaar in een soort Wonderland heeft geleefd. Het is hem ontgaan dat in 1970-1985 een grote economische crisis ontstond, met massale werkloosheid en ontsporende overheidsfinanciën, en dat de regeringen van westerse landen, onder leiding van de economische wetenschap, bewust kozen voor ‘neoliberaal’ beleid. Ook de PvdA heeft die ommezwaai gemaakt, al vroeg met het éénprocentsbeleid van Duisenberg. JM toont geen enkel begrip voor de les die Wim Kok wél geleerd had:

“Premier Kok had in 1994 moeten zeggen: ‘Ik erf een geweldig groeiende economie, daar gaan we nu eens iets moois voor dit land uit halen.’ Maar wat deed hij? Hij gaf 30 miljard lastenverlichting weg aan de individuele burgers.”

Maar het waren juist de economische ontwikkeling en de ontwikkeling in de economische wetenschap die Kok tot inkeer brachten. JM doet alsof dat allemaal niet nodig was.

JM en de SP hameren op een gunstige doorrekening van hun verkiezingsprogramma door het Centraal Planbureau (CPB). De lezer doet er goed aan om zijn of haar vingers nog eens goed na te tellen. Het boekje “Hoe dan, Jan?” staat vol met allerlei plannen. Laten we dit geheel X noemen. Voor doorrekening door het CPB is maar een beperkt gedeelte geselecteerd. Laten we dit Y noemen. Het blijkt vervolgens dat de doorrekening van Y een voor de SP ‘politiek gunstig’ resultaat oplevert. Vervolgens suggereert JM dat de doorrekening door het CPB ook X onderbouwt. JM is hier als iemand die aan een marathon begint en na honderd meter zegt “ik voel me nog goed, dus de rest kan ook”.

“Ik besef maar al te goed dat we dat wat in twintig jaar is scheefgegroeid, niet morgen allemaal kunnen veranderen. Dat is te veel gevraagd. Het zal altijd stap voor stap gaan en soms met erg kleine stapjes. Zoals de stapjes die wij voorstellen in onze alternatieve begroting. De rekenmeesters van het Centraal Planbureau zeggen daarover dat het kán. Voor hetzelfde geld kan een ander – in mijn ogen beter – beleid gerealiseerd worden.”

Hopelijk ziet men in dat de logica niet deugt. Niet X is doorgerekend maar alleen het verkiezingsprogramma Y. Wil men stellen dat X onderbouwd is dan zal men X toch eerst moeten doorrekenen.

Wie vervolgens de CPB-publicatie “Keuzes in kaart 2003-2006. Economische effecten van acht verkiezingsprogramma’s” (2002) erop naslaat, leest vervolgens dat het SP programma nadelig is voor structurele groei en structurele werkloosheid:

“De SP tenslotte kiest voor een verhoging van uitkeringen en een stevig milieubeleid. De hogere replacement rate en de forse lastenverzwaring leiden structureel tot een hogere werkloosheid: de evenwichtswerkloosheid stijgt naar meer dan vijf procent. De herverdeling van inkomens betekent op korte termijn een bestedingsimpuls, zodat de BBP-groei tijdens de kabinetsperiode niet wordt geschaad. Maar de structurele groei komt iets lager uit, zodat ook het structurele begrotingssaldo relatief laag uitkomt. Daartegenover staat wel winst op milieugebied.”

Hoezo ‘heeft het CPB doorgerekend dat het kan’ ? Te hopen valt dat de auteurs met hun “journalistiek onafhankelijke opstelling” dit alles in een volgende herdruk meenemen.

De ideeën van Marijnissen en de SP zijn op cruciale punten wereldvreemd, deels inconsistent, en ten aanzien van het Centraal Planbureau (CPB) ongeloofwaardig. De 800.000 sympathisanten die overwegen lid te worden of het boek in de winkel te kopen zijn beter af met een studie van het vele materiaal op het internet. Een probleem wel is dat het CPB toch ook wel steken heeft laten vallen bij de gevolgen van het belastingtarief van tweeënzeventig procent van de SP en bij de aanpak van de werkloosheid, dus de sympathisanten moeten iets meer huiswerk doen dan zij wellicht denken. Hopelijk vergeten de economen in Nederland niet dat niet alleen de SP maar ook het CPB af en toe een kritische blik gegund mag worden.

Karel Glastra van Loon en Kees Slager, “Hoe dan, Jan? Een gesprek over nieuw optimisme in tijden van crisis”, L.J. Veen 2005, 159 pagina’s, € 12,-

Thomas Cool is voorzitter van het Sociaal Liberaal Forum en voor het SLF kandidaat voor president van de EU. “Colignatus” is sinds zomer 2003 zijn wetenschappelijke naam als econometrist (oud CPB) en wetenschapper, om misverstanden ten aanzien van zijn politieke positie te verkomen. Een uitvoeriger boekbespreking van zestien pagina’s staat hier.

Algemeen, 18.02.2005 @ 14:28

[Home]
 

0 Reacties

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS