Home » Archief » Kolonialisme is weer helemaal hip


[07.05.2019]

Kolonialisme is weer helemaal hip

Peter Breedveld


Illustratie: Helen Hyde

In 2011 riep ik 7 mei uit tot Saih Bin Sakam Dag, naar de overlevende van het bloedbad van Rawagede, die in 2010 naar Nederland reisde om over erkenning van deze oorlogsmisdaad te praten. Hij kwam van een koude kermis thuis en overleed een jaar later, op 7 mei.

De botte weigering van onze koningin en van de hele Tweede Kamer behalve twee Kamerleden om Saih Bin Sakam te woord te staan, is exemplarisch voor de weigering van Nederland om het eigen koloniale verleden onder ogen te zien. Daarom is 7 mei, de sterfdag van Saih Bin Sakam, een Dag van Nationale Schaamte over de ellende die wij in de overzeese koloniën hebben aangericht.

Dat besloot ik acht jaar geleden en hoewel ik nooit de illusie heb gekoesterd dat Saih Bin Sakam Dag een officiële gedenkdag zou worden, had ik wel wat vooruitgang verwacht als het gaat om de erkenning van dat koloniale verleden.

Tempo Doeloe

Helaas is precies het tegenovergestelde het geval. Met de normalisering van extreemrechts is er ook een sterk revisionisme in opkomst ten aanzien van het kolonialisme en zelfs van het Nederlandse aandeel in de Transatlantische slavenhandel. In verschillende publicaties in de kwaliteitskranten wordt inmiddels regelmatig gehamerd op de positieve kanten van het kolonialisme.

‘Nu staat kolonialisme gelijk aan roofzucht, slavernij en geweld om de westerse heerschappij te bestendigen’, schreef Kester Freriks afgelopen najaar bijvoorbeeld in het NRC Handelsblad, ‘maar ‘tempo doeloe was ook een mooie tijd. Het is inmiddels verboden te zeggen dat een leven doorgebracht in de archipel een gelukkige tijd was, misschien de gelukkigste die men min of meer heeft gekend.’

Say what?

Stalin en Hitler

Het actualiteitenprogramma EénVandaag schonk een jaar eerder veel aandacht aan een Amerikaanse wetenschapper, Bruce Gilley, die beweert dat het kolonialisme de gekoloniseerde landen vooral veel voordelen heeft gebracht.

En erg actief is een historicus, Piet Emmer, die de slavenhandel door de Nederlanders bagatellisseert (hij vergelijkt de in donkere ruimen samengepakte, geketende slaven met passagiers in een Boeing 747), beweert dat het kolonialisme Aziatische en Afrikaanse landen beschaving heeft gebracht en nu gaat hij weer tegen een tentoonstelling in het Haagse Mauritshuis omdat de slavernij daarin te negatief wordt afgeschilderd. ‘Een schrijver stelt ten onrechte dat Europeanen slaven ‘deporteerden’, een term die we kennen uit de tijd van Stalin en Hitler’, jammert Emmer.

Oké.

Zwarte bladzijden

Van de PVV wisten we dat die partij er een hekel aan heeft te spreken over ‘zwarte bladzijden’ on onze vaderlandse geschiedenis, want dat is volgens Wilders ‘weg met ons’. De adjudant van Wilders, Martin Bosma, werkt onder leiding van GroenLinkser Meindert Fennema momenteel aan zijn proefschrift over Zuid-Afrika, dat volgens hem leeg was toen de Nederlanders er arriveerden.

Maar de ronkende verheerlijking van het kolonialisme door de in extreemrechtse kringen, maar ook bij GroenLinks populaire filosoof Sid Lukkassen tart echt elke verbeeldingskracht. Lukkassen bezingt in zijn boek Avondland en Identiteit de ‘Europese masculiniteit die in feite de wereldzeeën bedwong en de aarde in kaart bracht’. ‘Als ik denk aan de Europese masculiniteit dan denk ik aan de stijlvol geklede aristocraat die vastberaden in de onstuimige golven staart’.

De witte man die de wereld onderwierp. Deze Lukkassen werd uitgenodigd om te spreken over diversiteit in de wetenschap tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer, en ook toen kon hij het niet laten laatdunkend te spreken over ‘postkoloniale studies’ en ‘dekolonisering’ aan de universiteit.

Europese masculiniteit

Niks geen Dag van Nationale Schaamte, dus. Het kolonialisme moet in ere worden hersteld en bezongen worden. Het ‘Daar Werd Wat Groots Verricht’ staat weer in vlammende letters aan het Hollandsche firmament. Het zal me niet verbazen als we misschien dit jaar al de pleidooien voor een Boreale Reconquista kunnen lezen op de opiniepagina’s van NRC, de Volkskrant en Trouw, waarna de Kamer een motie van de leden Özdil en Bosma zal aannemen om de mogelijkheden één en ander in alle onbevangenheid en met medeneming van de position-papers van de heren Emmer, Lukkassen en Freriks met elkaar te bespreken.

Och, Saih Bin Sakam, wat kan ik zeggen ter verdediging van mijn volk? We zijn schaamteloos, maar we weten best dat we schuldig zijn, en daarom overschreeuwen we onze wroeging maar met onze natte dromen over Europese masculiniteit.

Of dat hoop ik dan maar.

 

Become a Patron!

 

Is het Vrije Woord u écht lief? Help me dan met een financiële bijdrage. Deze website wordt elke dag bedreigd door de virtuele knokploegen van Domrechts, malafide Nederlandse journalisten en zelfs door de vicepremier. Binnenkort moet ik voor de rechter verschijnen wegens belediging van een racistische troll! Steun Frontaal Naakt. Doneer aan de enige dwarsdenkende, onafhankelijke site van Nederland. Stort wat u missen kunt op rekeningnummer NL59 RABO 0393 4449 61 (N.P. Breedveld, Rabobank Rijswijk), SWIFT BIC RABONL2U o.v.v. ‘Frontaal Naakt’. Lees hier waarom dat niet met PayPal kan, maar steunen via Patreon kan weer wel. Nog liever heb ik dat u op Frontaal Naakt adverteert of mij inhuurt. Mail mij.

Peter Breedveld, 07.05.2019 @ 06:52

[Home]
 

1 Reactie

op 07 05 2019 at 06:52 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS