Home » Archief » Verboden voor honden en inlanders


[07.05.2020]

Verboden voor honden en inlanders

Peter Breedveld


Illustratie: Albert Hahn

‘Ik heb 9 vrouwen en 3 kinderen, die genade vroegen, op een hoop moeten zetten en ze zoo dood laten schieten. Het was onaangenaam werk, maar ’t kon niet anders. De soldaten regen ze met genot aan hun bajonetten. ’t Was een verschrikkelijk werk. Ik zal er maar over eindigen.’

Aldus Hendrikus Colijn, de latere premier in vijf achtereenvolgende kabinetten van 1925 tot en met 1939, ‘Schipper naast God’, in een verslag aan zijn vrouw van de zogenaamde ‘Lombok-expeditie’ waaraan hij deelnam in 1894. Wikipedia vermeldt het aantal Nederlandse doden, maar niet het aantal dode Balinezen in die bloedige, wrede oorlog. De ‘expeditie’ was typisch voor de manier waarop Nederland zijn kolonie eronder hield. Verschillende expedities naar Bali kostten duizenden Balinezen het leven, de Java-oorlog, van 1825 tot 1830, eiste 200.000 Javaanse mensenlevens. De Atjeh-oorlog is berucht en duurde van 1873 tot 1914 ten koste van ruwweg 100.000 Atjehers.

De Nederlanders waren, zeg maar, de Nazi’s van Nederlands-Indië. Nee, geen bordjes “Verboden voor Joden”, wel bordjes “Verboden voor honden en inlanders“. Wie zich uitsprak tegen de discriminatie van “inlanders” werd geïntimideerd en zelfs gearresteerd, zoals Lo Hartog van Banda overkwam, die mijn leeftijdgenoten zich zullen herinneren als schrijver van Tita Tovenaar en De Berenboot, en stripliefhebbers van Arman & Ilva en De Argonautjes.

Goddelijk recht

Banda vertelde me hoe hij, toen de Tweede Wereldoorlog ook Nederlands-Indië bereikte, samen met een grote groep NSB’ers in een kooi werd verscheept naar Suriname, waar hij als dwangarbeider moest werken in de Jodensavanne. Omdat hij zou hebben aangezet tot een staking door zijn Sumatraanse collega’s bij de krant waar hij voor werkte, werd hij als staatsgevaarlijke antikoloniaal beschouwd.

Dat is het Nederlands-Indië waarvan Nederland zei dat God dat verenigd had. Nederland beschouwde het dus als zijn goddelijk recht om, zodra het zelf bevrijd was van de Nazi’s, zelf een genadeloze koloniale oorlog te gaan voeren tegen de Indonesiërs, die de onafhankelijke republiek Indonesië hadden uitgeroepen. Een Vietnam avant la lettre, met standrechtelijke executies, massamoorden onder burgers, marteling en terreur.

Het bloedbad van Rawagede is een berucht voorbeeld: Nederlandse militairen waren op zoek naar een Inonesische rebel en schoten alle 431 mannen van het Javaanse dorp Rawagede dood. Een Indonesisch Putten, zeg maar. U stoort zich aan de Nazi-vergelijkingen, maar een Australische diplomaat zei het in 1948 tegen de VN: ‘Even worse than what Hitler did to the Netherlands‘.

Dikke middelvinger

De militairen werden nooit berecht voor hun gruwelijke oorlogsmisdaad, ook al drong de generaal die de “politionele acties” leidde, Generaal Spoor, daarop aan. Nederland ontkende altijd enige aansprakelijkheid. Daar werd het uiteindelijk door een rechter toe gedwongen.

De enige overlevende van het bloedbad, de 87-jarige Saih Bin Sakam, kwam in 2010 naar Nederland om de overheid ertoe te bewegen aansprakelijkheid te erkennen. Hem werd overal de rug toegekeerd, afschuwelijk onbeschoft en onmenselijk. Alleen Harry van Bommel van de SP en Arjan el Fassed van GroenLinks wilden met hem praten. Bin Sakam hoopte de koningin te spreken, maar kreeg ook van haar een dikke middelvinger.

Saih Bin Sakam overleed korte tijd later, op 7 mei 2011. Voor mij aanleiding om die dag uit te roepen tot Saih Bin Sakam Dag, een jaarlijkse herdenking van de manier waarop Nederland met zijn koloniën omging, en waarop Nederland tot op de dag van vandaag met zijn voormalige koloniën omgaat. Een dag van nationale schaamte. Van besef dat wij niet veel beter waren dan de Nazi’s.

Tempo doeloe

Dat is nu negen jaar geleden. Sindsdien heb ik op Frontaal Naakt steeds op 7 mei stilgestaan bij Saih Bin Sakam Dag. Door niemand serieus genomen, natuurlijk. Niemand voelt zich vandaag de dag verantwoordelijk voor wat onze grootouders daar hebben aangericht. Bijna iedereen wil alleen maar praten over de misdaden die de Indonesische rebellen hebben begaan tegen de Nederlanders. Het kolonialisme zelf wordt, en dat had zelfs ik nooit verwacht, vandaag de dag zelfs verheerlijkt door Thierry Baudet en “filosofen” als Sid Lukkassen, die serieuzer wordt genomen dan ik. Publicisten als Kester Freriks en historici als Piet Emmer kijken met nostalgie naar de koloniale tijd en vinden dat schuldgevoelens het fijne tempo doeloe-gevoel kapotmaken.

Anderen denken dat het kolonialisme een afgesloten hoofdstuk is. Zij vergeten dat het kolonialisme werd gelegitimeerd door dezelfde westerse denkers die de basis legden voor onze huidige democratische rechtstaat. Mensen als Hugo de Groot, Voltaire en John Locke. Mensen die vonden dat mensenrechten alleen voor christelijke witte mannen golden, dat Indianen te vergelijken waren met wilde dieren die je dus van hun land mocht verjagen. Die de slavernij van zwarte Afrikanen propageerden en er in sommige gevallen zelfs veel geld mee verdienden.

Heidense volkeren

Met andere woorden: het zit in onze cultuur ingebakken, het racisme en de onderdrukking van “heidense” volkeren. Bordjes “Verboden voor honden en inlanders” hebben we niet meer. Althans, niet zichtbaar, publiekelijk, waar je ze kunt fotograferen. Die bordjes zitten in ons hoofd. Dus versmaden we onze slachtoffers als ze met ons willen praten en zeggen we tegen de zwarte politicus die aandacht vraagt voor ons racisme dat ze moet zwijgen en zich moet schamen.

Ik wens u allemaal een contemplatieve Saih Bin Sakam Dag.

 

Become a Patron!

 

Is het Vrije Woord u écht lief? Help me dan met een financiële bijdrage. Deze website wordt elke dag bedreigd door de virtuele knokploegen van Domrechts, malafide Nederlandse journalisten en zelfs door de vicepremier. Eerder dit jaar moest ik voor de rechter verschijnen wegens belediging van een racistische troll! Steun Frontaal Naakt. Doneer aan de enige dwarsdenkende, onafhankelijke site van Nederland. Stort wat u missen kunt op rekeningnummer NL59 RABO 0393 4449 61 (N.P. Breedveld, Rabobank Rijswijk), SWIFT BIC RABONL2U o.v.v. ‘Frontaal Naakt’. Lees hier waarom dat niet met PayPal kan, maar steunen via Patreon kan weer wel. Nog liever heb ik dat u op Frontaal Naakt adverteert of mij inhuurt. Mail mij.

Peter Breedveld, 07.05.2020 @ 11:15

[Home]
 

1 Reactie

op 07 05 2020 at 11:15 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS