Home » Archief » De gestaalde kaders van de antiracismebeweging


[21.07.2020]

De gestaalde kaders van de antiracismebeweging

Peter Breedveld


Illustratie door Bernhard Pangkok uit het
Duitse tijdschrift Jugend (1896 – 1940)

In navolging van de open brief in Harper’s Magazine heeft ook het groepje Leidse juristen rond Paul Cliteur en Thierry Baudet in een open brief stelling genomen tegen de cancelcultuur en voor het ‘vrije debat’. Die brief wordt, evenals het Amerikaanse origineel, weggehoond door zowat iedereen in het progressieve kamp. Dat ligt ook voor de hand, want de opstellers ervan hebben zowat allemaal in het openbaar opgeroepen tot het cancellen van mensen wier mening hen niet aanstaat, waarbij zelfs de weerman van het NOS-Journaal het moest ontgelden. Toen historicus Nadia Bouras één van de ondertekenaars, Geerten Waling, herinnerde aan zijn aandeel in een onsmakelijk debat in de Balie, waarin onder andere de mogelijkheid werd geopperd om moslims te deporteren, dreigde hij meteen aangifte tegen haar te gaan doen.

Vrij debat, maar alleen voor wie moslims wil deporteren.

Toch getuigt het van extreme kortzichtigheid om te stellen dat cancel-culture niet bestaat, of dat de vrijheid van meningsuiting niet in gevaar zou zijn. Dat is ie wel degelijk. Niet alleen in Amerika, waar wetenschappers ontslagen zijn voor bijvoorbeeld het delen van wetenschappelijk onderzoek, maar ook in Nederland. Progressieve intellectuelen en pseudo-intellectuelen beweren dat cancel-culture een term is die is verzonnen door mensen in machtsposities, die zich bedreigd voelen door de kritiek van gemarginaliseerde groepen, maar in het rijtje gecancelde individuen dat ik in deze column opsom, zitten weinig machtige mensen. Bovendien kun je je schouders ophalen over iemand als J.K. Rowling, die klaagt te worden gecanceld terwijl ze superrijk is en in sjieke media publiceert, maar het verbale geweld, de bedreigingen en oproepen tot boycot tegen haar zijn een duidelijk signaal naar minder machtige mensen dan zij, die hun mond houden uit angst publiekelijk te worden geschandpaald en brodeloos te worden.

“Mooi”, zeggen veel mensen, “want dat zijn toch vieze vuile TERFS en transfoben die hun bek moeten houden.”

Voilá, cancel-culture.

De OneWorld/Dipsaus-kliek

Het is goed te zien dat de antiracistische beweging in Nederland massa begint te krijgen. Wat begon met de arrestatie van Quinsy Gario en Jerry Afriyie bij een Sinterklaasintocht, de demonisering en cancelling van het duo, van Sylvana Simons en van DENK is inmiddels uitgegroeid tot een beweging waarnaar geluisterd wordt, die serieus genomen wordt. Zwarte Nederlanders schuiven aan in de praatprogramma’s, zitten in Zomergasten. Er wordt gedebatteerd over racisme, racisme staat in the picture. Er zit schot in de zaak.

Minder positief vind ik dat binnen die antiracistische beweging een groep actief is van fascistoïde extremisten die iedereen intimideert en bedreigt die kritiek op haar heeft, en die een steeds grotere invloed lijkt te krijgen op de rest van het antiracisme. Het is de groep rond het magazine One World (dat onlangs één van zijn freelancers wipte vanwege een onwelgevallige mening) en de podcast Dipsaus, die inclusief pretenderen te zijn maar een liturgie van strenge dogma’s en taboes uitdragen waarvan elke puntkomma door iedereen dient te worden omarmd, op straffe van uitsluiting en publieke veroordeling. Zij wijzen ketters aan die dienen te worden verstoten. Dat kunnen mensen zijn die hun hele leven hebben gestreden tegen racisme, dat maakt ze geen zak uit. Zo schopte één van hen een boel stennis op het literaire Winternachtenfestival, waar de Zuid-Afrikaanse dichter Antjie Krog optrad. Krog is wit en dus “hella problematic” en moet daarom worden gecanceld.

Het streven van deze groep is niet mensen te overtuigen maar ze te terroriseren tot gehoorzaamheid. Ter illustratie: één van de leerstukken van het huidige antiracisme, het beginsel van het witte privilege, wordt door weinig mensen begrepen, tot grote ergernis van de antiracisten. Maar in plaats van beter uit te leggen wat wit privilege is, moet aanvaarding van dit leerstuk worden opgelegd. Het moet niet langer sociaal geaccepteerd worden het niet te snappen, zegt Sander Philipse. Streng verboten om niet te begrijpen wat wit privilege is. Philipse is één van de sleutelfiguren binnen de OneWorld-kliek, een witte man die in lange artikelen in One World uitlegt dat witte mannen hun mond moeten houden en niet voor zwarte mensen mogen spreken, wat kennelijk het speciale witte privilege van Philipse zelf is.

Bedreigd en doodgewenst

Ik heb zelf ook al al heel wat te stellen gehad met Philipse en zijn makkers, die geen gelegenheid voorbij laten gaan om mij te verketteren als racist, seksist, ‘misogynoir’, klootzak en hufter en meer van dat fraais. Sinds vorige week is het weer raak, omdat ik het gewaagd had voor te stellen niet iedereen verrot te schelden en te terroriseren die nog niet alles begrijpt rond trans mensen. Streng verboten. De afgelopen week ben ik vanuit antiracistische hoek weer eens veelvuldig uitgescholden, verdachtgemaakt, belasterd, bedreigd en doodgewenst. Philipse en Dipsaus-redacteur Zaire Krieger verspreidden een screenshot van een uit de context gerukt fragment uit een oude column van mij, om te ‘bewijzen’ dat ik een racistische seksist ben. Antiracist Michael van Zeijl, landelijk bekend van hun (pluralis genderalis) nogal plastische doodsbedreigingen, wil dat ik zelfmoord pleeg.

Ook werd mijn Marokkaans-Nederlandse geliefde door de antiracisten belaagd, want net als de racisten hebben ze er grote moeite mee dat een “vrouw van kleur” met een witte man is. In de woorden van de antiracistische roeptoeter Arzu Aslan: gemengde relaties zijn racistisch.

Trollenoffensief

Deze groep was tot voor kort makkelijk te onderscheiden van de beschaafde antiracisten, maar de laatste tijd hou ik ze nauwelijks meer uit elkaar. Afgelopen weekend, bijvoorbeeld, ging ik op Twitter een discussie aan over wit privilege (onverbeterlijk, die Breedveld) die door twee van mijn progressieve vrienden werd geprezen om haar redelijkheid en beschaafdheid, maar waarin ik door mensen, van wie ik altijd dacht dat ze me goedgezind waren, werd uitgekafferd en soms regelrecht als een hond behandeld op een manier die ik gewend was van de One World-kliek. Dat is inmiddels ontaard in een trollenoffensief waarbij ik word doodgewenst, waarin wéér mijn “niet-witte partner” er bij de haren wordt bijgesleept en waarin ik word uitgemaakt voor transfoob en cishet-trash (toen ik vorige week de trans activisten bekritiseerde was ik racist en misogynoir, nu bekritiseer ik antiracisten en ben ik transfoob).

Echt niet normaal, deze ongebreidelde agressie van totale psycho’s die op hoge toon eisen dat je ze met de juiste voornaamwoorden aanspreekt maar zich volkomen gerechtvaardigd voelen jou voor alles uit te maken wat er in ze opkomt en zich te buiten gaan aan de ziekste geweldsfantasieën.

Gevreesd en gehaat

Cancel-culture noem ik dat, en reken maar dat het een bedreiging van de vrije meningsuiting is. De bedoeling van deze snoeiharde intimidatie is mij en anderen onze bek te laten houden, want tegenspraak wordt niet geduld. Ik zie de antiracisten steeds vaker hun toevlucht zoeken tot de methoden die GeenStijl en De Telegraaf zo gevreesd en gehaat hebben gemaakt. En wat “problematisch” is, is dat er vanuit het beschaafde antiracisme geen veroordeling komt van deze militante onverdraagzaamheid.

En terwijl u zich vrolijk maakt om de zoveelste blonde rechtenstudent die solliciteert naar de positie van schildmaagd voor Baudet, ga ik me de komende tijd met deze gestaalde kaders van het antiracisme bezighouden.

 

Become a Patron!

 

Is het Vrije Woord u écht lief? Help me dan met een financiële bijdrage. Deze website wordt elke dag bedreigd door de virtuele knokploegen van Domrechts, malafide Nederlandse journalisten en zelfs door de vicepremier. Vorig jaar moest ik voor de rechter verschijnen wegens belediging van een racistische troll! Steun Frontaal Naakt. Doneer aan de enige dwarsdenkende, onafhankelijke site van Nederland. Stort wat u missen kunt op rekeningnummer NL59 RABO 0393 4449 61 (N.P. Breedveld, Rabobank Rijswijk), SWIFT BIC RABONL2U o.v.v. ‘Frontaal Naakt’. Lees hier waarom dat niet met PayPal kan, maar steunen via Patreon kan weer wel. Nog liever heb ik dat u op Frontaal Naakt adverteert of mij inhuurt. Mail mij.

Peter Breedveld, 21.07.2020 @ 08:07

[Home]
 

11 Reacties

op 21 07 2020 at 15:44 schreef MNb:

“de zoveelste blonde rechtenstudent die solliciteert naar de positie van schildmaagd voor Baudet”
Die student – M/V/Anders ?
Linkse cancelcultuur is al oud. Zie bv. de CPN onder leiding van Paul de Groot voor een extreem (en dus niet uitzonderlijk) voorbeeld. Of Karl Marx die Michael Bakunin de Eerste Internationale uitgooide.

op 21 07 2020 at 19:51 schreef Saul:

(Retorische vraag) Die naakte man op het paard is dat Don Quichot?

op 22 07 2020 at 15:55 schreef Menno:

‘Ik zie de antiracisten steeds vaker hun toevlucht zoeken tot de methoden die GeenStijl en De Telegraaf zo gevreesd en gehaat hebben gemaakt.’

Dat vind ik op zichzelf niet zo’n heel slechte ontwikkeling. Naar mijn smaak zijn progressieven vaak te redelijk, te veel van de consensus. Schermen met (juiste) cijfers en een beroep doen op redelijkheid helpen meestal niet bij (tegen) mensen die te kwader trouw handelen.

Ik lees je stukken al jaren, Peter, vaak met enorme instemming. Maar dit betoog vind ik moeilijk te verteren, of in te voelen, of hoe je het ook maar wilt zeggen. Je stipt zeker een aantal goede punten aan, maar ik lees toch vooral een stuk van een man die niet goed met kritiek om kan gaan. Een heleboel zaken zie je dikwijls heel scherp, maar zou het misschien zo kunnen zijn dat ook jij een blinde vlek hebt, al is het een kleintje?

Nu zul je vast zeggen: ja, maar ze schelden! En mijn gekleurde beminde! etc. Maar dat doe jij ook. Op een vaak pijnlijke maar hilarische manier zet je mensen in een paar streken van je scherpe pen neer of weg. Dat vind ik echt te gek, want de meesten verdienen het ook. Het is jammer dat je zelf niet een wat dikkere huid hebt.

op 22 07 2020 at 17:58 schreef MNb:

De dikte van PB’s huid is van precies nul komma nul belang voor de beoordeling van de voorbeelden die hij geeft. Typisch dat je het niet over die voorbeelden hebt, Menno. Jouw “te veel van de consensus” is dan ook domweg geleuter. Mensen wordt het zwijgen opgelegd om …. consensus te creëren. Dat overkomt iedereen die ook maar een beetje van de voorgeschreven lijn afwijkt. Zoals bv. Noam Chomsky. Daar volgt niet uit dat ik het eens ben met de brief die hij mede ondertekend heeft, om die non-sequitur van linkse fanatici meteen te ontkrachten.

op 22 07 2020 at 19:42 schreef Theo Ruyter:

Per toeval, maar wel in het kader van de cancel culture c.q. afrekencultuur bij Frontaal Naakt beland. Een émigré heeft blijkbaar meer tijd nodig om de juiste plekken te vinden dan een inwoner van de Polder. Al bij de titel wist ik het: goddank – ik moet nodig ook met Hem gaan chillen – iemand die verwoordt wat me sinds begin juni zonneklaar is geworden. Die donatie komt eraan.

op 22 07 2020 at 23:46 schreef Menno:

‘De dikte van PB’s huid is van precies nul komma nul belang voor de beoordeling van de voorbeelden die hij geeft. Typisch dat je het niet over die voorbeelden hebt, Menno. Jouw “te veel van de consensus” is dan ook domweg geleuter. Mensen wordt het zwijgen opgelegd om …. consensus te creëren. Dat overkomt iedereen die ook maar een beetje van de voorgeschreven lijn afwijkt. Zoals bv. Noam Chomsky. Daar volgt niet uit dat ik het eens ben met de brief die hij mede ondertekend heeft, om die non-sequitur van linkse fanatici meteen te ontkrachten.’

Dank, nu weet ik weer waarom ik nooit op dit soort sites reageer. Bovenstaande reactie van MNb is echt wartaal. Een ander woord heb ik er niet voor. Kansloos. Ik ga me weer anoniem nuttig maken in de maatschappij, zoals ik dat al jaren, dag in, dag uit doe. Veel succes met de non-sequiturs.*

(a word stupid people use to sound intelligent, om The Simpsons te citeren)

op 23 07 2020 at 05:14 schreef Peter:

Jammer dat je niet een wat dikkere huid hebt, Menno, en kennelijk niet goed met kritiek kunt omgaan.

op 23 07 2020 at 10:21 schreef Menno:

Het grappige is dat ik echt heb getwijfeld of ik Frontaal Naakt financieel zou steunen, Peter. Ik lees al heel lang mee. Zoals je hierboven kunt lezen, spreek ik zeer veel waardering uit voor je werk. De reactie van MNb is écht wartaal voor mensen die niet de hele dag op Twitter zitten. Dat bedoel ik niet eens lullig.
Dit is de eerste keer dat ik reageer; deze interacties doen me besluiten om Frontaal Naakt voorlopig links te laten liggen. Jammer dat je niet kunt zien wie je vrienden zijn (en wie niet). Desondanks een hartelijke groet uit Amsterdam.

op 23 07 2020 at 12:24 schreef Problematica:

Menno.

Je bent mijn grootste held. Ik ben eigenlijk een beetje verliefd op je, omdat je niet problematisch bent etc. je bent heel erg onproblematisch. De minst problematische man van Holland.

Eigenlijk wil ik jou financieel steunen.

Is het goed als ik de helft van mijn maandsalaris voortaan aan jou doneer ?

Want je doet echt goed werk. Jezus, held !

op 23 07 2020 at 12:57 schreef Peter:

Kut zeg, gaat er mooi weer 2,50 euro aan mijn neus voorbij.

op 23 07 2020 at 13:25 schreef Problematica:

Dat is toch weer een hamburger bij de Mac minder !

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS