Home » Archief » Links was in de jaren zeventig en tachtig wel degelijk aan de macht


[23.02.2019]

Links was in de jaren zeventig en tachtig wel degelijk aan de macht

Peter Breedveld

De Partij voor de Dieren en Bij1 zouden samen moeten optrekken in de strijd tegen discriminatie, betogen sociologen Willem Schinkel en Rogier van Reekum in De Groene Amsterdammer. Het stuk is al een jaar oud, maar werd vorige week veelvuldig aangehaald in verband met het wangedrag van het Amsterdamse gemeenteraadslid Johnas van Lammeren van de Partij voor de Dieren.

Ik kende het stuk nog niet en heb me er twee keer doorheen geworsteld. Want Willem Schinkel is een held van me, radicaal als hij is in zijn dwarsheid (met Van Reekums werk ben ik minder goed bekend), maar zijn betogen, die vol intersectioneel-marxistisch sociologenlingo staan, lezen niet allemaal even lekker weg, als ik het mag zeggen.

Een obstakel voor de samenwerking tussen de Dierenpartij en Bij1 is dat de eerste het antiracisme niet als deel van haar strijd ziet, stellen Schinkel en Van Reekum terecht. Het prominente Dierenpartijlid Ewald Engelen stelt zich zelfs agressief anti-antiracistisch op en meent dat het de witte arme man is, die wordt onderdrukt.

Zeehonden en walvissen

Schinkel en Van Reekum laten overtuigend zien dat racisme en seksisme onlosmakelijk deel uitmaken van het kapitalistische systeem en dat het huidige Links zich volledig heeft laten inkapselen door (Dom)Rechts. Wat ze over het hoofd zien, en wat mij ook pas sinds kort duidelijk is, is dat racisme eveneens ingebakken zit in de strijd voor dierenrechten. De veganistische beweging is onmiskenbaar koloniaal-onderdrukkend en met de kritiek op het eten van vlees- en vis wordt dikwijls in één adem door uitgehaald naar niet-westerse culturen als die van de Inuit, die op zeehonden en walvissen jagen om te overleven in een omgeving die nauwelijks andere mogelijkheden biedt. Ik wees daarop in een stuk en kreeg onder andere een mail van een veganist die, nadat ze had vastgesteld dat ik niks wist en me beter moest informeren, stelde dat natuurvolken maar naar de supermarkt moeten voor een gezond, veganistisch maal.

Het zit in het dierenvrienden-DNA, deze arrogante houding en het opzichtig gevierde gebrek aan belangstelling voor de Ander. Daarom denk ik dat er een kloof gaapt tussen Bij1 en de Dierenpartij en dat die net zo onoverbrugbaar is als de kloof tussen het Forum voor Democratie en Bij1.

Multicultureel ideaal

Zwaarder reken ik Schinkel en Van Reekum het flauwe argument aan dat Links nooit aan de macht is geweest en dat er ook nooit een multicultureel ideaal is geweest. In strikte zin klopt dat natuurlijk, want het waren de VVD en het CDA die vrijwel alle regeringen tot aan het einde van de vorige eeuw domineerden, maar het discours dat onze tolerante verzorgingsstaat overeind hield, was altijd uitgesproken links van aard. De VVD kon het zich in de jaren zeventig en tachtig eenvoudigweg niet veroorloven in te zetten op al te rechts beleid, het asociale beleid van nu, want dan werd ze door iedereen voor fascist uitgemaakt en dat werd toen, in de tijd van Pinochet en de Argentijnse junta, nog helemaal niet als aanbeveling gezien.

En ja, het gezeur van Rechts, dat je dit niet mag zeggen en dat ook al niet meer mag, is ridicuul, maar je werd vroeger wel degelijk ten onrechte voor racist uitgemaakt als je je kapotschrok van boze Nederlandse moslims die openlijk om de dood van Salman Rushdie schreeuwden. Op de VPRO-radio werden in een gesproken column mensen doodgewenst, die vraagtekens zetten bij de brandstichting door een groep Srilankaanse vluchtelingen omdat die niet tevreden waren over hun accommodatie. Iedereen was antiracist in die tijd en als iemand het de stok kreeg met zijn Turkse buurman werd het weekend daarop een antiracismefestival georganiseerd.

Gruwelmoord op Theo van Gogh

Dat kun je wegsneren, maar zo was het gewoon. En het is ook onmiskenbaar dat mensen, witte mensen, die zich weggezet voelen door hun progressievere leiders, die uitgelachen werden door Hedy d’Ancona, zoals ik zelf eens heb gezien, gaan stemmen op partijen die wel naar ze luisteren en die hun ongenoegen exploiteren. Als na een gruwelmoord zoals die op Theo van Gogh wel een koninklijk bezoek gebracht wordt aan een islamitische school en niet aan de nabestaanden van Van Gogh, creëer je je eigen volksopstand, en dat is wat de steun voor de PVV en het Forum voor Democratie is, een volksopstand.

En dat moet je serieus nemen.

Black Twitter

‘Luister naar de queer activisten, antiracisten en feministen’, betogen Schinkel en Van Reekum. ‘Die hebben rijke ervaring in het bestrijden van een orde die jou je waardigheid ontzegt’. Helaas mag je alleen luisteren en moet je je bek houden, zoals deze activisten ook altijd expliciet zeggen. Het is deel van hun evangelie. Wie een vraag stelt, wordt in z’n oor geblèrd dat hij zichzelf moet ‘educaten’. “Ik ben niet verplicht jouw vragen te beantwoorden!” is een riedeltje dat menigeen te horen krijgt. Chagrijn is je deel als je niet meteen overtuigd bent van de dogma’s en manifesten van types als Anouscha Nzume en je bent een racist als je het opneemt voor Robert Vuijsjes roman Alleen Maar Nette Mensen. Als je een banaal begrip als ‘achterlijk’ gebruikt, wordt heel Black Twitter gemobiliseerd om je uit te schelden voor validist en vooral “witte man”, het alfa en omega van de argumentatie van deze groep, “witte man”.

Ikzelf ben geblockt door zowat de hele gemeenschap rondom OneWorld, geleid door de koningin van de Nederlandse intersectionelen, Seada Nourhussen, hoewel ik, en ik hoef er echt geen complimentje voor, toch best wel mijn nek uitgestoken heb voor het antiracisme en er ook een behoorlijk forse prijs voor heb moeten betalen. Maar ik ben wat eigenwijs en ongehoorzaam en dan word je eerst uitgescholden en beschuldigd door een leger van intersectionelen, die vervolgens iedereen, die nog vriendschappelijk met jou omgaat, te verstaan geven dat zij jou ook dienen te ostraciseren.

Ik weet niet, maar ik voorspel dat deze uitgesproken vijandige manier van actievoeren de woke mensen en de niet-woke mensen niet heel snel dichter bij elkaar gaat brengen.

 

Become a Patron!
 

Is het Vrije Woord u écht lief? Help me dan met een financiële bijdrage. Deze website wordt elke dag bedreigd door de virtuele knokploegen van Domrechts, malafide Nederlandse journalisten en zelfs door de vicepremier. Het afgelopen jaar ben ik als verdachte verhoord op het politiebureau en ging ook het klagen bij mijn baas weer een nieuwe, onverkwikkelijke fase in met de fascistische troll Jan Dijkgraaf. Steun Frontaal Naakt. Doneer aan de enige dwarsdenkende, onafhankelijke site van Nederland. Stort wat u missen kunt op rekeningnummer NL59 RABO 0393 4449 61 (N.P. Breedveld, Rabobank Rijswijk), SWIFT BIC RABONL2U o.v.v. ‘Frontaal Naakt’. Lees hier waarom dat niet met PayPal kan, maar steunen via Patreon kan weer wel. Nog liever heb ik dat u op Frontaal Naakt adverteert of mij inhuurt. Mail mij.

Peter Breedveld, 23.02.2019 @ 15:19

[Home]
 

17 Reacties

op 24 02 2019 at 13:54 schreef Murat:

Stemmen op het Forum voor Democratie is al lang geen volksopstand meer hoor. Dat is gewoon ordinair racistisch tuig, verwend zelfingenomen racistisch wit tuig.

Ook dat hele ‘serieus nemen’ van de PVV stemmer komt me de strot uit.

Rest van je stuk is top.

op 24 02 2019 at 17:28 schreef sjonnie:

Nee Murat, pvv en fvd zijn het resultaat van lieden die de inwoners van dit land zien als infantiel melkvee. Wat Peter met dit artikel aantoont is correct.

op 25 02 2019 at 11:15 schreef Murat:

Vreemd want ik ben er anders niet op gaan stemmen. En mensen die ik ken ook niet.

Amahoela dat je naar “pvvers moet luisteren” en “serieus nemen”. Die crap hebben we al 20 jaar gehad. Helpt geen zak.

op 25 02 2019 at 11:17 schreef Murat:

En daar wil ik nog aan toevoegen: mensen die moslims in tienen willen hakken, deporteren, zwartjes graag zien verdrinken en ga zo maar door…. Die moet je niet serieus nemen, die moet je bestrijden.

op 25 02 2019 at 13:12 schreef Kees Bruin:

Ja, na die moord op Van Gogh heb ik ook met verbijstering gezien hoe de majesteit het presteerde om de nabestaanden van het slachtoffer te schofferen, door niet naar hen en wél naar een Marokkaans jongerencentrum te gaan.
Wat hadden die jongeren met die moord te maken? Hadden ze ‘m soms helpen plegen? Zaten ze in het complot? Nope! Maar ze waren Marokkanen, en verdienden kennelijk uit dien hoofde de steun van de majesteit.
Sorry, maar dat lijkt me complete onzin. Ze hadden in feite niets met die moord te maken. En als je zo’n bezoekje dan ook nog eens gaat combineren met opzichtig niet naar de nabestaanden van de vermoorde persoon te gaan, dan geef je dus een krankzinnig signaal af aan de Nederlandse bevolking. Dan is het inderdaad geen wonder dat mensen daar verontwaardigd over zijn. Wat dat betreft ben ik het dus toch weer eens geheel met Breedveld eens.

op 25 02 2019 at 14:45 schreef Ikzelf:

Weet je, Kees, wat krankzinnig is? Dat zich die verontwaardiging niet richtte en nog steeds niet richt op de ‘majesteit’, maar juist op die Marokkanen (lees: moslims in het algemeen)?

Het signaal dat iemand opvangt is lang niet altijd het signaal dat wordt afgegeven, maar vaak niet méér dan het signaal dat die iemand WIL opvangen. Dat de boze burger zich daar om te beginnen eens over buigt. En er niet al te raar van opkijkt als dan blijkt, dat heel veel van zijn verontwaardiging eigenlijk op zichzelf te richten is.

op 25 02 2019 at 15:45 schreef Jan Geerink:

Het woord moslim zou ik graag vervangen zien worden door het woord Mohammedaan. Of ben ik nu een racist ?

op 25 02 2019 at 17:09 schreef Ikzelf:

Wat heeft je vraag met je voorstel te maken, Jan?

op 25 02 2019 at 18:08 schreef Kees Bruin:

@Ikzelf 14:45 Zo had ik het eerlijk gezegd nog niet bekeken, maar ik vrees dat je gelijk hebt. D.w.z. dat de verontwaardiging over het optreden van de majesteit zich vooral op de Marokkanen richtte en niet op de koningin. Persoonlijk was ik juist kwaad op Beatrix, vanwege haar bizar onevenwichtige aanpak van de zaak.
Maar je hebt gelijk, het heeft de Marokkanen geen goed gedaan, het leek nu dat ze ‘voorgetrokken’ werden, om het maar wat kinderachtig uit te drukken. Het was dus een contraproductieve actie van Beatrix. En, zoals ik al zei, uitermate bot in de richting van de familie van Theo van Gogh

op 25 02 2019 at 20:15 schreef Jan Geerink:

De term Mohammedaan werd ooit veelvuldig gebruikt. Niet geheel duidelijk is waarom er nu zoveel over moslims wordt geschreven. Het woord Mohammedaan lijkt mij een uitstekende term waarmee ongeveer dezelfde groepering kan worden aangeduid. Het is niet de bedoeling er een taalspelletje van te maken maar volgens mij kleven er zelfs aan het gebruik van het woord racist wel enkele bezwaren. Een racist kan een fascist zijn bijvoorbeeld. Maar het kan ook gaan om iemand met koloniale ideeen. Net als positieve discriminatie zou er ook zoiets als positief racisme kunnen voorkomen al heb ik hier niet zoveel over gevonden in de literatuur moet ik erkennen.

op 25 02 2019 at 21:30 schreef sjonnie:

Ben wel weer klaar met het eeuwige gedroeftoeter in de comments.

op 25 02 2019 at 23:38 schreef Ikzelf:

Dat maakt me dan wel weer benieuwd naar de reden waarom je vindt dat iedereen dàt lezen moet, sjonnie.

op 26 02 2019 at 08:10 schreef Jan Geerink:

De Grauwe Eeuw geeft overigens goede voorbeelden van koloniale racistische gedachten en gedenktekens in de huidige Nederlandse politiek. Zij voeren zelfs actie tegen neokoloniale gedenktekens zoals bijvoorbeeld tegen straatnamen die het koloniale verleden van Nederland verheerlijken. Zwarte Piet, die de slaaf is van Sinterklaas, daartegen wordt ook gedemonstreerd.

op 27 02 2019 at 19:45 schreef sjonnie:

Je bent wel vaker benieuwd robert m…..
Feit blijft dat er in de comments iedereen weer als vanouds off topic gaat lopen zeiken.

op 28 02 2019 at 06:00 schreef mlclm:

Voor het “aan de macht zijn van” links is vakbondslidmaatschap een belangrijkere indicator. Volgens dit grafiekje (https://wol.iza.org/uploads/articles/68/images/IZAWOL.68.ga.png) begon dit af te nemen in de jaren ’90, wat je stelling onderschrijft.

Maar tegelijk – wat betekent het dat “links aan de macht is”? Van vermogensaanwasdeling of andere vormen van indirect of direct arbeiderszelfbestuur is weinig terecht gekomen in die jaren.

Dat iedereen antiracist was is uiteraard overdreven. Zie bv https://decorrespondent.nl/7450/niet-voor-surinamers-amsterdam-sloot-complete-wijken-voor-niet-witte-nederlanders/284181211050-00d1b095

op 28 02 2019 at 06:10 schreef mlclm:

Hier moet ik gelijk aan toevoegen – als, laten we zeggen, Den Uyl daadwerkelijk had geprobeerd om arbeiderszelfbestuur in te voeren had de VS wel een of ander grapje uitgehaald om hem op andere gedachten te brengen, of erger (kies uit: coup, mediaoffensief, economische sancties, of een combinatie). Zie de boeken van Chomsky hierover.

op 05 03 2019 at 13:02 schreef Ab:

Het bezoek van de Koningin aan jongerencentrum Argan, want daar hebben we jet over, heb ik als een steun ervaren en erg gewaardeerd. Van links tot rechts werden moslims en Marokkanen in het bijzonder uitgekotst. Ik ben naar die lawaai-avond op de Dam geweest, om mijn afschuw te laten blijken. Kregen we verdonk er gratis en voor niks bij die een podium kreeg om haar haat uit te venten. Ik kwam mijn oud-leraar economie tegen die van mij in het moslimkamp schoof. Het feit dat ik daar was deed er niet toe. Daarom was het bezoek van Beatrix van belang.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JANUARI

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Kankerhomo

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O De meest gelezen stukken van 2023

O Neem PVV-stemmers serieus!

O Aylin Bilic kan beter zwijgen over Theo van Gogh

O Tegen racisme zijn is het nieuwe haatzaaien

O De beste boeken die ik in 2023 las

O Eigen vrije doorvaart eerst

O De verpletterende charme van de supertolerante Gidi Markuszower

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS